Treći dan beogradske Kontakt konferencije je, kao i prethodnog, startovao tribinskim delom od 10 časova u prostorijama Marsh Open Space-a, u Cetinjskoj 15. Na prvom panelu tog petka, 22. marta, pričali su Lidija Samardžija iz Hrvatske, Dragoljub Đuričić iz Crne Gore i domaći Dejan Cukić, Boris Vlastelica i Ida Prestar. Moderator je bio novinar Nedeljnika Branko Rosić, a tema novi i stari trendovi u muzici kod artista i menadžera. Peca Popović je potom od 11.30 govorio o istoriji i stvarnosti najvećih svetskih festivala, da bi onda u 12.30 IMPALA imala svojih pola sata RUNDA prezentacije. Oko 13.30 otpočela je tribina sa nazivom ,,Diskografija – povezivanje u regionu’’ koju je vodio Nikola Jovanović (Runda – Srbija). O tome je razgovarao sa Vladimirom Graićem (PGP RTS), Želimirom Babogredcem (Croatia Records), Darijom Rotom (Nika records), Mioljubom Krsmanovićem (Metropolis Music Company) i Darijom Draštatom (Dallas records). Poslednja diskusija trećeg dana Kontakta pod nazivom ,,Usklađivanje zakona o autorskim pravima sa EU regulativama’’ je od petoro najavljenih govornika zadržala samo Nikolu Vilotića (OFPS), dok je voditelj ostao isti kao i kod prethodnog panela.

Od 16h u kafiću Sprat održana je još jedna diskusija imena ,,Zona novog optimizma’’ koju je sa Aleksandrom Jankovim i Branislavom Grubačkim vodio novinar Danasa Draža Petrović. U Zaokretu je od 19h otvorena izložba ,,Mixtape na platnu’’ Myllen Nićić, dok je nešto kasnije u Poletu promovisana knjiga ,,Hronika dobrog provoda – Beogradske diskoteke i klubovi 1967-2017’’ Aleksandra Mikata i Maje Vujadinović.

Centar muzičkih dešavanja treće večeri Kontakta bio je na Novom Beogradu gde su u Hali sportova nastupili Partibrejkersi, potpomognuti Turistima. Moja malenkost se ipak odlučila za Cetinjsku i to klub Elektropionir. Veliki koncert dogodio se i u Subbeernom Centru gde je svirao Irie Fm.


Na socijalnim mrežama satnice nije bilo, te sam vođen instiktom i proračunljivošću došao u Elektropionir neki minut pre 21h. Nažalost na poslednju, A zašto ne?, pesmu mladog mostarskog grunge sastava Jufkamental. Narod se još uvek nije okupio u dovoljnom broju, pa su ispred bine bili isključivo prijatelji ove tročlane grupe.

Petnaestak minuta kasnije na stejdž dolaze njihovi sunarodnici iz Sarajeva - Helem Nejse. Nisam previše pažnje ovoj ekipi prethodno poklanjao, međutim nakon njihove, slobodno mogu reći predstave, od petka uveče kurs se drastično menja. Zašto? Pa zato što su jednostavno oduvali! Najbolji nastup ovogodišnjeg, a morao bih priznati i prošlogodišnjeg Kontakta. Svirka, komunikacija sa publikom, humor, plesni momenti i puno drugih stvari, sve je apsolutno bilo na mestu i prava je šteta što je ovaj šou ispratilo samo nekoliko desetina ljudi.

Načelno je u pitanju hip hop dvojac – Čika Gagara i Stihomir Klepić, sa DJ Toshijem za kormilom matrice, dok su faktički petorka jer ih u live izvedbi potpomažu bubnjar Riki, iz prethodnog Jufkamentala, i još jedan Mostarac na basu, Mare. U akciju su krenuli u 21.15 i svirala ravno sat vremena.

Neke od prvih stvari koje su se našle na repertoaru, a jasno oduševile publike, bile se Debili Bosnia. Kod ove prve se dogodio Gagarin silazak među masu, koju su većinom činile devojke, dok je DJ Toshi omanuo u cilju da konfetama upriliči veselje. Pominjao sam plesačke bravure sastava, e pa one su u sledećoj numeri Espanjola ovaploćene zamrznutim kadrovima, da bi kulminacija naišla pesmom Bolje bi ti bilo sa ad hoc koreografijom u kojoj su učestvovale dve devojke i jedan muškarac iz publike. Ovaj potonji je u jednom trenutku svojim telom zaklonio devojke, pa mu je Gagara rekao da stane ispred basiste jer je on ,, i onako nebitan’’. Pominjao sam i humor koji je bio neizbežni deo nastupa, a ovaj skeč je samo jedan od primera. Ili može recimo i onaj Stihomirov, da im je rodno Sarajevo kasaba do Istočnog.

Reperski call’n’response momenti su takođe bili deo priče. Paradigma za to je Pionirska, zajednička traka Helema i Dubioze kolektiv, prilikom koje je prisutni auditorijum položio zakletvu. DJ Toshi se tu latio gitare, te sa Gagarom uzeo učešće na plesnom podijumu sišavši sa bine. Nakon ove kompozicije, momci su najavili svoj novi album ,,Pola čovjek, pola jedan’’ koji možete čitajući ovaj tekst, među prvim preslušavati preko youtube-a. Friško.

Nastup se bližio kraju, pa je došao red da se prijatelj benda, Marko Louis, pridruži ostatku na stejdžu. Svoj neizmerni muzički talenat je prvo prikazao beatbox improvizacijom, da bi potom svi zajedno ušli u hit Kabadahija. Zaista jedan izvaneredan način da se završi ovako bogat i fenomenalan koncert. Jedino što bih zamerio na posletku, mada bi moglo i bez toga, jeste kostimografija. Previše Helem Nejse majica na jednom mestu, a zastava viori.

Bilo je negde oko 22.15 kada su Sarajlije završile, a dobrih pola sata je trebalo Nišlijama da se pojave pred publiku Elektropionira. Dakle, notorna južnjačka ragga/dubstep/dnb brigada – Stereo Banana, sa Nemusem za DJ pultom i Naopakim na mikrofonu.

Pesma kojom su započeli set bila je Don’t Let Me Blow. Nastavili su sa Lako je prutu da se sokoli gde je Naopak naznačio da se nada da ona uskoro neće biti aktuelna. Elektropionir je bio dobrano ispunjen i pozitivno nastojen, pa je ples bio konstantan. Osvetljenje je takođe bilo prilagođeno muzici i tako čitav dojam zaokružilo.

Žurka se dalje nastavila numerama sa albuma ,,Munje nebjeske’’ iz 2015. godine Moon Walk, te elektro swing hitom 5 do 12 sindrom i mojim adutom Black Dildo usled koga je nastao potpuni vizuelni mrak i time oslikao situaciju kičicom horor filma. Na najbolju reakciju publike do tada naišle su kompozicijeMelem Da li vi masturbirate pred grad tokom kojih je žurka definitivo dosegla svoj zenit. U sličnom maniru je ispraćena i naredna, prema youtube parametrima najslušanija Stereo Banana stvar – Nemoj da znojiš tehniku.

(Č)ETNIK je bila traka kojom su planirali da finiširaju, no fanovi nisu hteli kraj, pa su ponovili Melem i na taj način, nakon sat vremena reprezentovanja svojih muzičkih proizvoda, otišli sa bine oko 23.50. E da, i zahvalili su nam se što nismo otišli na Irie FM te pretposlednje večeri ovogodišnjeg Kontakta.

Nemanja Mitrović Timočanin