Dilan Dog: Duboki svemir - Revolucija počinje



Sviđa ti se? Javi ostalima!

''Ko čeka, taj i dočeka’’ , kako kaže naša stara poslovica. A čekanje se (konačno) isplatilo, jer smo i mi ovde u Srbiji doživeli da se svi zajedno uverimo u te toliko najavljivane, revolucionarne promene u strip serijalu ''Dilan Dog''.  Počevši od ove, najnovije epizode ''Duboki svemir'', kao njenu polaznu tačku. Još krajem prošle godine krenula je sva ta euforija iščekivanja ka nečemu novom i uzbudljivom, kada su nam ‘’lažno’’ najavili novi početak sa epizodom ‘’Novi život’’. Kažem, lažno, s’ obzirom da se ubrzo zatim ispostavilo da je to samo prva u nizu priča prelazne faze promena koje su zapravo vodile ka ‘’Svemiru’’. Tako da su čitaoci morali da se suzdrže barem još godinu dana. U toku tog perioda bilo je uspona i padova što se tiče kvaliteta priča, ali uvek je postojao onaj izgovor: ‘’Ono najbolje tek dolazi’’. Sada kada ono najbolje (ili ono od kojeg se to očekuje da bude) kuca na naša vrata, vreme je da vidimo da li su plodovi Rekijonijevog mukotrpnog rada i posvećenosti dali neke rezultate sa njegovom predstavničkom epizodom ‘’Duboki svemir’’. Nakon koje će ostati veoma malo mesta za izgovore… 


Krajem novembra izdavačka kuća ‘’Veseli četvrtak’’ objavila je ovu epizodu kao svoj 128. broj po redu (originalno, epizoda je u Italiji objavljena je kao 337-a u regularnoj seriji). Kao i u matičnoj Italiji i kod nas je strip objavljen u boji, u čast početka nove ere u serijalu. Na priči je, naravno, radio Roberto Rekijoni u saradnji sa (možda i iznenađujuće?), crtačem Nikolom Marijem. Mari, čiji crtež je specifičan po svojoj estetici, i koji zbog toga često deli čitaoce na one koji ga vole i na one koji ne dele takvo mišljenje o njemu, ali niko ne ostaje ravnodušan. Njegov rad ovde po prvi put u regularnoj seriji imamo priliku da vidimo u boji, rađena od strane crtača Lorenca De Feličija. Čoveka čiji smo kompletan crtački rad mogli da vidimo i u uvodnoj priči jedanaestog broja edicije ‘’Obojeni program’’.

Elem, šta nam je to ''Duboki svemir'' doneo?

Poznato je da je ''Dilan Dog'' strip serijal koji je, iako je to pre svega horor,  uvek mogao žanrovski da varira, a i scenaristi su ga smeštali u različitim lokacijama. Međutim, po prvi put ovde imamo situaciju u kojoj je Dilan smešten na jednom  veoma specifičnom mestu – u svemiru. Radnja ove SF priče događa se nekih 400 godina u budućnost. (Čak se ni sa ‘’Planetom mrtvih’’ nije išlo u toliko daleka futuristička dešavanja). Naime, u svemiru, tačnije na graničnom položaju carstva Albion, uveliko je na snazi operacija spasavanja svemirskog broda UK – Tačer, za koji se smatra da je obuzet nepoznatim i nedovoljno istraženim paranormalnim aktivnostima. Nakon par bezuspešnih pokušaja čelni ljudi svemirskog tima zbog pritiska vlasti odlučuju da nastave sa spasilačkom misijom kako bi vratili brod. Misija koju će, kao i sve prethodne, voditi njihov novostvoreni klon Dilana Doga, takozvani - Broj 5. Za stvaranje jedne ovakve modifikovane kopije bili su vođeni detaljnim istraživanjima o nekada poznatom istraživaču noćnih mora, s obzirom na činjenicu da se on za života bavio paranormalnim pojavama. Što je prilično dobar i prihvatljiv razlog za postojanje njegovog klona u ovoj priči. Ovu misiju neće voditi sam. Imaće pomoć još četiri saputnika – takođe kopija Dilana Doga koji su, za razliku od njega (koji je najbliži originalu), genetski modifikovani da obavljaju određene zadatke. Pa tako imamo Dilana Broj 1, zaduženog za sve taktičke odluke tima. Zatim hrabrog i korpulentnog Dilana, fizički jakih karakteristika. Broj 3, koji je najosećaniji od svih, ujedno i vidovnjak. A tu je i Dilan Broj 4, najspecifičniji od svih, koji može da se poveže na svaki informatički sistem. Svi oni zajedno krenuće u misiju koja se za pojedine neće dobro završiti.


