Poslednjeg vikenda u godni održan je drugi po redu (pod tim imenom) "Džedajkon". Za one koji se prvi put susreću sa ovim događajem, radi se o žanrovskoj konvenciji koja okuplja ljubitelje svetova fantastike i naučne fantastike, mangi, stripova, filmova, serija, anima i slično. Pored okupljanja i diskutovanja o pojedinim temama, svrha  dešavanja je da se spoje ljubitelji ovih žanrova sa kreatorima tih sadržaja - piscima, autorima, strip crtačima i drugim stručnjacima. Konvencije ovog tipa posećuju i učesnici obučeni u kostime svojih omiljenih fiktivnih likova (cosplayers) i druge dodatke koji imaju za cilj da ožive i što vernije dočaraju omiljene likove.


Za razliku od prethodne godine kada je konvencija trajala jedan dan (9. decembar), ovog puta je trajala dva. Program je počeo u subotu 29. decembra u 12 časova i bio je namenjen najmlađima.


U Panel Room-u, zatekao sam Igora Trkulju koji je govorio o Star Wars franšizi i pokušao da da odgovor na pitanje zašto su Star Wars igre (ne)uspešne. U tome mu je pomogla i publika te je sve poprimilo karakteristike prave diskusije.

Po okončanju panela, skoknuo sam do glavne bine na kojoj je usledilo zvanično otvaranje konvencije. Nakon reči dobrodošlice, usledio je kraći prikaz garderobe inspirisane fantastikom u vidu modne revije. Čini se da je glavna inspiracija Star Wars franšiza (ipak je ovo JEDIcon).

Nekoliko minuta kasnije, na glavoj sceni počela je panel diskusija na temu Marvela pre Diznija na kojoj je ekipa okupljena oko sajta Geekovacha.rs (u sastavu Ana Milojković, Nemanja Popović i Nenad Grujić) na prilično zanimljiv način napravila retrospektivu svih manje ili više (ne)uspešnih ekranizacija Marvelovih stripova i o onome što je prethodilo stvaranju Marvelovog kinematografskog univerzuma. Iako je planirano da se ovo predavanje održi u Panel Room-u, ono je ipak bilo prebačeno na glavnu binu.



Dok je na glavnoj bini trajalo dečije cosplay takmičenje, prošetao sam se konvencijom kako bih video šta su nam organizatori još pripremili. Zatekao sam deo posvećen klincima (Kids' corner), deo za gejmere (Gaming Area), deo posvećen virtuelnoj realnosti (VR Corner), deo na kome su posetioci mogli da kupe memorabilije (Market Square) i deo za opuštanje učesnika i volontera.

I dok su na glavnoj bini plesile četiri devojke u nameri da pokažu K-Pop korake, u Panel Room-u je održana promocija knjige Mladena Đorđevića Svetioničar - Pritajeno zlo o kojoj smo ranije pisali (o prvoj knjizi iz serijala, pisali smo ovde).

Potom su glavnu binu zauzeli neki od najpoznatnijih cosplayer-a u Srbiji kao što su Ljubica Dolašević, Borivoje Naumovski, Marija Radovanović, kao i gosti iz Grčke Roni i Horo von Kaida. Panelom je moderirala Ana Ubavić. Teme su bili su počeci bavljenja cosplay-om, značaj cosplay-a u njihovim životima, dogodovštine sa putovanja i učešća na konvencijama širom sveta.



Drugog dana konvencije potrudio sam se da dođem na vreme i ispratim predavanje Alekse Gajića na glavnoj bini. Međutim, dočekala me je panel diskusija Autostoperskog vodiča kroz fantastiku na temu Sapkovskog - više ili manje od Withcera, koja je planirana da bude održana u Panel Room-u koji je ugostio Miloša Petkovića i Igora Krstića koji su promovisali svoju knjigu Usnuli zmajevi.

