Pred vama je ekskluzivan intervju sa jednim od najboljih rock i metal pevača na ovim prostorima, Dinom Jelusićem. Pričali smo o njegovom autorskom bendu Animal Drive koji je pre nekoliko meseci izdao prvenac pod imenom "Bite!" za slavni Frontier Records, o njegovom pevanju u Trans-Siberian Orchestra, saradnji sa velikim imenima svetske scene i mnogo čemu još...


Pozdrav, Dino! Hvala ti što si pristao da odgovoriš na neka pitanja za naš sajt... Može se reći da pevaš već punih dvadeset godina. Da li si još kao klinac znao da će muzika biti tvoj životni poziv?

Muzika je uvijek bila tu, u kojoj god fazi da sam bio. Bila je i faza gdje sam htio biti klavijaturist i nije mi se dalo pjevati i htio sam igrati stolni tenis, ali u jednom trenu sam shvatio da se moram primiti jednog ako želim da bude konkretno. Tako da je to bila muzika, pjevanje.

Šta nam možeš reći o bendu Animal Drive i kako je došlo do toga da ste potpisali ugovor sa Frontiers Records?

Animal Drive je moj bend iz Zagreba, od 2012. Radimo i snimamo zajednički i napokon se ukazala prilika za nešto veće nakon moje turneje s Trans-Siberian Orchestrom kada je Jeff Scott Soto čuo pjesme ‘’Father’’ i ‘’Bad To The Bone’’ i odmah ih proslijedio direktoru Frontiersa i dobio odgovor u roku od 5 minuta: ‘’Da, ovo želim u svojem labelu, ajmo preći na sljedeći korak’’. Uz mene čine ga Keller na gitari, Zvone na bubnjevima i Rokindja na basu. Najbolje djelujemo kao 4-piece-band gdje ja povremeno odsviram određene klavire, hammonde i leadove.

Tvoje pevanje na albumu “Bite!” mnogi porede sa Koverdejlovim i Jornovim. Šta imaš da kažeš u svoju odbranu? 😊

Ha, ha, ha, nemam što reći! Hvala na komplimentu. Coverdale, Dio i Ray Gillen su mi najdraži pjevači tog žanra i očito se čuje njihov utjecaj, ali u mojem pjevanju također ima puno r’n’b i blues utjecaja koji na momente izlaze van, što su neki drugi primjetili, tako da svatko ima svoj sud o tome. Dokle god se ljudima sviđa, meni je drago. Mislim da ćete konkretniju sliku steći kad čujete još nekoliko albuma jer imam puno strana koje nisam stigao pokazati.

Za zvuk benda Animal Drive kažu da je moderan heavy sa “touchom” proga. Mene ipak “Hammond” podseća na retro zvuk. Kako bi ti opisao sound benda?

Mislim da će ljudi tek nakon što ćemo imati 3 izdana albuma moći reći tko smo žanrovski. Jer ‘’Bite!’’ u sebi ima puno toga. Album počinje s hammondom (kojeg sam ja odsvirao) i nastavlja se sa modernim metal riffom, poprilično Gojirastim, tako da je tu već eklektično samo po sebi. Mi smo u suštini rock bend s metal zvukom i jako puno melodic proga koji se isprepliće kroz pjesme. Sve naše pjesme možete odsvirati uz akustičnu gitaru, zapravo  zvuče vrlo bluesy. Ali vidjeti ćete na drugom albumu, koji je u pripremi, puno više. Biti će jako raznolik i jako mračan i dubok i žanrovski drugačiji od “Bite!”-a. Ako sve ispadne kako sam isplanirao, to bi mogao biti moj najbolji album što se pjevanja i songwritinga tiče, preći ćemo sve svoje vlastite granice.

Da li si sa momcima iz “The Ralph” ostao u dobrim odnosima? Da li je pri “raskidu” bilo teških reči ili ste i dalje frendovi? Da li je možda Animal Drive glavni razlog tvog odlaska iz The Ralph?

Naravno da jesam, moji momci iz Ralpha su mi i prije tog benda bili prijatelji, a Andreas, koji je mastermind Ralpha, je producirao prvi album Animal Drive-a. Ako se opet Ralph pokrene, volio bih biti dio tog. Neki dan sam baš pričao o tome s Andreasom. Ali istina je da sam morao iz svih bendova izaći i raditi samo sa Animal Driveom i Trans-Siberian Orchestrom po ugovoru s Frontiersom.


Pretražujući tvoj minuli rad po internetu našao sam da si sarađivao sa takvim veličinama kao što su Kip Winger i Jeff Scott Soto. Kako je ta kolaboracija uticala na tebe, tvoj ego i šta si naučio od njih? S kim si još imao prilike da radiš od svetskih faca?

Jeff i ja smo puno puta pjevali zajedno, postali smo jako dobri prijatelji jer živimo 2 mjeseca godišnje jedan s drugim. On je jedan od najboljih frontmena koje sam ikad video. Kliknuli smo na prvu jer obojica volim Princea, Freddie Mercury-a, Panteru, funky muziku općenito, uglavnom jako puno različite glazbe. Mislim da ćemo uskoro i snimiti nešto zajedno, ako se dobro sjećam što mi je rekao ha, ha! Kada vidiš kako svi oni (velika imena) funkcioniraju, onda shvatiš da ne možeš imati ego, iako sam ja to znao i prije (a i nisam ego tip). Iskreno, samo sam gledao i učio iako Jeff od početka ima ogroman respekt prema meni i nema muzičara s kojim je surađivao, a da me nije spomenuo i nahvalio toliko da bi mi bilo neugodno (zadnji put je to napravio nedavno kad smo on, Mike Portnoy i ja bili kod njega u svlačionici nakon Sons Of Apolla u Budimpešti).

