Sinoć (27.6) na stadionu Tašmajdan održan je koncert jednog od najvećih svetskih rok bendova i svakako jednog od onih sa najdužim stažem.

Kolja i Grobovlasnici bio mi je prilično čudan izbor predgrupe Whitesnake-u. Svakako koncert je počeo na vreme, a publike je bilo više nego očekivano i bilo je očigledno da većini odgovara Koljina muzika u periodu zagrevanja za glavni bend. Svakako, voleli ga ili ne, nemoguće je da vas ne ponese ritam njegove muzike, ili barem tekstovi ne privuku da ih bolje oslušnete. Nakon pola sata do 45 minuta svirke, bend se povukao i počele su pripreme za glavni deo koncerta.

Nakon "My Generation", kao uvodne pesme u koncert, jedan po jedan član sastava Whitesnake izašao je na binu i koncert su otvorili dinamičnom pesmom "Bad Boys" u koju su ubacili kratak snippet pesme "Chindren of the Night". Iako energični na bini i dočekani ovacijama, njihova energija se nije odrazila na publiku koja je veći deo koncerta bila prilično statična. Svoj nastup nastavili su pesmom "Slide it in", a prvu ozbiljnu reakciju publike dobili su tokom treće odsvirane pesme, "Love Ain't No Stranger".

foto: Nemanja Đorđević
Coverdale je na sceni prikazao odličnu energiju i bio je čak i energičniji nego kad sam ovaj bend slušala pre osam godina. Njegova neverbalna komunikacija sa publikom tokom pesama je odlična, a kako bi i trebalo, nije zapostavljao nijedan deo publike, te je na ovacije i pevanje osim redova ispred sebe, pozivao i one sa tribina.

Definitivno najbolje reakcije publike izazvala je pesma "Ain't No Love in the Heart of the City", koju bend nije često svirao na ovoj turneji, a pre koje je Coverdale pozdravio publiku na srpskom i zahvalio joj se, a zatim pozvao da svi zajedno pevaju, nakon čega se čulo možda i najjače horsko pevanje ove večeri. Dobre reakcije usledile su takođe i na kraju koncerta, kada je bend vezao hitove "Give Me All Your Love", "Here I Go Again" i "Still of the Night", kojom su zatvorilil koncert.

Tokom večeri, sumnjivo su se približavale munje iz daljine, ali zbog vrućine je retko ko očekivao da će kiša da padne tokom koncerta. Međutim, tokom poslednje pesme na ovom kocertu nebo se otvorilo i publika je u pet minuta ostala potpuno mokra, a ni bend nije mnogo bolje prošao. Ova kiša kao da je razbudila publiku - ili barem njen iat - jer se većina nijepovukla, a pevali su glasnije nego tokom ostatka koncerta. Iako je tako delovalo, koncert nije skraćen zbog pljuska. Whitesnake je, kao i svuda do sada, odsvirao dvanaest pesama i imao dva soloa. Jedino što je bilo zbrzano zbog kiše je pozdravljanje benda sa publikom i njihovo povlačenje sa bine.



Whitesnake su pokazali da su i posle više od četrdeset godina veoma usvirani, a da Coverdale-ove vokalne sposobnosti ne jenjavaju, ali koncert definitivno nije prošao bez problema sa zvukom. Mislila sam da je to bio slučaj samo na tribinama, ali ispostavilo se da se vokal nigde nije u potpunosti čuo kako treba. I to do te mere da, u nekim momentima, ukoliko ne znate tekst pesme, nemate predstavu šta peva. Neverovatno mi je da tokom celog koncerta niko ne primeti takav propust i ne namesti zvuk, jer ovakve stvari mogu prilično da pokvare utisak bez obzira na sjajno muziciranje i odličnu energiju benda.

Jelena Ostojić