Izdavač: Paramount Pictures, 1953.
Režija: Byron Haskin
Scenarij: H.G Wells, Barré Lyndon
Gl. uloge: Gene Barry, Ann Robinson
Tagline: Mighty panorama of Earth-shaking fury as an army from Mars invades!

Radnja:

Mirni kalifornijski gradić uzbuđen je padom nepoznatog objekta na obližnje brdo. Taj događaj u grad dovodi i mladog privlačnog znanstvenika s namjerom da ispita o kakvom je to ''meteoru'' riječ. Ispostavlja se da je to tek jedan od brodova kojima su nasilni Marsovci došli pokoriti zemlju. Vojska i policija bezuspješno se bore protiv njih, a vijesti o njihovoj najezdi po cijeloj kugli svakim danom poprimaju sve veće razmjere...

Osvrt:

"War of the Worlds" naziv je istoimene radio-drame Orsona Wellsa emitirane 1938. godine u obliku vijesti koja je izazvala masovnu histeriju na američkim ulicama zbog toga što ju je brojno slušateljstvo shvatilo doslovno i nastojalo pobjeći iz grada. Te je godine prvi put postalo jasno kakvu moć imaju elektronski mediji, a ostalo je povijest...

Ovaj film se ne bavi gorenavedenim događajem nego je ekranizacija romana H.G. Wellsa po kojem je snimljena radio-drama. Snimljen 1953, ovaj film dokument je vremena iz kojeg dolazi, vremena senatora Joea McCarthya, straha i masovnih psihoza. Iako ovaj film ničim ne dotiče komunizam ni "najezdu crvenih", on je odraz američkog stanja duha, nacije koja je živjela u strahu od moguće "najezde", s koje god strane ona bila.

Makar dolazi iz najskupljih holivudskih studija i adaptacija je romana slavnog pisca, ovaj film se, osim po tehničkim uvjetima svoje realizacije, ne razlikuje bitno od bilo kojeg jeftinog SF filma iz 50-tih godina prošlog stoljeća. Film je sniman u boji (technicolor) i ta tehnika mu daje bajkoviti ugođaj. Marsovci su napravljeni bolje nego u sličnim filmovima tog vremena, ali gledano sa gledišta ovog vremena, i dalje jako smiješno i jeftino. Gluma je najbolje što se tada moglo ponuditi, znači cheap ass, ali daleko bolja od one u Ed Woodovim filmovima. Zaplet sadrži dva klasična trademarka holivudskih filmova: ljubavnu priču između pametnog, snažnog i privlačnog muškarca i lijepe, mlade, pobožne, dobre, bojažljive i krhke djevojke, te borbu zla i dobra prikazanu kroz prizmu kršćanstva koja završava, naravno, pobjedom dobra. Trebalo bi pripomenuti da film s originalnim romanom nema puno veze. Svejedno, zabavan je i ugodan za gledanje i preporučam ga svakome, posebno ljubiteljima američkog paranoidnog science fictiona 50-ih.

P.S Da ne bi bilo zabune, autor romana "War of the Worlds" iz 1898. godine je H.G. Wells (Englez), a po njemu je radio-dramu "War of the Worlds" iz 1938. napravio Orson Welles (Amerikanac).

Highlightovi:

    simultani napad vojske svom raspoloživom artiljerijom na jedan svemirski brod
  
Tomac