Funky Dragon a.k.a Igor Čučulović rođen je u Negotinu, u Srbiji, 1977. godine. Živi u Beču gde se i bavi produkcijom muzike počevši od 2000. godine. U taj ogromni svet elektronske muzike je najpre ušao kao DJ, miksujući muziku na malim partijima, da bi ubrzo shvatio da njegova ambicija prvazilazi puko didžejisanje već da je njegov veliki san pravljenje sopstvene muzike. Iz tog razloga kreće da uči i da se usavršava u tom pravcu iz svih dostupnih izvora, da bi kasnije upisao audio inžinjernig školu gde stiče dodatno znanje o muzičkoj produkciji što mu daje solidnu osnovu za pravljenje sopstvenog zvuka. Svoje prve numere objavljuje maja 2004. godine. U 2005. godini objavljuje svoj prvi album „The Algol“ za izdavačku kuću  Synergetic Records, što je njegov prvi veći uspeh. Drugi album „Massive“ objavljuje pod etiketom IONO Music krajem 2007. godine. U međuvremenu, objavio je još nekoliko EP-ja, singlova i bio deo različitih muzičkih kopilacija. Sarađivao je sa sledećim izdavačkim kućama : Iono music, Synergetic Rec., Plusquam rec., Hadra Rec. ,Audioalchemist rec, Yellow Sunshine Explosion rec., Tesseract rec... Inspiraciju za svoju muziku pronalazi na partijima ali i prikuplja je iz svakodnevnog života. Muzika koju Funky Dragon producira je progressive trance, začinjen elementima deep funky i etno perkusijama.
Nastupao je širom cele Evrope uključujići tu i Rusiju, u Meksiku, Tajlandu...
Muziku Funky Dragona možete poslušati na njegovim kanalima na SoundCloudu, Beatportu.
Povod za ovaj intervju je izdavanje novog EP-ja pod nazivom Floating Planet sredinom avgusta 2018. godine.


HC: U svet psychedelic/progressive trance-a ušao si tih dalekih devedesetih godina prošlog veka posećujući partije koji su se uglavnom održavali u Beogradu. Da li si tada mogao i da naslutiš da ćeš se i ti baviti tom muzikom i to u nekom drugom vremenu i nekoj drugoj državi?
Funky Dragon: Da bilo je to prilicno davno, sve je počelo krajem devedesetih godina kada sam dobio prve trake (kasete) od drugara koji su živeli u Amsterdamu. Bio sam fasciniran tom muzikom! Ubrzo sam počeo da posećujem partije u Beogradu, i to bukvalno skoro sva zbivanja vezana za Psytrance. U to vreme nisam još uvek imao jasnu viziju šta ce se desiti sa mojim životom, ali sam imao jedan san i verovao jako u to da ću jednog lepog dana otputovati i praviti svoju muziku i nastupati po celom svetu. I moj san se ostvario.

HC: Mnogi laici ovu muziku ne mogu da razumeju niti da shvate. Njima je to samo buka, muzika računara, bum, tras, tuc, tuc. Je li da da nemaju pojma o čemu pričaju?
Funky Dragon: Ja sam ranije isto bio takav, jako kritičan i rezervisan prema drugoj vrsti muzike, koju nisam slušao niti razumeo i mislio da je sve ostalo komercijala, užas i bezosećajna muzika, ali vremenon sam postao otvoreniji za mnoge stvari i shvatio da grešim u tome. Moje mišljenje je da svako treba da sluša ono što voli, što mu prija, ono što ga čini srećnim i ispunjava.

HC: Kralj psychedelic trance muzike, jedan od pionira tog zvuka Tsuyoshi Suzuki u svoj numeri „Starchild“ poručuje: „This is not a music. This is energy!“ Da li je to najbolja definicija te muzike?
Funky Dragon:  Da, absolutno se slažem sa tim. Psychedelic trance je jaka i duboka energija povezana sa spiritualizmom.

HC: Kakav je osećaj biti Funky Dragon, zmaj koji umesto vatre bljuje dobre vibracije?
Funky Dragon:  Ovo pitanje me je baš nasmejalo… Lep je osećaj stvarati i puštati dobre vibracije.

