Del Arno Bend ne samo da su nastavili sa radom već su snimili svoj možda i najbolji album do sadaSviđa ti se? Javi ostalima!

Prošlo je predugih 13 godina od posljednjeg albuma najdugovječnijeg reggae sastava na ovim prostorima, beogradskog Del Arno Benda “Vreme vode”. Svašta se tu u međuvremenu izdogađalo: česte promjene u članstvu benda, milijun drugih obaveza koje ti kurva život nameće, abortirani pokušaj snimanja novog albuma s drugim producentom (uključujući i odličan singl „Ljut sam“), no najveći šok dogodio se prije dvije godine kada je bend napustio suosnivač, kompozitor i producent Vladan Matić, plus još nekoliko članova, pa je bilo pitanje hoće li (i kako) DAB uopće nastaviti. No, oni ne samo da su nastavili nego su snimili svoj možda i najbolji album do sada.


Vođa benda, većinski pjevač i skladatelj Jovan Matić, odlučio je resetirati cijeli sustav, pomladiti ekipu i s novom energijom i svježom krvi krenuti u rad na novom albumu. Bend je oduvijek bio najpoznatiji po svojim izraženim trubačima i snažnoj puhačkoj sekciji, no ovdje su oni gurnuti u drugi plan, osim u najavnom singlu „Još uvek ima nade” u suradnji s Hornsman Coyoteom, „Starom leku“ ili „Da živimo ponovo“. Naglasak je stavljen na ritam – snažna ritam sekcija, moćan groove i vibrantne perkusije albumu daju old-school dub feeling kakav je sredinom 80-ih serijski isporučivala tada najtraženija ritam sekcija na svijetu – legendarni Jamajčani Sly Dunbar i Robbie Shakespeare. To je sada ogoljeniji, siroviji DAB, manje produkcijski ušminkan i raskošan, no i dalje s porukom i stavom.

Zanimljivo je da je cijeli album s deset pjesama osmišljen kao jedna cjelina, 45-minutni školski sat o tome što je i kako se svira reggae, ne samo kao glazbeni žanr već i stil i način života. Jovanovi tekstovi sada su drugačiji, zreliji, izravniji i mudriji, a da album priča neku svoju priču možete vidjeti već po naslovima pjesama: u prvom dijelu tu su „Sudbina je svih da prođu“ i „Kajanje“, meni osobno dva najdraža teksta na cijelom albumu koji kao da opisuju urušavanje svijeta odlaskom stare ekipe; u sredini imamo potragu za lijekom u pjesmama „Izleči me“ i ska-dancehall remek djelu „Stari lek“ (moj broj 2 u izboru najboljih singlova iz Srbije za 2018.), dok kraj albuma pripada optimističnim pjesmama „Meni se okreni“, „Voz za sreću“ i zaključna „Još uvek ima nade“, ovdje u album verziji malo drugačijoj od one sa singla, čisto da se ne ponavljaju.

I fakat, za DAB još uvijek ima nade. Prebrodili su veliku krizu, utišali svoje demone i ponovno se izmislili u novom, organskijem duhu. Osjeća se nova energija, drugačija je struktura pjesama i drugačiji je zvuk benda, ali kad se podvuče crta, to je i dalje onaj stari, dobri Del Arno. Tijekom recentne serije promotivnih nastupa bend je novi album izveo na početku, u cjelini i cijelosti (isto to je i Bare radio na promociji svog posljednjeg albuma), što je dokaz koliko vjeruju u svoj novi materijal, a čak i kad promotivna „groznica“ prođe, ostat će bar pet-šest pjesama s njega koje će sigurno imati svoje mjesto u set listi. (Ocjena: 4 stara leka)

Zli HadžoSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva