Gitarijada je uspešno nastavila svoju ovogodišnju 52. rok avanturu u Zaječaru. Petak, 29. jun bio je rezervisan za predstavnike domaćeg rok (pop) zvuka, a publika je posetila festival u daleko većem broju u odnosu na prethodno veče. Vremenske prilike su bile zadovoljavajuće, što je poboljšalo kvantitativnu sliku auditorijuma, te su se nastupi svih bendova mogli pratiti bez kišobrana i ostalih pomagala.

Prvi koji kročiše na velelepnu binu 52. Gitarijade bejahu Užičani – Hadži Prodane Duše. Ere su pre dve godine, na jubilarnoj pedesetoj, odnele pobedu prema glasovima žirija. U svojih pola sata nastupa podsetili su nas zbog čega su upravo oni zavredili takvu nagradu i šta se to promenilo u njihovom radu od tada do danas.
 
foto: Maša Miljković
Nakon uspešnog zagrevanja na binu su se popele Nišlije – Galija. Bend postoji već 40 godina i prvi svoj značajniji uspeh u karijeri postigli su upravo na zaječarskom tlu. Godine 1978. pobedili su na Gitarijadi. Predvođeni braćom Milosavljević, Nešom i Pecom, ovi veterani srpskog (jugoslovenskog) roka su u dva sata repertoara prošetali fanove kroz svoj opus od ranih dana, do savremenog doba.

Koncert su započeli oko 21.30, a završili ga u 23.25. Na set listu su stavili brojne poznate numere poput ’’Da me nisi’’, ’’Skadarska’’, ’’Da li si spavala’’, ’’Ti možeš sve’’, ali su na najbolju reakciju naišle upravo one notorne kao ’’Kotor’’ i ’’Digni ruku’’. Daleko veći broj ljudi u publici u odnosu na prvo veče doveo je do toga da se buka, horsko pevanje i aplauzi čuju diljem ulica koje se oslanjaju na Kraljevicu, ali i Zaječara u potpunosti. Za kraj svog dvočasovnog seta ’’Još uvek sanjam’’.

Veliki broj posetilaca i posetiteljki Gitarijade odabrao je da ne nastavi svoju festivalsku avanturu, pa je demo bendove dočekala daleko manja brojka u odnosu na onu neposredno pre. Dejan Cukić je oko petnaest minuta do ponoći izašao na stejdž i najavio prvi sastav – GMO iz Zaječara. S obzirom na to da je ovo festivalsko veče najmanje bilo po mom muzičkom ukusu, tj. gotovo da se ni malo ne poklapa sa istim, iskoristiću priliku da malo više opišem demo bendove. Kao što rekoh u izveštaju od prethodne noći, bendovi su se predstavljali sa po dve pesme. GMO je izabrao dve u potpunosti žanrovski različite. Prva je bila neki alternativni rock, na zaječarski način - da se tako izrazim, a druga reggae/dub. S obzirom na to da su lokalni bend, reakcija publike je bila dobra. Na binu se potom penje zemunski sastav Aleja Velikana. Sa njihovim radom sam upoznao preko RTS-ovog Bunt Rok festivala. Nisu mi tada ostavili neki specijalni dojam, ali su sinoć baš bili dobri i drugačiji, što ih je nekako izdvojilo iz mase sličnih takmičarskih bendova. Amnezija iz Beograda je bila sledeća. Oni su nastupili i prošle godine i tada, kao ni sada, nisu neki poseban utisak ostavili na mene. Pevačica odlično peva, ali mi žanrovski nikako nisu legli. Umesto benda Rov iz Smedereva u takmičenje su se uključili Zimbabveanski zavod za zaštitu zverova (ZZZZ). Meni jedan od interesantnijih bendova koji se upustio u trku za najbolje na 52. Gitarijadi. Neki čudan spoj roka, Afrike, Kariba. Svakako van ukalupljenih konvencionalnih linija. Poslednji bend kompetencije bio je The Synergy iz Tuzle. Takođe interesantan bend, što mene dovodi do zaključka da je drugo veče na polju takmičenja bilo daleko heterogenije i samom tom jačinom diverziteta zanimljivije od prvog. Momci sviraju metal koji je mene dosta podsetio na Tool.
 
foto: Maša Miljković
Prošlo je sat vremena rezervisanih za demo bendove, te je kucnuo čas da Neverne Bebe okupiraju stejdž. Njih osmoro, da. Dve električne, jedna akustična, jedna bas gitara, klavijature, bubanj i dva mikrofona. Pre 35 godina braća Đurđević su sa tadašnjim bendom, pretečom sadašnjeg, Novom Zemljom osvojili Gitarijadu, pa je sa tom premisom i započeo njihov nastup od sat i dvadeset minuta. Ova svirka je jedna u nizu onih kojom proslavljaju 25 godina rada grupe.

Interesantan detalj je što je bend imao i svoj VJ program koji je pratio svaku njihovu traku na dosledan način, a što se samih pesama tiče već na početku su, sada već brojniju publiku iznenadili sa ’’Pogledaj u nebo iznad oblaka’’, potom numerama ’’Balkan južno od sreće’’ i ’’Praštaj’’. Milan Đurđević, glava (kosa) i brada benda, se u par navrata obratio masi, a u jednom takvom obraćanju je naznačio da je Gitarijada mesto rok hodočašća i uz reči hvale ovoj manifestaciji najavio ’’Daire’’, stvar legendarne grupe Smak. Iako su daleko od moje muzičke šolje čaja, njihov pop rock je naišao na odličnu recepciju zaječarske publike. Neke pesme su svi doslovno pevali, te se tu jasno videlo da Zaječar ima ozbiljnu fan bazu ovog benda.

’’Kuća za spas’’ i ’’Veliki je bog’’ su bile poslednje pesme repetoara, pre nego što su za kraj ipak ponovili ’’Pogledaj u nebo iznad oblaka’’. Njoj je prethodila grupna fotografija i predstavljanje benda, a kad smo kod toga, Tijana Sretković i Jelena Pudar su vrlo dobro iznele čitav vokalni segment i u par momenata na kontu toga zavredile gromoglasni aplauz. Uz jedno veliko hvala i poklon, napustiše binu.

Dejan Cukić se ponovo latio mikrofona i saopštio nam da je stručni žiri u sastavu Petar Peca Popović (rokonačelnik 52. Gitarijade i rok kritičar), Nenad Kuzmić (novinar Radio Beograda 202) i Milan Đurđević iz Nevernih Beba, doneo odluku da u finale prolaze bendovi GMO, Aleja Velikana, Amnezija, Cornix i Navy ne obećava.

Nikola Čuturilo Bend, predvođen legendom jugoslovenske/srpske gitare Čuturom, imao je tu čast da zatvori drugo festivalsko veče. Nastup je počeo u 2.30, a katanac na binu okačio u 3.30. Svirku su prošarali numerama iz dugogodišnjeg muzičkog angažmana Čuture, među kojima su se izdvojile ’’Daj mi krila’’, oda Zoranu Božinoviću kroz stvar Pop Mašine ’’Sećanja’’ i  ’’Welcome to the Show’’. Čutura je u par navrata porukama koje je slao pred pesme podsetio da je rokenrol i stav, bunt, a ne status quo i prodavanje magle.

Drugo veče kiša nije poremetila, blato koje je ostavila za sobom prethodnog dana polako gubi svoj trag, a Billy Idol će zasvirati. Zvanična potvrda je stigla juče tokom dana i svi željno iščekujemo najveće ime koje će posetiti Gitarijadu do sada. Čujemo se i sutra, da zaokružimo priču.

Nemanja Mitrović Timočanin