Američko udruženje pisaca naučne i epske fantastike (SFWA) proglasilo je Vilijema Gibsona za 35. dobitnika memorijalne Grand Master nagrade „Dejmon Najt“, priznanja koje se dodeljuje za životno delo u oblasti fantastičnog literarnog stvaralaštva, javlja Art Anima.


Vilijem Gibson je živi klasik zaslužan za veliki preokret u žanru naučne fantastike i ustoličenje sajberpanka. Nakon serije briljantnih priča: „Džoni Mnemonik“ (1981), „Kako smo popalili Kromu“ (1982), „Fragmenti hologramske ruže“ (1984), „Hotel ‘Nova ruža’“ (1984), 1984. godine objavio je kultni roman Neuromanser koji je zaslužio sve žanrovske nagrade te godine i inaugurisao sajberpank kao relevantan žanrovski pravac.

Osim po romanu Neuromanser Gibson je poznat i po delima Grof Nula, Monalizin natpogon, Virtuelna svetlost. Kasnijim romanima kao što su Prepoznavanje obrazaca i Periferal, nastavlja da otvara nove vidike i podstiče na dalji razgovor o sajber svetu.

Uticaj Gibsonovog pisanja nije se osetio samo unutar zajednice ljubitelja fantastične književnosti, već se proširio i na druge umetnosti, kao što su muzika, film, ali i globalna kompjuterska kultura.

Nagrada „Dejmon Najt“ stiže kao još jedna potvrda značaja Gibsonovog književnog stvaralaštva i ovog autora svrstava u red najznačajnijih pisaca fantastike, među kojima su: Ursula Legvin, Isak Asimov, Rej Bredberi, Džo Haldeman, Harlan Elison, Semjuel Dilejni i drugi.

Priznanje „Dejmon Najt“ Vilijemu Gibsonu će biti uručeno tokom 54. konferencije Nebula, koja se održava od 16. do 19. maja u Kaliforniji.