Ako je Boneliju u svom širokom opusu strip priča falilo nešto, to je onda kriminalistički žanr. Sve do 1988. godine nisu imali pravog predstavnika krimi stripa.

Baš te godine, u julu, objavljen je strip sa novim junakom, kreiranim od strane Klaudia Nicija, proslavljenog autora Teks Vilera. Novi lik je dobio ime Nik Rajder i po svemu je bio inspirisan kriminalističkim serijama popularnim u to doba u svetu. Lik Nika Rajdera je kreiran 1986. godine, ali je prva epizoda objavljena dve godine kasnije, piše Strip blog.


Nik Rajder je pravdoljubiv i optimističan čovek, u tridesetim godinama života, koji radi kao detektiv u Kriminalističkom odeljenju njujorške policije. Rajder je zaljubljive prirode, ali i “dobar macan” koji ne može lako da se skloni od žena i brzo završi sa nekom od njih u krevetu. Njegova desna ruka je crnac, Marvin Braun, koji neodoljivo podseća na jednog od likova iz čuvene serije “Policajac sa Beverli Hilsa”, Aksela Folija.

Priče su rađene u formi klasičnog krimi fazona. U njima preovlađuju ubistva, krađe, velike kriminalne operacije, različite malverzacije, koje Nik Rajder sa svojim pomoćnikom rešava, sa manje ili više truda. Njemu nije problem da izvede bilo kakvu akciju ili manevar, pošto mu je na raspolaganju sav mogući arsenal oružja, znanja, inovacija koji poseduje njujorška policija.

Nik Rajder je bio veliko iznenađenje, sa svojim nepredvidivim zapletima radnje i tokom priče koji drži pažnju čitalaca do samog kraja. Osećaj neizvesnosti u ovim pričama je prosto lični dar koji je Klaudio Nici, kao pripovedač, predstavio svojoj publici.

Nik Rajder nikada nije dostizao neke ogromne tiraže, ali je svakako zauzimao središnju poziciju u popularnosti Bonelijevih stripova. Pre svega, njegova pojava je važna, kao što smo rekli, zbog toga što nije postojao pravi krimi lik u izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore. Pre svega pravljeni su likovi koji su uvlačili misteriozne, mistične i fantastične motive u priče, poput Marija Misterije i Dilan Doga, ali oni nisu bili predstavnici pravog kriminalističkog stripa.

Kod nas je ovaj strip izdavao novosadski Dnevnik.

Pored sjajnog scenariste, strip je imao mnoštvo neverovatnih crtača, koji su pravili fantastične grafičke prikaze priča poput Gustava Trigoa, Hozea Eduardo Karamuta, Euđenio Fjorentinia, Ivo Milaca, Federiko Antinoria, Bruno Ramela i Aldo Kapitanio.