Vodeća izdavačka kuća za stripove u Italiji Sergio Bonelli Editore proširiće svoju djelatnost na TV produkciju i u planu je snimanje serijala na engleskom jeziku po kultnom horor stripu Dilan Dog, kao i ostalih koji će biti zasnovani na njihovim izdanjima koja se distribuiraju u 35 zemalja širom svijeta - prenosi Mulj.


Dugoočekivani iskorak Bonelija u vode produkcije, kroz specijalizovani ogranak koji će se zvati Bonelli Entertainment, će omogućiti da njihov stripovski univerzum doživi niz adaptacija, ali uz bitan uslov – izdavačka kuća će voditi glavnu riječ, usled ranijih loših iskustava, izjavio je Vinćenco Sarno, zadužen za pripremnu fazu snimanja. 2011. godine snimljena je holivudska adaptacija serijala pod imenom “Dylan Dog: Dead of Night”.

Sarno je izjavio da je Boneli u pregovorima u vezi novih projekata sa potencijalnim italijanskim i međunarodnim partnerima, uključujući i globalne striming servise.

Ovaj potez Bonelija dolazi istovremeno sa jačanjem reputacije Italije kao zemlje sa veoma jakom produkcijom kvalitetnih međunarodnih TV serija, kao što su “Gomora,” “Mladi papa” i HBO-ova serija u najavi “My Brilliant Friend.”

“Pronalazak novih načina na koji će se publika upoznati sa našim najpopularnijim likovima i franšizama, kao i ekskluzivni novi TV serijali koje će moći da prate na način koji njima najviše odgovara su glavni prioriteti našeg studija” - izjavio je Davide Boneli, a zatim dodao: “Investiramo i stvaramo originalne, visokokvalitetne sadržaje, uključujući tu i novi ‘Dilan Dog’ serijal.”

“Dilan Dog” je osmišljen kao serijal od deset epizoda, zasnovan na popularnoj franšizi Ticijana Sklavija koja prati istoimenog istraživača noćnih mora koji sa svojim pomoćnikom Gručom preuzima slučajeve koji obično podrazumijevaju i prisustvo monstruma, duhova, vampira, vukodlaka i zombija. Ovaj strip izlazi već 32 godine, ima više od 500 brojeva, uz prodaju od 50-ak miliona primjeraka u 30 zemalja.

Holivudska producentska kuća Hyde Park Entertainment je 2011. godine snimila filmsku adaptaciju Dilana Doga koja je naišla na loš prijem, između ostalog i kod Denisa Harvija, recenzenta veb sajta Variety, koji ju je nazvao “Amerikanizovanom fantazi adaptacijom stripa” i “neinspirativnim bućkurišem već viđenih žanrovskih klišea”.

Sarno navodi da je Boneli nanovo otkupio prava na Dilana Doga. Napominje da će se izdavač sada postarati da “suština naših likova i izdanja ostane nepromijenjena” kroz kontrolu procesa produkcije.

Ostala izdanja koja su u različitim fazama pripreme su sci-fi serijal “Natan Never”; avanturistički “Mister No”, horor “Dampir”; epski serijal “Dragonero,” koji će biti snimljen u koprodukciji sa RAI-em; “Granica,” u saradnji sa Lucky Red; kao i “Marti Misterija”, serijal o arheologu-detektivu na tragu Indijane Džounsa.

Urednik Bonelija Mikele Masiero rekao je da serijali imaju dodirnih tačaka koje će omogućiti likovima iz “Mister Noa” i “Martija Misterije”, na primjer, da se pojave u nekoj od epizoda serijala o Dilanu Dogu, što će ostaviti prostora za zasebne spin-off serije. Izjavio je i to da će za ove nove TV serije odabrati scenarije koji, “osim što imaju smisla u stripu, mogu biti uspješno prenešeni i na ekran”.