Opet su usledile promene u rasporedu dešavanja pa je usledilo cosplay takmičenje koje je vodio Borivoje Naumovski, dok su jučerašnji učestnici panela i to Toma, Roni i Horo bili stručni žiri koji je ocenjivao cosplayer-e. Takođe, deo ovog takmičenja smo prenosili live putem Instagrama.




Pred sam kraj konvencije, glavnom binom je zagospodario uvek zanimljivi i inspirativni Uroš Petrović, jedan od naših najpoznatijih, najtiražnijih i najboljih autora za decu. Svojim misterioznim pitalicama pokrenuo je decu (čak je bilo i tinejdžera) da aktiviraju sivu masu, razmišljaju i daju simpatične odgovore. Nagrada za svaki tačan odgovor bila je loptica kao i Prosvetljivač, koji je garantovao da će deca imati sve petice. U svakom slučaju, Uroševa radionica bila je stvarno cool osmišljena i odlično realizovana. Mada, to je i očekivano od jednog od najistaknutijih članova Mense Srbije.

Nakon ovoga, usledilo je dodeljivanje priznanja Jedi Knight te završetak programa.

Sve u svemu...

...možemo reći da je ovogodišinji Džedajkon bio prilično zanimljiv. Dobro je što je organizator napravio iskorak time što je produžio trajanje konvencije. Sa druge strane, bilo je osetno manje ljudi nego prošle godine, kada je trajala jedan dan. Ovome je svakako doprinelo više stvari. Najpre, nezgodan je termin održavanja konvencije. Dok je prošle godine konvencija održana početkom decembra, ove godine se organizator odlučio za sam kraj godine koji je problematičan jer su novogodišnje jurnjave i euforija sigurno uticale na posećenost. Ovde pre svega mislim na širu javnost jer su fanovi svakako biti tu. Još jedan razlog slabije posećenosti u odnosu na prošlu godinu možda leži i u većoj ceni karte. Ona svakako jeste opravdana znatno bogatijim sadržajem ali je pitanje da li je ta cena dovoljno atraktivna široj javnosti. Moguće da je festival bio usmeren više prema fanovima a manje široj publici.

Iskorak je i u tome što je ovogodišnje izdanje okupilo i gejmere ali i u činjenici da je velika sala Oficirskog doma bila otvorena u toku čitavog trajanja konvencije. Napredak se vidi i u tome što su se ove godine učesnici cosplay takmičenja više potrudili oko svojih kostima i dodataka.

Stvar koja je bila problematična je promena satnice u hodu i "tumbanje" samih sadržaja. U toku dva dana konvencije, vremenski i prostorni raspored dešavanja doživeo je drastična odstupanja. Primera radi, želeo sam da čujem predavanje Miloša Jocića o Nilu Gejmenu, ali je ono bilo prebačeno za ranije a umesto njega, održano je predavanje Igora Trkulje. Takođe, želeo sam i da čujem Aleksu Gajića na glavnoj bini drugog festivalskog dana, ali ono nije bilo održano. Neki paneli koji su trebali da budu u Panel Room-u su bili na glavnoj bini. Takođe, umesto planiranih karaoka prvog dana, bila je održana panel diskusija cosplayer-a. Panel diskusije su prilično kasnile. Sve ovo je često dovodilo do konfuzije jer promene ako su se dešavale u hodu nisam uspeo da skapiram. U tom smislu nije loše da sve vreme bude dostupan info pult/oglasna tabla koja bi sadržala sve aktuelne informacije i izmene u programu ili da one budu negde vidno istaknute.

Bez obzira na ove organizacione propuste "Džedajkon" kao manifestacija svakako je potrebna Nišu jer ovaj grad stavlja na mapu svih fanova žanra. Organizatori zaista imaju dobri priču koji vredi razvijati. Potencijal je ogroman i biće zanimljivo u kom smeru će se dalje kreatati čitava priča. Vidimo se i sledeće godine...

txt: Predrag Popović
pix: Helly Cherry Web Zine Instagram, Predrag Popović Instagram
video: Džedajkon Instagram