30 godina otkako je "propao rokenrol"



Sviđa ti se? Javi ostalima!

U Beogradu je 7.5.1989. premijerno prikazan film "Kako je propao rokenrol", trodelni omnibus koji su realizovala tri režisera, Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić.

Scenario su napisala takođe tri autora, muzički kritičar i jedan od urednika ”Džuboksa” Branko Vukojević, dramaturg i novinar Aleksandar Barišić i scenarista Biljana Maksić.

Po istom obrascu angažirani su autori muzike za film te su, svaki za po jednu storiju filma, pesme uradili Vladimir Divljan iz Idola (soundtrack za priču “Do izvora dva putića”), Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma za priču “Nije sve u ljubavi” i Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme za zadnje poglavlje “Ne šalji mi pisma”. Zadnji je još naknadno dopisao scene koje povezuju sve tri priče.


Uloge u filmu tumačilo je nekoliko rock muzičara, bubnjar Električnog orgazma Goran Čavajda Čavke, pevač i gitarista Bombaj štampe Branko Đurić Đuro, lider Discipline Kičme Dušan Kojić i tadašnji bubnjar EKV-a Srđan Todorović, kao i niz poznatih glumaca, među kojima su Bogdan Diklić, Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Sonja Savić, Velimir Bata Živojinović, Slobodan Ninković i dr.

Muziku iz filma je na istoimenom albumu objavio, u leto iste godine, PGP RTB, a jedna od najpoznatijih pesama postala je Kojina “Trese, lupa, udara”, koju je otpevao Branko Đurić iz Bombaj štampe, a njenu popularnu obradu snimila je vinkovačka grupa Kojoti na svom trećem albumu “Sex Disco Kung Fu” (Dancing Bear, 1998.).



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva