Pošto u većini slučajeva niko ne obraća pažnju na kompilacije, iako su u poslednje vreme postale primamljiv format za izdavanje - svrha teksta je upravo promocija ovog formata izdavaštva. Razloga i prednosti je mnogo, onaj ko hoće i može, okupiće ekipu oko sebe. Ko neće - široko mu polje.
One predstavljaju "presek stanja" u ovom munjenom svetu i munjevitoj razmeni informacija koje nam uzimaju dušu, i to na slamku.

Obratite pažnju sledeći put, jer baš možda na nekoj kompilaciji naletite na novi omiljeni, a pri tom domaći bend (da uopštim, balkanski)!

Da napomenem odmah, redosled ne znači da nekog izdavača ili njegovu kompilaciju/kompilacije više vrednujem, s obzirom da ovoj materiji pristupam i kao izdavač (uz bendove koji se nalaze na mojoj etiketi) i kao učesnik na pojedinim kompilacijama – znači, subjektivnost na kub.


Black Planet Records, Niš:
BALKAN UNDER THE RADAR vol. 6: BLACK BOX

Sa svojim šestim izdanjem, BUPR je jedna od najznačajnijih regionalnih kompilacija, to nema sumnje, jedino što i sama nekako prođe "ispod radara", barem u tzv. mejnstrim štampi. Ipak, smatram da to nije na njihovu štetu, već na štetu onih koji svesno izgovaraju gluposti kao što su "nema više originalnih bendova", "nema pravog undergrounda" i slično. "Black Box" otvaraju dve moje sugrađanke, gde ćeš bolje, a ukupno gledano ovoliku raznolikost zvukova i žanrova, ne znam šta drugo da kažem sem da dobro pripremite uši i mozak. Neću kriti da mi je serijal BUPR jedan od uzora što se formata kompilacija tiče.

Grim Reaper Records, Stara Pazova:
Grim Reaper Records (GRR) Black Metal Compilation Vol. 1 // Vol. 2

GRR je specijalizovan najpre za trve/buduće-kvlt black metal bendove, kao glavni adut. Iako već odavno sarađujemo, Miroslav je okupio impresivnu ekipu blekera u dve dugosvirajuće kompilacije i objavio kao gost na Bandcampu LR&F-a. Ovoliku količinu raw black-a i drugih šarži ekstremnog metala ćete retko naći u okolini i to još u dvostrukoj dozi. Uskoro bi trebalo da izađe i kompilacija bendova i projekata sa teritorije pazovačke opštine - pozdravljam!

Confusion Specialist Records, Beograd:
CSR Compilation #4 - The 4th Generation of a Nuclear Family

Agresija i ranjivost emocore-a i čista eksperimentalnost noise-a su sadržani kod Filipa na njegovom CSR-u. Iako godinama najmlađi od nas svih, ne uzmiče ni koraka, već hrabro gura post-emo zvuk, kao i razne varijacije noise-a, a neki od tih bendova sjajno zvuče i brutalnije od pojedinih "žestokih" momaka. Pomenuta kompilacija takođe gaji mikro-raznolikost u žanrovskom pogledu, kao i bendove koji nisu iz Srbije, a ako ste do sad gajili predrasude prema emo-podžanru, ovde nećete naći MTV sranja, nego underground emo kakav je i trebao ostati.

NAV Records, Lebane:
RISING - Extreme Metal Compilation

Ovo je najmlađa izdavačka kuća po stažu, ali je zato odmah uhvatila "niski start" i izbacila teškašku kompilaciju isključivo domaćih ekstremnih metal bendova, pored kojih neće niko ostati ravnodušan! Preko black-a i mnogobrojnih varijacija do grind-a, sažeto, napeto i sluša se do granice izdržljivosti. Od ovog izdavača, kao i bendova koji se na njemu nalaze, očekujem još!

Ciklonizacija, Požarevac:
Serbia Versus The World // The Last Rays of the Setting Sun

Za sam kraj godine, naš kolega Toni je izbacio raznovrsnu kompilaciju, na prvi pogled pesimističnog naziva, “The Last Rays of the Setting Sun”, ali se odgovor krije u našim precima koji su slavili odlazak "stare godine" u ovo doba, i iščekivali novo Sunce. Kompilacija uključuje i bendove koji nisu iz Srbije, jedan je čak iz Sirije, ali zbog svog ekskluziviteta i domaćih imena koja su se pojavila na albumu vredi "zapržiti" na zvučnike. Namerno ih neću pominjati ponaosob, iz čiste pakosti prema lenstvovanju. Takođe, Ciklonizacija je još početkom godine izbacila kompilaciju sa isključivo domaćim izvođačima “Serbia Versus the World” (nasuprot prethodnici “Finland Versus the World”), gde se žanrovi malo više ‘rasplinjavaju’, pa se može naći i trip-hop/ambient, dark electro i drugi, ekstremnije prirode, sve u skladu sa ukusom i odabirom autora kompilacije.

