Legendarna hipster-folk, deter-djent, turbo-symphonic supergrupa, u narodu poznatija kao Pero Defformero, trenutno se nalazi na “sveopštenarodnoj turneji”, kojom proslavlja 25 (sada već 26) godina bivstvovanja na narodnoj sceni, i u okviru koje će posetiti i Niš, 22. februara i održati koncert u klubu Feedback. Grupa je nastala kao reakcija na svakodnevno silovanje televizije, ali i drugih medija, jako štetnim talasima, koji su besomučno emitovani u obliku turbo-folka. Koliko su ovi štetni talasi uspeli da deformišu njihovog pevača i frontmena, Gorana Biševca Bišketa (ili nisu), pročitajte u narednim redovima…


Bendovi, muzičari i albumi


Muzika je oduvek bila sastavni deo mog života i nisam je nikada delio po žanrovima već sam slušao ono šta mi je u datom momentu prijalo. Da krenem sada da nabrajam koji su me sve bendovi, muzičari i albumi oblikovali, ne bi verovali koja je to kombinacija. Posebno mi je draga muzika iz 80-ih, verovatno jer sam tada bio klinac i najlepši i najluđi deo moje mladosti je bio smešten upravo u tom periodu pa i danas povezujem tu muziku sa nekim lepim vremenima kojima se rado vraćam. Volim muziku koja ima groove, ritam koji te ponese, verovatno iz razloga što sviram bubnjeve. Mada, u poslednje vreme mi sve više prija ambijentalna muzika koja mi svira u pozadini po ceo dan. Ako bih morao da nabrojim neke od najdražih izvođača, izdvojio bih Phil Collinsa, Petera Gabriela, Deep Forest, Pink Floyd, Toto i još mnoge druge.

Reditelji i filmovi


Filmove ne gledam često jer u jednom danu nema dovoljno sati da stignem sve šta bih želeo, ali izuzetno volim da pogledam dobar sci-fi. Filmovi koji su imali najviše uticaja na mene su definitivno svi Star Wars filmovi kojima se uvek rado vraćam. Sećam se kada sam kao klinac pogledao Star Wars prvi put i život mi se okrenuo naglavačke, ništa više nije bilo isto. Ne znam koliko puta sam ih sve odgledao i sigurno ću ih u skorije vreme pogledati ponovo.

Stripovi


Volim razne stripove, ali moram da izdvojim Alana Forda, jer ipak nam je bend dobio naziv po tom stripu. Za one koji ne znaju, Pero Defformero pojavljuje se tu u ulozi bezoblične mase, a svi koji su ikada poslušali neke od naših pesama znaju da je naša muzika upravo to – bezoblična masa.

Pisci i knjige


Nikada nisam stekao naviku da čitam knjige i ko zna zašto to nije dobro? Međutim, pošto je moja devojka spisateljica, moram da kažem da me ona najviše oblikovala i da mi je ona najdraži pisac (inače sam u problemu ako kažem bilo šta drugo).

Događaji


Iskreno, ja sam osoba koja voli svoj mir i koja puni baterije kod kuće uz dobru muziku, ponekad uz neku zanimljivu novu igricu. Bilo je sjajnih koncerata na koje sam imao priliku da odem: Sting, Grace Jones, Iron Maiden, Jamiroquai. Gledao sam par izuzetnih predstava, ali nakon toga svega, volim da dođem kući i da samo odmorim od svega da bih mogao dalje da se bavim kreativnim radom. Neke ljude inspiriše gužva, razna dešavanja, performanse drugih ljudi, a moja inspiracija dolazi iz unutrašnjeg mira.
____
Ulaznice za niški koncert su u prodaji i mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 700 dinara u CD Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), Vintage Shopu (Davidova 9), turističkoj agenciji Galileo tours (Nikola Pašića 35) i pivnicama Nemir (Učitelj Tasina 17) i Ministarstvo (Vojvode Vuka 12). Na dan koncerta ulaznice će koštati 800 dinara.