"Tu gde se sastanu glam i tišina, na putu već posutom sitnom prašinom relativnog sećanja, isplivaju nekako ti svetlucavi trenuci desetogodišnjeg bivstvovanja diljem Balkana. Jedno je, nakon pređenih “milion“ kilometara sasvim izvesno – ponosni smo na svaki svoj korak, svaki ton i svakog čoveka koji je sa nama, makar na kratko, podelio magiju stvaranja. Irie & Kool – One Love!"

ZAAlet, ZAAmah, ZAAplet


Grupa ZAA sa radom kreće u Kruševcu 28. februara 2008. godine, a kuriozitet je da svoj prvi singl After Rain Sunset snima i objavljuje samo sedam dana kasnije. U tih prvih nekoliko nedelja postojanja okuplja se, praktično, čitav noseći tim sastava koji se održao do današnjih dana – Ivan Đokić (gitara), Zoran Vasić (klavijature), Borivoje Đorđević (saksofon), Zlatko Petković (bubnjevi) i Toma Ilić (bas), čineći čvrst svirački i kreativni oslonac na kome je čitava ova potpuno atipična priča počivala svih ovih godina.

ZAA 2018, foto: Miljan Miletić
Prva faza i zvanično otpočinje već početkom maja iste godine, kada im se, spletom srećnih okolnosti, pridružuje pevačica Darka Rajić, i već na prvom setu proba nastaju danas kapitalni hitovi u repertoaru grupe - No War, So Sad i Let It Go.

Tim snimcima bend se predstavio široj publici, počeo javnosti da nameće svoj, danas prepoznatljiv, stil i već u svojim ranim danima dobio priliku da svira na velikim binama Exit festival a i Reggae Serbia festivala u Pančevu.

Svakako prvi veliki trenutak karijere doživljavaju na drugom izdanju banjalučkog Demofesta (2009) na kome osvojaju treću nagradu, a kao krunu svog uspeha pamtiće sjajne ovacije koje su doživeli od ogromnog auditorijuma tokom svojih živih nastupa.

Već 13. januara 2010. objavljuju debi album, jednostavno nazvan ZAA, a mediji i publika na nastupima veoma brzo registruju favorite – uz već ranije isturene No War i Let It Go probijaju se Rain, Fire i kultna Model (obrada Kraftwerk). U furioznom naletu “najčistijeg adrenalina” bend je odsvirao 34 koncerta, pored Bosne, nastupali su po prvi put u Makedoniji i Austriji (Salzburg).

U biografiji benda naročito važno mesto zauzima i nastup početkom maja 2011. na regionalnom finalu prestižnog evropskog festivala Rotootom (Prag). Nošeni gotovo nestvarnom energijom “kao u transu” već sredinom maja iste godine objavlju ju drugi studijski album Good Things. Sa njega silazi naredna porcija javno zapaženih singlova - No Fate, Good Things, Try…

Krajem jula Darka odlazi u potrazi za novim iskustvima, a grupa, uvek sklona eksperimentalnim formama ali i formacijama, nastavlja sa dva nova i sjajna ženska vokala - Tamarom Ristić i Milenom Damjanović. Takav jedan muzički karneval 21. oktobra svetu predstavlja svoje prve plodove, dupli singl sa naslovima koji ponovo vrlo brzo od premijere postaju standardni deo koncertnog repertoara - Fool Scale Riot i Moonlight.

Novi vokalni preokret nastaje u m artu 2012. kada umesto Milene Damjanović u bend dolazi, takođe Kruševljanka, Sanja Vučić. U novoustanovljenoj postavi, koja bi se mogla okarakterisati i kao treća faza karijere, razigrano i naizgled ležerno ZAA-ovski mehanizam sredinom maja 2012. servira, sad već prilično razvijenoj regionalnoj bazi fanova, novi diskografski proizvod - EP Foot by Foot, bremenit sa nova dva probojna hita – Just Me i Pot of Gold. Nesmanjeni tempo nastupa doneće im u ovoj godini novih 39 koncerata. Prvi put nastupaju u klubovima i na festivalima u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Nova punktna tačka stiže sa 2013. godinom. Dok se sprema novi album bend svira prvi put u Bugarskoj (Sofija), a sredinom sezone ekipu bez ikakvih potresa, u potrazi za ličnim muzičkim iskazom, napušta Tamara Ristić, nešto kasnije pod nadimkom Kezz, lansirajući izuzetno zanimljiv solo projekat.

Na sceni ostaje sama Sanja Vučić, naredni “uragan u najavi”, i ZAA konačno stiče reputaciju najlucidnije i najraznovrsnije plesne rock atrakcije ovog dela sveta. Sveža krv, prevrela od želje za novim dokazivanjem definiše četvrtu fazu rada grupe koja je krunisana, sredinom novembra 2014. još jednim kapitalnim dugosvirajućim zapisom pod nazivom What About. Ovde već pričamo o pravoj kiši prvoklasnih i nagrađivanih singlova, bez kojih se danas ne može spoznati, u potpunosti, sva širina istine o upornosti, istrajnosti, želji i ljubavi grupe da satka nešto najlepše od materijala koji je posedo vala. Ređaju se 99 Hope, Irie & Kool, What About, We, Summer Rain, Slide Baby, Unconditional Love, Time… Novi talas neverovatne interakcije sa sve brojnijom publikom snažno zapahnjuje jedra novog muzičkog ZAA progresa. Čitava 2015. prolazi kao u transu. Nova rekordna sezona, što se broja živih nastupa tiče, nagoveštavala je da postoji još nivo a do kojih se ipak može popeti. Serija vrlo zapaženih nastupa na RTS-u postavlja ih u prvu ligu atrakcija, dok Sanja nakon jednog od njih dobija ponudu da predstavlja Srbiju na Pesmi Evrovizije 2016… Grupa te godine širi svoj koncertni prostor i na Rumuniju (Temišvar), ali se ponovo javlja ona dobro poznata disproporcija između planova i zacrtanih puteva benda i iznenada razbujalih Sanjinih želja da se okuša i u nečem posve drugačijem. Poslednji kapitalni tragovi zajedničke saradnje ostaće zapisi iz sredine 2017. godine – singl Trouble i himna Ne odustajem, rođena u saradnji sa sinjskom grupom M.O.R.T., kao himna podarena starim prijateljima – banjalučkom Demo festu.

Bez ikakvih nepriličnih gestova ZAA i Sanja nakon toga kreću svako svojim putem. Ustrajna petorka doživljava “ljubav na prvo slušanje” i bez puno razmišljanja, nakon što su čuli sjajne vokalne potencijale mlade Anđele Ilić, započinje rad na četvrtom studijskom albumu čije je snimanje pri kraju i čiji se izlazak očekuje na jesen 2018. Upravo je lansiran, sa njega, prvi video singl urađen za pesmu Closer.

Po svemu sudeći ovo peto poglavlje grupe, za deset godina postojanja, teži da postavi nove standarde što se muzike, produkcije ali i živih nastupa tiče.



Ivan St. Rizinger