Čitajte stare brojeve kultnog Heavy Metala!



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Digitalna arhiva čuvenog fantasy strip magazina Heavy Metal, koji je proslavio autore kao što su H.R.Giger, Moebius i mnoge druge postala je dostupna široj javnosti prošle godine. Arhiva, koja obuhvata izdanja izašla od osnivanja 1977. pa do sredine 90-ih, otkriće vam kako je legendarni strip-magazin izgledao u danima svoje najveće slave.


Strip fantasy časopis Heavy Metal, namenjen pre svega odrasloj publici započeo je sa radom 1977, iste godine kad je George Lucas objavio prvi film iz serijala Star Wars, i nije imao ništa zajedničko sa popularnim pravcem rock muzike u kome su dominirale žestoke gitare, duge kose i kožne jakne. U časopisu su publikovani stripovi, prvenstveno iz miljea fantastike i nadrealizma, i proslavili su autore poput Gigera i Moebiusa, ali i mnogih drugih strip autora.

Sam časopis objavljivao je i intervjue sa značajnim ličnostima pop kulture (za Heavy Metal su intervje davali Dennis Hopper, John Waters, Francis Ford Coppola, John Carpenter, Roger Corman, čak i Federico Fellini), kao i rock muzičarima poput Debby Harry ili Eurythmics. Časopis vrlo brzo postaje široko popularan i zbog serijala grafičkih adaptacija književnih djela John Miltona (Paradise Lost), Ray Bradbury-a ili Stephen King-a. Muzika, strip, film, fantastika pronašli su zajednički dom i sa ekstravagantnim pin-up naslovnicama zavrbovali maštu i kreativnost nekoliko generacija.

Izvor: Open Culture



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva