Švedska država značajno je pomogla razvoj ekstremnog metala tokom devedesetih godina i pitanje je da li bi ta scena danas bila toliko dominantna da te pomoći nije bilo, prenosi Metal Injection.


Švedska vlada ima praksu da obezbeđuje umetnicima stipendije i grantove kako bi nastavili svoj rad bez opasnosti da bankrotiraju. I u 2018. godini institucija pod imenom “Swedish Arts Grants Comittee” objavila je informacije o grantovima i programima koje nudi, a pokazalo se da je država i tokom devedesetih omogućavala bendovima poput melodeath sastava At The Gates (na slici) da dođu do prostora za vežbanje i sviračkih lekcija.

Gitarista Martin Larson, koji sa prekidima svira u tom bendu od 1993. godine, rekao je za “Heavy New York” da je švedska vlada još od tada podržavala razvoj ekstremne metal scene u toj zemlji.

“Iskreno, nije bilo mnogo metal bendova u Geteborgu u vreme kada su At The Gates počinjali početkom devedesetih. Takođe, tada nije bilo zamislivo da bilo ko može da živi od sviranja metala. Međutim, ono što je zaista pomoglo svima je to što su opštine podržale bendove ustupajući im prostor za vežbanje i omogućujući im časove sviranja kako bi unapredili svoju tehniku. Mislim da se to često zaboravlja kada se govori o švedskoj metal sceni. Dobili smo dosta pomoći od države”, kaže Larson.

Prema njegovim rečima u to vreme dosta muzičara koji su obitavali na sceni bili su tinejdžeri ili u svojim ranim dvadesetim godinama. Takva pomoć je za njih u tom trenutku mogla da prelomi između uspeha i neuspeha.

Švedska je inače poznata po stalnoj podršci muzičarima u okviru koje je mladima omogućen pristup brojnim muzičkim školama. Švedski umetnički savet takođe omogućava i specifičnu vrstu socijalnih davanja mladim muzičarima, koji kroz grantove dobiju oko 116 miliona evra godišnje.