Što se Kip Wingera tiče, mislim da je u redu da nešto napišem za sve ljude koji Winger znaju samo po ‘’Seventeen’’. Kip je jedan od najboljih basista/pjevača/songwritera kojeg znam. Jako se mogu poistovjetiti s njime jer obojica sviramo više instrumenata i radimo za svoje bendove 101% i radimo jako raznolike pjesme, bez previse ograničavanja na žanr. Obavezno poslušajte albume ‘’Pull’’ i ‘’Winger IV’’. Kombinacija progressive rocka, hard rocka i mellow balada, apsolutno fenomenalno. Čast mi je što sam pjevao s Kipom 2 puta i javio mi se da pohvali album Animal Drive-a nakon što ga je dobio od labela. Radim i snimam trenutno s još 5-6 imena, ali ne smijem još otkrivati o kome se radi, biti će vrlo brzo objavljeno. Radi se o enormno velikim imenima vanjske rock i metal scene.

Tri oficijalna spota sa albuma, jedan lyric video… Je li to dosta ili će biti još spotova? Radite li na novim pesmama?

Što se labela tiče, dosta je. Što se mene tiče, puno premalo. Svo zlato s albuma uopće nije izašlo kao singl i mene kao autora je to malo rastužilo, ali tako to ide. Kad se vratim s turneje, ići ćemo u studio snimiti 2 pjesme s ‘’Bite!”-a’ live i napraviti video za to. Imamo snimljen EP koji bi trebao izaći početkom godine, a krajem 2019. godine izlazi drugi album.

Upoznaj naše čitaoce sa tvojom karijerom, pre Animal Drive-a, jednim albumom sa The Ralph, pevao si u The Mad Dogs, objavio neke solo ploče…Šta sam zaboravio?

“The Mad Dogs” je bilo radno ime prije “Animal Drive”-a, to je isti bend. Pjevao sam u “Made in Iron” (Iron Maiden tribute bendu) 5 godina, u rock operi Tesla, koja još nije zaživjela nažalost… Izdao sam solo konceptualni album “Prošao sam sve” 2014. godine koji je bio najprodavaniji album u Hrvatskoj te godine. Jako puno mjuzikla, kazališta, bendova, koncerata i festivala sam prošao i onda se dogodila Trans-Siberian Orchestra i evo, u 2019. godini će izaći 4 albuma u svijetu na kojima ja pjevam i sudjelujem u songwritingu. Također ove goine izlazi album benda Stoneleaders, u kojem svira bubnjar Yngwie Malmsteena/Arka/Symphony X-a John Macaluso, u kojem ja pjevam i sviram klavijature na albumu. Jako puno toga se događa. 


Tvoj izgovor engleskog jezika je savršen što zna biti falinka kod pevača sa ovih prostora. Da li je to rezultat tvog savršenog sluha, učenja tog jezika od malena ili jednostavno veština?

Ima uvijek prostora za rad ali čak i management Trans-Siberian Orchestre kaže da je nevjerojatno da mi se ne čuje naglasak dok pjevam s obzirom da sam ipak Hrvat iako se zna zalomiti pokoja riječ koja malo tvrđe izađe. Odmalena slušam stranu muziku i nekako sam mentalno uvijek živio u Los Angelesu, putovao puno i pjevao, tako da je to ostalo u meni.

Šta Dino Jelusić privatno voli da sluša? Ko ti je omiljeni pevač?

Ja volim apsolutno sve. Trenutno na mobitelu imam Rush, Europe, Strapping young lad, Heart, Katatoniu, Badlands, Black Sabbath, Alice in Chains, Elton Johna i Toto. Tako da uvijek stavljam nešto drugo i slušam apsolutno sve. Neki dan sam kupio album James Bay-a da preslušam to malo detaljnije. Jako volim Ray Gillena iz Badlandsa, Billy Joela, Don Henleya, Layne Staleya…

Gledao sam tvoje obrade Russel Allena iz Symphony X i Dia i smatram da si to odradio maestralno. Da li je ipak autorska muzika put kojim ćeš nastaviti?

Zahvaljujem. Vidio je i Russell te covere i rekao mi je ‘’Ako hoćeš, odi pjevati u Symphony X’’ ha, ha, ha. Russ je super lik i nevjerojatan pjevač i frontmen i moj kolega u TSO-u. Par mjeseci kasnije su objavili da Symphony X više neće raditi kao bend. Autorski je definitivno ono što želim raditi, coveri su tu čisto u slučaju da nešto zafali od materijala, da imam nešto na youtubeu dok se rade nove pjesme.

Planovi za dalje? Video sam da ste deo sjajnog line-up-a na ICE ROCK FESTIVALu u Švicarskoj? Ima li šanse da vas vidimo i u Srbiji?

Da Ice Rock s Gus G-em (koji je jedan od muzičara s kojima snimam jedan od secret albuma) je početkom prvog mjeseca i imamo još 2 datuma u Italiji poslije tog. Planira se turneja s još jednim velikim bendom u 4.mjesecu, tako da opet moram šutiti dok se ne potvrdi. Naravno da želimo zasvirati u Srbiji, mislim da management radi na tome. Ako imate neko dobro mjesto za Animal Drive, slobodno se javite.
www.animal-drive.com
www.facebook.com/AnimalDrive69
www.twitter.com/animaldrive1
www.instagram.com/animaldrive

Hvala ti što si izdvojio vreme za HELLY CHERRY!

Intervju pripremio Zoran Popnovakov