To je priča o malom pank bendu iz provincije koji je uspeo da napravi ozbiljnu karijeru tokom teških devedesetih godina.


U Domu omladine Beograda u petak 15. decembra je, pred velikim brojem prijatelja i obožavalaca “Goblina”, predstavljena knjiga Branka Golubovića Goluba “Izgužvane misli” (“Dalas rekords”), autobiografija ovog šabačkog pank-rok benda, koji se proslavio devedesetih godina, a danas je popularan širom bivše Jugoslavije, na 480 strana. To je priča o malom pank bendu iz provincije koji je uspeo da napravi ozbiljnu karijeru tokom teških devedesetih godina.

Dragan Ambrozić je istakao da je knjiga značajna jer svaka Golubova rečenica ima neki naboj koji do sada nije iznet, dok najveći deo podataka iz nje ranije nigde nije zabeležen, osim u štampi. Rok kritičar Dragan Kremer zamolio je prisutne da minutom ćutanja odaju poštu devedesetima, koje je Golub lepo spakovao u knjigu “Izgužvane misli”, a radni naziv joj je bio “Rokenrol praznih stomaka”.

Ovo štivo je, kazao je, svedočanstvo jednog vremena, a ne samo autobiografija, prenose Novosti. – U knjizi sam napisao i mnogo toga čime niko ne bi trebalo da se ponosi, pre svega, mislim na preterano konzumiranje alkohola i eksperimentisanje sa narkoticama – rekao je Golub, koji je u petak proslavio 50. rođendan, a trenutno živi i radi u Jordanu. – Nijednog trenutka ne pokušavam da propagiram te stvari, desile su mi se, i tu nema mesta za kajanje. Ludom srećom uspeo sam da ih prebrodim. Zato, pamet u glavu i pazite šta radite sa svojim životima!

Golub se prisetio i turneje “Izađi na crtu”, rokenrol karavana koji je krstario Srbijom pred izbore 2000, a osim “Goblina”, svirali su i “Darkvud dab”, “Ortodoks Kelts”, “Ajsbrn”, “Negativ”, KKN, “Sanšajn”, “Ateist rep”, “Blok aut”, “Partibrejkersi”… Takođe, govorio je i o podršci mladim bendovima, jer “Goblini” odlično pamte kako im je “Obojeni program” pružio šansu da im budu predgrupa u Novom Sadu, kao i da su od tog naboja adrenalina i uzbuđenja živeli narednih nekoliko meseci, mada nisu imali ni demo snimak.

– Zato mi uvek na našim koncertima zovemo kao goste mlade grupe – kazao je bas-gitarista “Goblina” Vlada Kokotović. – Mladih bendova ima, i uvek će ih biti, problem je u medijima. Mi smo devedesetih mogli da se pojavimo i na RTS i u muzičkim emisijama na ostalim televizijama. Danas takve emisije ne postoje, a mladi bendovi mogu da se pojave samo u štampi.