Žeže januar tj. koložeg, ali ni ja ne ostajem dužan. U čitav mesec stalo je 4 novih izdanja, mahom različitog formata i „neuklopivih“ žanrova – ništa čudno za LR&F. Da predstavim ukratko januarska izdanja i uopšte delovanje izdavačke kuće.

Izveštava: Деся Ловоров

Протонеурозис & Mrtvoduh: Zvѣzdana prašina našeg postojanja (split-izdanje) – udružene snage dva ikavca, Splićanina i Subotičanina u krajnje čudnoj, ali opet unisonoj kombinaciji kosmološki orijentisanog drone/ambient/synth zvuka. Kolega koji ne miruje što se tiče pseudonima i imena projekata, mastermajnd iza izdavačke kuće Exhume Death Records, pristao je na saradnju, iako se strogo drži hermetizma i obitava u dubokom andergraundu. Ukoliko vam treba nešto „opterećeno“ uzvišenom tišinom vaseljene, na pravom ste mestu.
Zvanični post >> Poslušajte/skinite album ovde.

Skaki: Lider (singl) – Predraga Drčelića Skakija zaista ne treba posebno predstavljati. Da li postoji čovek koji nije čuo za bend Trula Koalicija, makar i zbog notorne obrade „Alkoholičarka“. Uz kratku epizodu sa bendom Koalicioni Sporazum (koji je produbio epitet post-punka sa malo više goth elemenata i za koji se nadam da neće odustati), objavio je novu pesmu „Lider“, uz pomoć mladog majdanpečkog muzičara Miloša Antića i producenta Zorana Marinkovića Bjesomara. Očekivano, Skakijevi stihovi nisu izgubili na britkosti, a opet, plastično objašnjavaju šta se događa među nama. Iako je objavljen sa jednom verzijom omota, u međuvremenu je vizuelni umetnik Petar Dikić Pjer uradio svoju magiju. Pesma je bila u ozbiljnoj konkurenciji za singl meseca fanzina Get On The Stage, zauzevši drugo mesto.
Zvanični post >> Poslušajte/skinite singl ovde, a takođe možete poslušati i na LR&F Youtube kanalu ovde.

Eva Ras: Proliferation of Broken Dreams (reizdanje) – iako je album već izašao u matičnoj kući, Confusion Specialist Records, Filip je odlučio da izdamo i limitiranu seriju od 5 kaseta. Njegov tretman screamo-a/emocore-a, potpomognut energijom grindcore-a, semplovima sa “tamne strane” domaće i inostrane kinematografije i sve ozbiljnijim temama - mislim da je ovo zreli uradak koji tek treba da se pročuje. Iako Filip okuplja oko sebe ljude van Balkana koji rade muziku sličnu kao on, njegov eksperimentalni screamo projekat Eva Ras je svakako jedan od retkih, ako ne i jedini na ovim prostorima, i kao najmlađi, deo je naše mikro-scene, ali mu entuzijazma ne manjka.
Zvanični post >> Poslušajte/skinite album ovde, a kasete će uskoro biti nabavljive kod njega lično.

Кроз грање небо: s/t (album) – prvi put mi se desilo da izdavanje albuma rešim na starinski način – nakon telefonskog razgovora, kako se to nekada zbivalo. Dobro, muzika je poslata mejlom, ali opet, čudno i lepo iskustvo. ‚Kroz granje nebo‘ je, tehnički, novi bend iz Zaječara, ali sa iskusnim članovima koji su veterani. Među njima, moram pomenuti Miodraga Janjevića Janju (ex-Al Jazzeera), koji je okupio ekipu i ovom prilikom isporučio jedan lagani garažni rokenrol uradak. Primetićete jaki šmek zvuka devedesetih, ali sam siguran da ima dosta ljubitelja ovakve muzike, međ‘ kojima sam i ja, naravno.
Zvanični post >> Poslušajte/skinite album ovde, a takođe možete poslušati i na LR&F Youtube kanalu ovde.