S namjerom da na scenu vrate zvuk staroga švedskog death metala, 1998. godine u Stockholmu osnovana je supergrupa Bloodbath. Naziv supergrupa oduvijek mi je bio zanimljiv pojam, jer bez obzira na glazbeni žanr, u slučaju osnivanja takve glazbene skupine udružuju se vrhunski glazbenici iz sličnih bendova, a to obično znači da će slušatelji uživati. U slučaju Bloodbath radi se o death metalu. Bend su osnovali vokal Mikael Åkerfeldt (Opeth), bubnjar Dan Swanö (Edge of Sanity, Nightingale), gitarist Anders "Blakkheim" Nyström (Katatonia, Diabolical Masquerade) i basist Jonas Renkse (vokal benda Katatonia).

Bloodbath 2018.
Nakon prvog EP izdanja „Breeding Death“ (2002.) uslijedio je album „Ressurection Through Carnage“ koji je, subjektivno gledajući, možda njihovo najbolje izdanje. Glazbeno je doista pravi old school death metal album, produkcijski usmjeren u vrijeme prvih izdanja bendova poput Dismember i At the Gates, međutim prilično jasniji. Mikael napušta Bloodbath 2005. godine te ga zamjenjuje Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain The Abyss). Slijedi album „Nightmares Made Flesh“ (2004.) s nešto manje hitova, međutim i dalje obavijen čistom death metal pričom te upotpunjen kontroverznom pjesmom „Eaten“.

Peter i Swanö napuštaju bend te se vraća Mikael koji svojim vokalom daje posebnu notu slijedećem albumu „The Fathomless Mastery“ (2008.) kao i ranijem EP izdanju „Unblessing the Purity“. Iste godine izlazi i prvo DVD izdanje „The Wacken Carnage“, a zatim i drugo DVD izdanje „Bloodbath over Bloodstock“ 2011. godine, što je njihova izvedba s Bloodstock Festivala iz godine ranije.

Zanimljivo je istaknuti da Jonas Renkse (Katatonia) i Mikael Åkerfeldt (Opeth) imaju sličnu glazbenu priču (poput većine starih doom metal bendova). Naime, obojica su na prvim albumima svojih bendova koristili death growl vokale, što se s vremenom pretvorilo u klasično pjevanje, jednako kao što je njihova glazba postala melodičnija i laganija. Oba benda su iz Stockholma, Opeth je osnovan 1990. godine, dok je Katatonia 1991. godine. Naravno, oba benda i dalje djeluju te spadaju u progresivni rock/metal i doom metal žanr. Godine djelovanja dovoljno govore o njihovoj kvaliteti.

Konačno, 2012. godine Mikael napušta Bloodbath, a krajem 2014. godine novi vokal postaje legenda svjetske gothic/doom scene Nick Holmes (Paradise Lost). Švedskoj death metal skupini priključio se Britanac, međutim ukoliko povučemo paralelu u glazbeno-vokalnom smislu, Holmes ima jednaku priču kao Jonas i Mikael. Paradise Lost je osnovan 1998. godine u Halifaxu i također još uvijek djeluje. Navodno je sam Jonas izjavio da je Katatonia nastala „kao skupina obožavatelja Paradise Losta“.

S Nickom kao frontmenom Bloodbath objavljuje albume „Grand Morbid Funeral“ (2014.) i „The Arrow of Satan Is Drawn“ (2018.) koji počinje moćnom skladbom „Fleischmann“, kombinacijom death i black metala u kojoj se Nick izvrsno snašao, što ne čudi jer je za posljednje Paradise Lost albume koristio upravo growl vokale, nježno se vraćajući korijenima benda.

Izvrsno prihvaćen od strane publike, Bloodbath postaje krem na vrhu death metal torte.

Mario Lovreković