Na tragu jednih Black Keys, Jacka White-a, ali i Stevie Ray Vaughana pa čak i soula sa kraja šezdesetih, iz Šruzberija, sa zapada Britanskog ostrva, dolazi četvorka pod imenom Rainbreakers i zaista razbija kišu i oblake unoseći sunce u novu popularnu muziku.

Rainbreakers postoje neke tri godine, u međuvremenu su izdali dva EP-ja, par singlova, stigli su da dobiju nagradu “Best Emerging Artist 2016” (British Blues Awards), a pre nekih tri meseca su izdali debi album pod imenom “Face To Face”. E “licem u lice” smo Rainbreakersi i ja bili nekoliko puta i svaki put mi se album sve više svideo. Moje impresije su išle od “nije loše” do “vau, ovo je odlično”.  

Nominalno, Rainbreakers su blues-rock band, ali kako sam već naveo, ima u njihovoj muzici uticaja i soula i popa i garažnog roka tako da ih mnogi svojataju i to je po mom mišljenju dobro, jer će krug njihovih slušalaca rasti, a to je potrebno svakom novom bendu. Još kad je ovako dobar…

… Da vam predstavim malo i album “Face To Face”. Prva stvar, “Heavy Soul” je i njihov prvi singl za koji su snimili i video.  U biti to je garažni bluz sa “clap hands” delovima i “a la Stevie Winwood” pevanjem. Prilično zarazna pesma. Nešto energičniji bluz-rok dobijamo u “Got Me Where She Wants”, a treću pesmu na albumu kao da je pisao i odsvirao lično veliki SRV. Odlična stvar u kojoj momci ne kriju uticaj velikog Stivija. “Lost With You”, opet kao da je zamesio Paul Weller, alternativni soul u maniru velikog umetnika. U naslovnoj “Face To Face” dobili smo dašak garažnog roka i Jacka White-a. “Take It Or Leave It” je pravi radijski hit koji reprezentuje Rainbreakerse na najbolji način. Bluz, pop, soul, rock – sve je tu. Fino umešano i lepo zapakovano da zvuči moderno, a opet retro. Uz “Lay It On Me” dobijamo i malo disko/funk začina pa oni odvažniji mogu i zaplesati. U jednoj recenziji sam pročitao da je to rock pesma na način koji bi odsvirao jedan soul band i potpuno se slažem sa tim mišljenjem.  U baladi “On My Knees” opet imamo malo Winwooda, ali malo i Weelera dok album zatvaraju dve pesme spojene u jednu “Waiting On You/Movin On”. Iz akustične minijatura Rainbreakerski prelaze u soul balada za efektan završetak jednog odličnog albuma. Vrlo mi je drago što sam u ovoj “hiperprodukciji” otkrio ovaj “dijamant”, pogotovo jer donosi drugačiji zvuk od onog koji češće slušam. Bravo za ”Rainbreakerse”!

Zoran Popnovakov