A neprodati ostatak tiraža spaljuje!

Tunglið na islandskom jeziku znači pun mesec, ali je i naziv izdavačke kuće koja knjige štampa samo tokom punog meseca i to uvek šezdeset i devet primeraka. Iako knjige nisu skupe nikome nije dozvoljeno da ih naruči ili kupi pre nego što se na nebu pojavi pun mesec. U trenutku kada pun mesec počinje da nestaje neprodati primerci se spaljuju.

Pun mesec je stadijum u lunarnoj fazi koji se javlja jednom mesečno. Što znači da se ova neobična izdavačka kuća jednom mesečno štampa i prodaje svoja izdanja.

Ragnar Helgi Olafsson i Dagur Hjartarson
Ovaj čudnovati poslovni model pokrenuli su pisac Dagur Hjartarson i umetnik Ragnar Helgi Olafsson. Oni ovaj način poslovanja ne vide kao nešto što bi trebalo ojačati lokalnu izdavačku delatnost već sprečavanje da knjige ostanu u izdavačkoj sferi duže nego što je to neophodno. Ako ljudi ne kupe knjige odmah nakon što stignu u knjižare one će biti spaljene.

Jedina stvar koju njih dvojica uzimaju za ozbiljno jeste umetnički karakter njihovog čina. Kada su tokom boravka u Bazelu u Švajcarskoj izveli ovaj svoj performans imali su grdne muke da ubede lokalne meštane da je u pitanju „poetski, a ne politički čin“ iza kojeg ne stoje paganski rituali.

Kažu da knjige spaljuju sa puno pažnje koristeći najkvalitetniji francuski konjak kako bi pojačali vatru. Tvrde da spaljivanje knjiga nema veze sa istorijom, politikom ili cenzurom, već samo sa izdavačkom delatnošću. Ovaj proces im daje određenu dozu slobode koju ne bi imali da se bave konvencionalnim izdavanjem.

„Energija potreban za izdavanje je koncentrisana i pojačana“, objašnjavaju. „Dosta čekanja, dilema, brige, promocija, stresa i reklamiranja je jednostavno eliminisano. Pokušavamo da ostanem verni određenoj logici. Ali to je logika poezije, a ne proze.“

Izvor: Bookstr/Bookvar