HC: Tvoja supruga Betty je takođe u tom svetu didžejinga i produciranja. Koliko ti je u svemu tome ona pomogla?
Funky Dragon:  Mogu da kažem da je Betty bila i ostala jedna od mojih najvećih inspiracija. Ona je bila najveći „krivac“ za moju budućnost vezanu za trance muziku. Tako je sve i počelo, kada sam otišao za Amsterdam i kada je Betty počela da me vodi na žurke na kojima je nastupala što mi je omogućilo da se malo dublje upoznam sa trance muzikom. 18 godina kasnije promenilo se puno toga ali ne i strast prema toj muzici i neopisivo velika podrška koju mi ona i dan danas pruža.

HC: Obajviljavo si za različite izdavačke kuće, bio deo kompilacija značajnih za taj pravac muzike. Da li imaš nameru da pokreneš sopstvenu izdavačku kuću?
Funky Dragon:  Da, to se u stvari već i desilo. Posle mnogobrojnih izdanja za različite produkcijske kuće, i ne uvek tako dobrih iskustva sa njima, odlučio sam da osnujem svoj lični Label, naravno ne samo iz razloga koje sam trenutno pomenuo u vezi loših iskustva sa njima, već zbog toga što sam hteo da još dubje upoznam i shvatim Trance musiku i Bussiness iz neke druge perspektive. Moj label zove se „New Human Records” i osnovan je ove godine (2018) u martu mesecu!

HC: Imajući u vidu činjenicu da si nastupao širom sveta, koji će ti parti ostati u sećanju. Koji je bio najbolji parti na kojim si nastupao a koji je najbolji na kojem si bio?
Funky Dragon:  Ohhh, nimalo lako pitanje. Ima ih naravno dosta, ali možda jedan od najjačih uticaja na kojima sam nastupao ostavili su mi partiji na Tajlandu i Meksiku. Najjači partiji na kojima sam bio možda su oni na samom početku, kada sam prvi put i došao u kontakt sa trance muzikom. Međutim, jedni partiji, koji mi se često, i posle toliko godina, vraćaju unazad su party na Kalemegdanu kada je nastupao Tsuyoshi Suzuki, čini mi se da je to bilo leto 1999. godine, i Boom festival u Portugalu 2000. godine.

HC: Mnogi elektronsku muziku pa samim tim i psy / progressive trance vezuju za upotrebu sintetičkih droga tvrdeći da je jedno stvoreno zbog drugog, da droga uživanje te muzike podiže na viši nivo pa analogno tome slušanje te muzike i povećava stepen konzumacije droge. Šta misliš o tome?
Funky Dragon:  Svi smo mi različiti. Meni lično nikada nije bila potrebna nijedna vrsta droge da bih uživao u muzici. Ja mislim da ponekad konzumiranje sintetičkih droga samo udaljava iskustvo i doživljaj, i da čovek pod tim uticajem nije u potpunosti svestan i u stanju da čuje sve ono sto muzika može da ponudi. Po meni je muzika mnogo jača u čistom i svesnom stanju nego pod uticajem bilo kakvih droga.

HC: Šta bi poručio i posavetovao klince koji imaju nameru da krenu da se bave pravljenjem elektronske muzike.
Funky Dragon:  U današnje vreme nije više toliko teško i komplikovano praviti muziku, ali je pored bezbroj ljudi koji rade muziku u biznisu muzike jako teško probiti se, isplivati na površinu i najbitnije izgraditi svoj prepoznatljiv stil i ime. Na prvom mestu treba raditi muziku iz ljubavi, budite originalni, budite to što jeste, verujte u sebe i vašu muziku, budite smeli i otvoreni za nove stvari, i samo tako ćete uspeti.

HC: Kada ćeš da napraviš neki party u Srbiji da se pošteno izludujemo?
Funky Dragon:  Stvarno ne znam kada će to da se desi. Nadam se jednog dana. Za sada nema nikakvih planova, ali ako se desi dogodiće se verovatno spontano. Mislim da je tako i najlepše.

Intrevju pripremio Miljan Ristić a.k.a eXperiment