foto: Momčilo Grujić
FIPA je indie amerikana rock projekat novosadskog kantautora Filipa Vlatkovića, nastao nakon više od decenije aktivnog učešća u mužičkom životu nebrojenih domaćih sastava, pre svega u ulozi snimatelja i producenta. U sopstvenoj produkciji rađa se muzika koja odiše jednostavnošću, minimalizmom i estetikom nekog prošlog vremena kada popularna muzika nije bila prekomplikovana i prezasićena. Projekat nastavlja tokom boravka u Americi, gde uz pomoć tamošnjih muzičara stvara okosnicu svog zvuka. Nakon povratka u Srbiju, kreće seriju intimnih solo nastupa uz akustičnu gitaru mahom po klubovima i kafićima, i godinu dana kasnije usled sve većeg interesovanja oformljuje prateći bend. Ovakva grupa odvodi ga na festivale poput Exita, Zaječarske gitarijade, Uličnih svirača i FAMUS-a, ali po potrebi mali intimni nastupi ne izostaju. Nakon par godina odsustva sa scene, najavljuje debi album za početak 2019. koji će zaokružiti dosadašnje stvarlaštvo. Upravo tim povodom pokrenuo je kampanju na muzičkoj platformi PledgeMusic za konačan završetak prvog albuma. Planirano je da album izađe u martu 2019. a do tada će FIPA deliti ideje i uvide u izradu svima onima koji žele postati deo kreativnog procesa.

“Prošlo je dosta vremena otkako je projekat FIPA začet u mojoj glavi. Uvek zaokupljen saradnjom sa drugim umenticima u studiju, nisam zastao da se zapitam kako bi moja autorska muzika zvučala. Nakon prvih demo snimaka, aktivnost se nastavila serijom intimnih nastupa pod nazivom “Sunday Musik”, a onda i nastupima na svim većim regionalnim festivalima. Međutim, zvuk amerikane tada još nije zaživeo u Srbiji i trebalo je da prođe nekoliko godina da se pojave izvođači koji će ovaj pravac dovesti u žižu. Ja sam tada, doduše, već uveliko bio zaokupljen drugim muzičkim avanturama. Ponašavši snimke posle duže pauze, shvatio sam koliko je iskrene emocije uloženo u ovaj projekat i poželeo da on što pre ugleda svetlost dana” - približio nam je Filip svoju ideju.

U kakvoj god formaciji, Fipa stvara jedan vrlo raznolik spektar muzike sa konstantnim emocionalnim pečatom zahvaljujući okvirima indie-americana i rock pravaca.