One-man-show atrakcija Ensh, iza koje se “krije” producent Milenko Vujošević, godinama unazad osvaja Kanadu, Ameriku i Balkan. Kombinаcijom semplovа, sintisаjzerа i​ vokаlnih lupovа Milenko gradi jedinstveni stil, autentično viđenje elektro-indi-popа. Ensh je atrakcija koju je neophodno ne samo zvučno već i vizuelno doživeti, kako kroz oštre i esperimentalne spotove tako i kroz energijom nabijene žive nastupe. Hajde da vidimo šta ima da kaže o tome šta ga je formiralo u takvu osobu...
 
 

Bendovi, muzičari i albumi


Kao mali sam slušao Beatles-e. Volim njihove melodije i harmonije, no sam zvuk produkcije mi se potpuno zarezao u mozak. Album koji me je najviše dotakao je bio Revolver. Mislim da je to bila jedna odlična i raznovrsna osnova za mene jako rano. Ace Of Base su mi isto mnogo značili. Preko albuma The Sign razvio sam veliku ljubav prema elektro-pop muzici i prema pop formi. Kada sam čuo Nirvanin Nevermind, tu se oslobodio moj klinački bes. Tu sam prvi put doživeo agresiju u muzici i to mi je mnogo značilo. A kada su Deftones izbacili album White Pony to mi je bukvalno promenilo život. Tu sam prvi put video da muzika može da bude umetnost. Slučajno sam čuo Björk prvi put kada je nastupala na Oskaru 2001-te. Zaintrigiralo me i kupio sam album Vespertine. Sa tim albumom sam shvatio koliko daleko ta umetnost može da ide.

Moram dodati da sam dosta kasno otkrio Jugoslovenski novi val s obzirom da sam odrastao u Kanadi. Ali da je dosta uticalo na mene i pod stare dane. Pogotovu album Paket aranžman. Prosto način na koji su ti mladi bendovi tumačili svetski zvuk je nevervatan i nije čudo da toliki uticaj imaju i dan danas.

Reditelji i filmovi


Moji omiljeni film svih vremena je Terminator 2: Judgement Day. Mislim da je jako teško napraviti holivudski “blockbuster” a da to nije neki treš. Ovaj film zaista ima i sci-fi, i akcije, i drame, i filozofije. Po meni je ovo perfektan film. Inače gotivim rad mladog James Camerona. Kad smo još kod Švarcija, takodje volim film Totalni opoziv od Paul Verhovena. Isto tako ubada neki prelep balans umetnosti i zabave. Naravno i Kjubrik se tu našao da mi mesi mlad mozak. Clockwork Orange i Full Metal Jacket. Ludilo. Kasnije sam otkrivao i Lynch-a: Mullholland Drive i Lost Highway. Brate… Ne smem da propustim Cohen-e. Big Lebowski je perfektna komedija. Perfektna farsa. Kasnije sam otkrio i Dance: Thomas Vinterburg-a i Lars-a. Jako različiti senzibiliteti ali opet ih vezuje neki morbidni humor koji samo severnjaci mogu da smisle.

Stripovi


Uglavnom sam imao jako periferno iskustvo sa stripovima. Recimo kao klinac sam čitao Zabavnik i voleo sve te stripove. Prošao sam fazu gde sam skupljao X-Men kartice. Ono što me je najviše kupilo u jednom momentu je serija 100 Bullets. Pisao je  Brian Azzarello i crtao Eduardo Risso. Baš je onako žanrovski pulp/noir. Uvek sam najviše voleo umetnost koja prati neke konvencije ali onda bas eksperimentiše u okviru njih.

Pisci i knjige


Catcher in the Rye je nekako tipičan odgovor (kao i Beatles-i) ali je ta knjiga stvarno imalo jako rano veliki uticaj na mene. Bas opisuje taj nezgodan tinejdžerski period. Izgubljenost, nepripadnost, usamljenost ta osećanja su fenomenalno prikazana u toj knjizi. J.D. Salinger ti ne forsira bilo kakve zaključke nego prezentuje stvari suptilno da čitalac sam shvati. Takodje obozavam 1984 (jos jedan tipičan odgovor na ovakvo pitanje). Mislim da je ova knjiga probudila u meni veliku ljubav prema sci-fi i prema društvenim naukama i osećaju za pravdu. Jitterbug Perfume je pisao Tom Robbins. Neveroatna ljubavna priča prepricana na jako neobičan način. Malo duhovita malo melo-dramatična knjiga. Jako je teško opisati ali svakome preporučujem ovu divnu knjigu. The White Hotel je knjiga koju je pisao D.M. Thomas. Britanski pisac. Ova knjiga se bavi bas teškim temama. Neverovatno meša žanrove. Wikipedia kaže da je fantazija ali se ne bih skroz složio. Opet jedna topla preporuka za ovu knjigu od mene. Zločin i kazna od Dostojevskog. Tu sam knjigu pročitao na engleskom sa 12 godina. Možda malo rano za tako nešto ali me baš promenilo.

Dogadjaji


Išao sam kao jako mali na predstavu Cabaret. Neku polu-amatersku. Ali neverovatna izvedba. Opet je sve bilo pomešano što mene zanima: muzika, gluma, istorija i društvena kritika. Oduševio sam se kad sam video. Sa svojim srednjoškolskim bendom sam imao prilike da sviram sa bendom Bear vs Shark. Frontmen tog benda je imao najnevoravatniji živi nastup ikada. Apsolutna sirova energija koja je mnogo uticala na moju ideju živog nastupa. 2001. sam bio na svirci benda Teamsleep. Projekat pevača iz Deftonesa i bubnjara iz benda Death Grips. Imao sam piliku da upoznam pevača i pričao je telefonom sa mojom tadašnjom devojkom jer je bila u bolnici i nije mogla da dodje na svirku. Bio sam 2013. na Depeche Mode-u u Beogradu. To je stvarno bilo nesto neverovatno.