Izdavač: Seasonal Film Corporation, 1981.
Režija: Ng See-Yuen
Gl. uloge: Bruce Lee, Kim Tai Chung, Roy Horan
Tagline: Carrying on the legend.

Radnja:

Billy Lo (Bruce Lee) je majstor borilačkih vještina. Nakon što pogine u bizarnoj situaciji s helikopterom, njegov mlađi brat Bobby Lo (Kim Tai Chung) kreće u osvetu. Tako tipično, a opet...

Osvrt:

Ako ste obožavatelj lika i djela Bruce Leeja, sigurno znate da je umro u nerazjašnjenim okolnostima 20. srpnja 1973. Ovaj film je snimljen 8 godina kasnije, a Bruce Lee tumači glavnu ulogu... Flogging a dead horse? O, da... Producenti su skupili razne Bruceove snimke, iz filmova, iz privatnih kolekcija, čak i snimke njegovog pogreba. Oko toga su sagradili priču, ubacili dublere (Bruce Li, Biao Yuen) gdje se nije moglo drukčije i ubili njegov lik nakon 20-tak minuta.

Od tog trenutka njegov brat kreće u osvetnički pohod, a film postaje urnebesno smiješan. Tome najviše pridonosi negativac Lewis (Roy Horan), najpitoreskniji lik u cijelom filmu.

U pokušaju da naprave najzločestijeg negativca ikad, autori su smjestili Lewisa u Palaču Smrti (u filmu postoje i "Palača Smrti" i "Toranj Smrti") i okružili ga čoporom lavova ljudoždera. To nije bilo dovoljno, pa su krenuli korak dalje: zli Lewis za večeru jede komadinu sirovog mesa popraćenog čašom krvi! Ali, i to je već viđeno u raznim filmovima... U očajničkom pokušaju da nam ipak pruži nedoživljeno iskustvo, scenarist je upotpunio Lewisov arsenal jatom dresiranih paunova (!!!) i time gurnuo film preko ruba bizarnosti na kojemu je dotad balansirao.

Vizualni identitet filma upotpunjuju redovnici iz Tornja Smrti odjeveni u kimona koja izgledaju kao da su proizvedena u šibenskoj "Tvornici Lakih Metala", te njihov zapovjednik u tarzanolikom outfitu. Enterijerom Tornja dominira ogromno računalo kojemu je jedina zadaća proizvodnja "pirlijup-pirlijup" zvukova i bljeskanje raznobojnim lampicama. Kao šećer na kraju, tu su i dva potpuno besmislena potoka krvi koji su valjda postavljeni s ciljem da opravdaju naziv "Toranj Smrti".

Ipak, nije sve tako površno izvedeno u ovom filmu. Koreografije borbi su vrhunski osmišljene i obogaćene nesvakidašnjim potezima. Koreografi su pred glumce postavili visoke zahtjeve, a ovi su se pokazali i više nego dorasli tom izazovu, što je rezultiralo kvalitetnim, na trenutke i fascinantnim borbenim akrobacijama.

Pogledati po svaku cijenu...

Highlightovi:

    Napad jata dresiranih paunova
    Svaka scena s Lewisom
    Design interijera Tornja Smrti

Oleg Berić