Čovek zaljubljen u umetnost zapitao se: “Šta ako mi ona ne uzvrati”? Spakovao je svoje ideje u kofere i krenuo na jug. Shvativši da je cena krativnosti neuzvraćena ljubav, zapevao je stihove pesme “Habibi”: “Mlečni sedef meseca, Prsten na dnu izvora, Beli amen sudbine, Bujno krilo istine”.
Da li ljubav postoji samo ako je obostrana? Kada biste je oslikali notama, kako bi zvučala ona neuzvraćena? Iako, većinu nesrećna ljubav asocira na balade, oni su je doživeli posve drugačije. Reč je o sastavu iz Gornejeg Milanovca “Belo u Boji” koji su zakazali premijeru spota za numeru “Habibi” za 8. mart, tačno u podne.


Prihvatili smo izazov i naoružali se pitanjima kojima smo pokušali da proniknemo u suštinu i otkrijemo kako je nastala pesma i ideja za spot.

Grupa Belo u boji snimila je spot za pesmu Habibi čije stvaranje se oteglo na godine i kilometre. Dokumetarnosti radi, treba reći da je ovo druga verzija spota. Prva je snimana na krovu jedne zgrade u Gornjem Milanovcu, gde smo kampovali čitav jedan dan i noć. Druga verzija, kojom majkama, sestrama, suprugama i devojkama želimo da čestitamo 8. mart, i mene samog je iznenadila. Mene, na sreću, u spotu nema toliko, ostatak benda je mlađi i lepši, pa prema svecu i tropar. To je kratki film na temu nesnalaženja u ljubavi. A pokazalo se, kroz istoriju, da je problem sa razumevanjem i komunikacijom često ili motiv ili motivacija za stvaralaštvo.

Singl “Habibi” objavljen je krajem decembra prošle godine i samo nekoliko meseci nakon toga doživeće i svoju ekranizaciju. Ko je idejni tvorac spota? Ko stoji iza realizacije?

Tako je! Mi svoje nove pesme uvek postavimo na našem bandcamp nalogu, prosto želimo da ljudi pre svega preslušaju pesmu bez spota, a to nam iskreno i kupuje vreme da se pripremimo za dodatne propratne stvari, koje jedan singl ili pesma treba da sadrži. Do ideje i scenarija spota su došli Strahinja i Naum, gitaristi benda. Takođe, na scenariju je radio i Zoran Rašić, fenomenalan fotograf i kamerman koji je zabeležio i odradio montažu spota. U spotu su prikazana dva motiva: Fascinacija jugom i neuzvraćena ljubav. Fascinacija jugom je metaforički predstavljena plamenom i svetlom fenjera, koji se provlače kroz kadrove i svojom toplinom predstavljaju jug. Pesma je izmedju ostalog i nastala putovanjem na jug, gde je pevač benda putujući i doživljavajući iste bio inspirisan time. Neuzvraćena ljubav je prikazana na luckast, vedar i pomalo komičan način, i smatramo da neuzvraćena ljubav ne mora uvek da bude tužna i pesimistična, već može kod čoveka da izazove lepa osećanja i sećanja na nesuđenu ljubav.

Prva asocijacija za singl “Habibi”, čiji spot gledamo ubrzo, je muzika Vlatka Stefanovskog. U pitanju je slučajnost ili namera?

Kao što sam već veoma pretenciozno pisao na našem bandcamp nalogu, Habibi povezuje vekove i epohe, i to ne samo u muzici. Habibi je road trip na jug, fascinacija jugom, južnjačkim temperamentom, sasvim osobenim oblikom fatalizma koji je još od antike na Balkanu bio gotovo nepromenljiv i dominantan pogled na svet. Stoga ne treba da vas začudi ako u ovoj pesmi začujete i nešto od drevnih koraka i sinkopa makednoskog ora. To nam nije bio cilj, ali se opet pokazuje da stvari koje činimo nenamerno i spontano nekako uvek imaju veze sa dubljim i trajnijim osnovama istorije u čije smo mlevenje uhvaćeni. U jednom užem smislu u pitanju je još jedan pokušaj da se napravi muzika koja će biti okidač ekstaze. A ekstaza koju proizvodi umetnost je, kako se do sada uglavnom potvrđivalo, najmoćnija kada je kompenzacija za stvari koje zauvek gubimo, ili nam ostaju trajno nedostupne.

Ova pesma je mali “preview” onoga što nas čeka na izdanju na kome radite. Možeš li nam reći nešto više o tome (koliko pesama možemo očekivati, kako će se zvati novi album, kada možemo očekivati novo izdanje)?

Veći deo svih tih stvari najradije bih zatajio. Prosto, malčice sam sujeveran i kada je delo u fazi izrade ja sam na jeziku u fazi posta. Album će imati paran broj pesama, sa nekim eventualnim bonusom. Sa izborom pesama situacija je još uvek povuci-potegni, jer imamo mnogo više materijala nego što za jedan dobar album treba. Pravimo mi i gluposti, a ne samo dobre stvari! I još ovoliko, album će biti u konceptualnom smislu zaokružen, sa nazivom koji odjekuje kroz sve pesme. Koji je to naziv i kada će to biti, neka ostane stvar iznenađenja.

Na koji način se Vaš rad na pripremi prvog albuma razlikuje od kreativnog procesa koji prati novi album?

Uhodaniji smo, brže radimo, i bolje se kapiramo. Meni su najdraže pesme koje nastanu na probi, ni iz čega, iz jedne bas linije, ili jedne gitarske vinjete. Svako da nešto svoje i onda se dogodi malo čudo, stvar se pokrene, pokupi nas kao talas surfera. Na koncu, puno se vremena izgubi na aranžman. Mnogo znači ako to što hoćete da kažete znate kako treba da kažete. Jer onda ima smisla. To je borba i izazov za svaku pesmu.

Šta biste poručili ekipi iz benda “Belo u Boji” iz 2015. godine, kada ste krenuli sa autorskim radom?

Da se opuste i sviraju jednostavnije. Basisti da manje solira, bubnjaru da ne bije tako ludo. Pevaču da manje falšira. Gitaristima da u proseku snime tri kanala gitare po pesmi, umesto deset. Šalim se, naravno. Kao čovek sa strane podržao bih njihov rad. Kao autor? E to ne, ja sam težak čovek, to neću da kažem ☺

Pored izlaska novog spota i albuma, koji su dalji planovi benda? Imate li neke zakazane datume?

Pratite nas na fejsu, jutjubu, tviteru, instagramu, wixu, wordpressu i pinterestu. I sve će vam se kasti. Pozdrav!

Intervju pripremila Ivana Grujić