Dejvid Linč (David Lynch) se udružio sa Stelom Mekartni (Stella McCartney) na projektu “Curtain's Up”, kratkom filmu kreiranom od strane Tête-à-Tête studija iz Los Anđelesa, koji vode Linčov sin Ostin (Austin) i umjetnik Kejs Simons (Case Simmons) - javlja Bosonoga.

foto: Pixabay
Linč uvodi film pričajući o svojoj ljubavi prema kinematografiji, a otkrije i kako mu je meditacija pomogla pri planiranju i režiranju filmova.

U početnom kadru filma možemo vidjeti režisera kako sjedi u mračnoj prostoriji i puši, te izgovara monolog o “magiji kinematografije”.

“Kinematografija je jezik. Ona može ispričati stvari – velike, apstraktne stvari – i to je razlog zašto je volim. Neki ljudi su pjesnici i mogu na prelijep način da kažu stvari riječima. Ali kinematografija ima svoj jezik kojim možete iskazati šta osjećate. To je magičan medij”, rekao je Dejvid.

Proslavljeni umjetnik u ovom ostvarenju priča i o tome kako je započeo svoj kreativni život kroz slikanje, inicijalno nezainteresovan za kinematografiju.

Ranije ove godine, Linč je objavio i knjigu čiji je koautor, naziva “Room to Dream”, koja predstavlja hronologiju sjećanja njegovog života i karijere.

Film “Curtain's Up” u cjelosti pogledajte u nastavku.