MINER Recordings, Trstenik/Cirih:
Sicherheit // Elektrodød // Best of Miner 2018 Vol. 1 // Invasion from the East 2018 Vol. 1 // Vol. 2

O popularnom “Majneru” ne moram mnogo govoriti, ko prati ovaj deo scene zna da se kod njih nalaze samo birana imena, koliko god to nametljivo i “snobovski” zvučalo. Iako bi pomislili da su oni “korporacijski” izdavač (služeći se zapravo metodama većih izdavača), ipak pripadaju andergraundu i kao takvi u svojoj ponudi moraju imati i – kompilacije, koje uključuju i bendove koji zvanično nisu na njihovoj listi, što je za svaku pohvalu. Pokrili su sve što se od žanrova pokriti može, od standardnog heavy/groove/death metal i hardcore štiha, tu su punk kompilacija (Sicherheit) i skup izvođača koji neguju industrial zvuk u svim mogućim vidovima (Elektrodød).

POP Depression//POP Depresija, Beograd:
Piano Sky // Klavirsko nebo

Bivši POPBOKS, sada pod imenom POP Depresija objavili su konkurs i kasnije objavili sjajnu kompilaciju koja neguje klaviristički zvuk. Pristup u samim numerama varira od (neo)klasičnog do indie-tretmana klavira kao instrumenta koji neće nikad izaći iz mode, niti će zvuk koji je obeležio mnoge epohe u klasičnoj muzici, jazz-u i rock-u zamreti, što potvrđuju i autori (čuj autori, kompozitori!) prisutni na ovoj kompilaciji.

♫ Underground Muzika, Balkan//Librarion Records & Fanzines, Subotica:
Obscure Balkan Music: Podzemni Teatar - kompilacija zapostavljenih bendova Balkana // Obscure Balkan Music II: Opskurni Bendovi Balkana II

Grupacija pod nazivom Underground Muzika su moji drugovi i drugarice, kolege i saradnici od kojih pojedini nisu muzičari, niti se bave bilo kojom umetnošću, ali nesebično rade na održavanju duha nezavisnog izdavaštva i slobodnog protoka informacija. Takođe, oni su lakmus-papir što se tiče mojih izdanja i ja sam im beskrajno zahvalan na (s)trpljenju. Dve YouTube kompilacije i serijal Obscure Balkan Music je zamišljen kao skup pesama bendova sa Balkana pretežno metal orijentacije koji su, po mišljenju javnog mnjenja, nepravedno zapostavljeni. Prvi deo se bazira na bendovima koji su prestali sa radom, dok druga kompilacija pokriva bendove koji su aktivni, a još prilično pod velom tajnovitosti. Nadamo se da će se i to promeniti u skorije vreme!

Granice zvuka – Borders of the Sound // ЗВУК СЕВЕРА - ÉSZAK HANGJA - ZVUK SJEVERA // Arheologija zvuka Vol. 1 // Vol. 2

Svoje kompilacije neću posebno predstavljati, sem što ću napomenuti da su Granice zvuka skup noise/experimental izvođača iz Srbije i Hrvatske i, sebično će zvučati, presek naše mikro-scene, ЗВУК СЕВЕРА - ÉSZAK HANGJA - ZVUK SJEVERA okuplja 30 aktuelnih izvođača sa teritorije Subotice (nećete kompilaciju?), dok je Arheologija zvuka zamišljena kao dvostruki album gde se nalaze aktuelni (demo)-izvođači sa prostora Balkana, bez obzira na žanrovsku različitost.
Takođe, navedena izdanja bi trebala da ugledaju svetlost dana i u fizičkom obliku u narednoj godini.

Za kraj, naoržajte se strpljenjem, uverite se i sami koliko stvari čeka da se otkriju, preslušaju, vole/zamrze (i to je emocija), jer će vam trebati dosta vremena da preslušate sve kompilacije koje sam ovom prilikom naveo. Očekujem ekspanziju ovog formata u 2019. godini i ako ovom prilikom nekog nisam naveo, izvinjavam se – budite slobodni da me podsetite/obavestite.

Svako dobro i udrite u zamešateljstvo!

Desya Lovorov (LR&F)