Arsenal 09 privukao je u petak oko 10.000 posetilaca, koji su u velikoj gužvi treće večeri kragujevačkog festivala slavili Svetski dan muzike uz razbijačko Hladno pivo, izuzetno raspoloženog Neleta Karajlića, pržeći Eyesburn, ujedajući Red Fang i brojne druge!

foto: Nemanja Đorđević
U skladu sa najavom frontmena Mileta Kekina o "greatest hits" nastupu Hladnog piva u Kragujevcu, izuzetno brojnu publiku koja je ispunila prostor ispred Main Stage-a dočekao je žestok baraž dobro poznatih stvari kakve su "Carstvo pasea", "Ranjeni i ludi", "Ezoterija", "Nije sve tako sivo"... Ili kako je to uz "Samo za taj osjećaj" Mile primetio: Uvijek nam je dobar osjećaj kad smo u Kragujevcu! Ovo je Arsenal 09. Nadamo se da ćemo se vidjeti na Arsenalu 90!"

Na Hladno pivo se odlično nadovezao Nele Karajlić, koji je nastup na punom Main-u odradio - doktorski. Karajlić je u odličnoj glasovnoj formi, džegerovski neumorno jurio binom i prozivao publiku da peva s njim glasno ("J... u Nišu se čulo jače"). Karajlićev prateći Osiromašeni uranijum je zvučao odlično, a publika je imala priliku da  gromoglasno peva stare stvari Zabaranjenog pušenja "Javi mi", "Neću da budem Švabo", "Gile šampion", "Nedelja kaad je otiš'o Hase", "Dan Republike", "Od istorijskog AVNOJ-a", "Bos il' hadžija", "Zenica bluz"...

Main Stage, koji je povodom Svetskog dana muzike otvorio sa odabranim temama klasike  mnogoljudni Kragujevački akademski orkestar akordeonista, zatvorio je u sitne noćne sate povratnički Eyesburn koji je i dalje pred brojnom publikom moćno pržio sa "Exodus", "Shine", Agony", "Sun"... 

Nešto ranije na Garden Stage-u, odličnu hevi svirku je priredila i američka stoner četvorka Red Fang, koja je za premijerni susret sa srpskom publikom otprašila "Blood Like Cream", "Antidote", "Cut It Short", "Dirt Wizzard", "Prehistoric Dog"...

Đorđe Miljenović je impresionirao nastupom pred ispunjenim Gardenom, gde su treće večeri odlični bili i Artan Lili, Autopark, Samostalni referenti, Brat, Stone Slipper i Fluid Underground, dok je na Explosive DJ Stage cele noći trajala žurka sa Petrovitz Yu b2b Sale Janković, Asas, BOg i Space Motion.

Povodom Svetskog dana muzike Arsenal Festa je bio priredio u petak tokom popodneva besplatan program za Kragujevčane. Najpre je uticajni publicista Petar Peca Popović održao zanimljivo predavanje o pronalascima i događajima koji su promenili muziku (kafe Oblomov), a potom su ispred Prve kragujevačke gimnazije nastupili akustik solo Mile Kekin, zatim Andreja, Rundek i Ekipa "Ftičeki" i pankeri Parampaščad.

Četvrte, završne večeri Arsenala 22. juna nastupaju Kurt Vile, Partibrejkers, Goblini, Vojko V, Atheist Rap, Marko Louis i brojni drugi. Kapije se otvaraju od 19:00, nastupi kreću od 20:00, a ulaznice se prodaju i na ulazu u festival.