Godinu dana nakon simpatične i pomalo nostalgične vesti o povećanju potražnje za audio kasetama te reizdanjima nekih albuma, novi podaci pokazuju kako je prodaja u međuvremenu dodatno porasla, a trend audio kaseta sve više jača.


Kako Mixer prenosi, i ove godine Billboard u svom izveštaju donosi zaključak kako su kasete sve veći hit na američkom tržištu te da njihova prodaja kontinuirano raste. Prema statističkim podacima agencije Nielsen Music koja se bavi istraživanjem potrošačkih trendova, prodaja audio kazeta se u 2018. godini povećala za novih 23%, od čega je 90% prodaje ostvareno već u prvoj polovini godine. Prvi značajni rast u iznosu od čak 35% ostvaren je u 2017. godini nakon čega je i službeno potvrđen povratak gotovo izumrlih i zaboravljenih plastičnih kutijica s glazbenom vrpcom.

Među najprodavanijim primercima ovih retro nosača zvuka i dalje su soundtrack iz Marvelovog filma “Guardians of the Galaxy” i Netflixove serije “Stranger Things”.

“Guardians of the Galaxy” soundtrack svojevrsni je junak kojem se kasetofoni mogu zahvaliti za brisanje prašine. Naime, “Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1” je, s ukupnom prodajom od 24 000 primjeraka, već četvrtu godinu za redom najprodavaniji album na kaseti, a dobio je i svog gotovo jednako traženog naslednika. “Vol 2.” trenutno beleži prodaju od 19 000 kopija. U aktualnom Top 10 su se ovim popularnim albumima s filmskom muzikom pridružili Kylie Minogue s novim izdanjem – “Golden”, Prodigy s takođe novim albumom kao i Ariana Grande, The 1975, Mumford & Sons, Snow Patrol, Take That i 30 Seconds To Mars. U sveukupnom novom trendu najprodavanijih albuma svoje mesto našli su i AC/DC, Metallica, Muse i Queen, također i reizdanje Nirvaninog klasika “Nevermind”, Eminemov “The Eminem Show” (reizdanje s kojim se proslavila godišnjica tog kultnog albuma) i debitantsko izdanje Britney Spears, “Baby One More Time” iz 1999.
Prodaja Vinyla porasla je za samo 12%, a prodaja CD-a se smanjila za 18.5% što se na ukupnu prodaju fizičkih nosača zvuka odrazilo s velikih 15% pada. S druge strane, slušanje muzike putem streaming platformi povećalo se za više od 40%.