Povod za ovaj intervju sa Inspektorom Blažom je 25 godina postojanja grupe Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, grupe koja četvrtinu veka uveseljava publiku svojim pesmama i svojim originalnim, neponovljivim i neretko šokantnim nastupima. Na njihovim albumima i na koncertima su se često mogli čuti i videti i specijalni gosti među kojima i fudbalska legenda Dule Savić, Dragi Jelić (YU grupa), Miško Plavi (Piloti, EKV), Mile Lojpur i drugi. Do sada su izdali 3 studijska albuma, 3 albuma sa živih nastupa i nekoliko singlova.

foto: Marko Obradović
Kako Kljunovi proslavljaju ovu jubilarnu 25. godinu postojanja?

Proslavljamo tako što nastupamo gde god postoji šteker da uključimo pojačala. To je veliki jubilej za brak, a kamoli za petoricu različitih ljudi koji sviraju zajedno. Kada bračni par proslavi 25 godina zajedničkog života to se zove srebrni brak, a kada bend proslavi toliko godina zajedničkih koncerata to se zove srebrni mazohizam, ha,ha.

Da li ti veće uzbuđenje donosi ovogodišnje obeležavanje 25 godina grupe ili uzbudljivijim smatraš prošlogodišnji jubilej 20 godina čuvene pesme o Pameli?

Svaki jubilej u životu ima svojih posebnih čari. Pesma posvećena Pameli Anderson koja traje i dan danas u svetu šou biznisa je dokaz da smo napravili posvetu pravoj osobi. Uzbuđenje je uvek na vrhuncu i kod publike i kod Pamele kada sviramo taj svetski hit.

Čest je slučaj da članovi istog benda slušaju različitu muziku, kakva je situacija po tom pitanju u tvom bendu?

Mnogi bendovi imaju taj problem da članovi slušaju različitu muziku, pa onda ne mogu da se dogovore koji pravac svirati. Blaža i Kljunovi su grupa građana koja na raznim nivoima voli i konzumira iste stvari: žene, pivo, kobasice, motore, rokenrol i maramice dok gledamo specijalne programe na kablovskim kanalima.

Da li je tačno da si jednom morao da platiš ulaz na svoj koncert? Da li je to mit ili istina i koliko često negde pročitaš ili čuješ mitove o sebi?

Rokenrol je pun mitova, čak ponekad i nadmašuje serijale poput “Igre prestola”. U mom slučaju je sve istina. Na taj koncert sam kasnio, a mladi radnik obezbeđenja koji je bio iz drugog filma na ulazu mi je naplatio kartu. Ali, zato izraz njegovog lica kada me je par minuta kasnije video na bini nema cenu.

Koje piće najviše voliš i zašto?

Pijem sve: pivo, rakiju, vino, viski, pelinkovac, rum, a vinjak derem. A, pijem zato što kao što kaže stari kafanski hit: "U očima krijem tugu samoća mi dušu para pijem da je zaboravim a želja se veća stvara."

Koje godišnje doba najviše voliš i zašto?

Volim leto zimi, zimi volim proleće, a kod dođe jesen i sve požuti, volim zimu jer će sve da se zabeli.

Da li imaš stilistu ili sam biraš šta ćeš da obučeš na nastupima?

Volim da se oblačim u neočekivane kostime na koncertima koje šijem po meri. Svakako da mi je jedan od najdražih kostim Supermena. Bolje je to nego moj drug iz srednje škole koji voli da oblači ženine haljine.

Koji je tvoj životni moto?

Ko prvi do cure, sam u nju upada!

Šta je trenutno aktuelno u grupi Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi?

Zaključivanje ocena u školi, upis na fakultet i kontakti da se kupi lažna diploma.

Šta bi poručio čitateljkama i čitaocima ovog intervjua?

Ne zaboravite da je idealna ljubav između muškarca sa lepim primanjima i žene sa lepim davanjima.

Inspektora Blažu intervjuisao Dragan Putnik