Dakle, na osnovu ovoga, može se zaključiti da su sve ove navedene, različite vrste Dilana Doga zapravo Rekijonijevo viđenje i osvrt na dosadašnji identitet ovoga lika, brojevima unazad. Ako zađemo malo dublje u analiziranje ove epizode, ne gledajući je samo kao običnu SF akciju, može se doći do zaključka da je deo priče zapravo metafora stanja u kojem se serijal nalazi. Izgubljeni svemirski brod UK-Tačer mogao bi, jelte, da simbolizira sam serijal, koga razne kopije Dilana Doga pokušavaju da spasu. Sve te kopije mogu da simboliziraju različito viđenje lika Dilana Doga od strane ostalih scenarista koji su ga stvarali. Da li, i koliko dobro su uspeli u tom ‘’spasavanju’’ može se videti kroz sudbinu nekih od kopija u ovoj priči. Zanimljivo je i to da je Dilan Broj 5 u jednom trenutku predložio čak i uništenje broda/(serijala?) kao jedino moguće rešenje.

Rekijoni sa ovom pričom ne ide u neke korenite promene na serijalu kao što će to biti slučaj sa budućim epizodama već nam ovde na neki način prikazuje stanje koje se dugo vremena nije menjalo, i zbog kojeg je on rešio da prvi povuče obarač i pokrene revoluciju. Nekako je prirodno da će većina priča i filmova sa sličnom tematikom koje se dešavaju u svemiru da podsećaju na SF klasik ''Alien'' pa tako i ova Dilanova epizoda. Tu mogu dodati za primer i film ''The Thing'' u scenama gde vidimo sposobnost kopiranja i oponašanja drugih ljudi, sa tim što je to ovde izvedeno na nešto drugačiji način. 


Da se razumemo, priča nije savršena i ima svojih problema. Počevši od pojedinih likova, pa možda i radikalne promene mesta odigravanja radnje priče, do zbrzanog kraja s obzirom na ograničen broj strana koji mi se, btw, dopao jer volim kod Dilana scene kada ne znamo štaj je stvarnost a šta ne.

Crtež je zaista sjajan, posebno imajući u vidu da je i u koloru. Mari se vidno potrudio da nam klaustrofobično prikaže svemir i horor u njemu. Malo je poznato da je zapravo Masimu Karnevaleu, Rekijonijevom prijatelju i saradniku, originalno dodeljena ova epizoda koji je rad na njoj iz nepoznatih razloga napustio nakon 20-ak urađenih strana. Poznavajući njegove ranije radove, lično bih više voleo da smo imali priliku da njegov crtež gledamo u ovoj epizodi, za koji mislim da bi bio dosta detaljniji i uzbudljiviji. Kad smo već kod crteža, mora se pomenuti i Stanova fenomelna naslovna strana, sa kojom je prevazišao sebe! Zaista je pamtljiva i upečatljiva.

Da sumiramo polako utiske... Priča me nakon prvog čitanja nije toliko impresionirala, s obzirom da sam imao velika očekivanja, ali nakon drugog pokušaja imam dosta pozitivnije mišljenje o njoj. Siguran sam da će se ljubiteljima naučne fantastike dopasti ova epizoda. To je svakako i prednost Dilana Doga u odnosu na ostale strip junake. Jer, kao što rekoh u uvodnom delu teksta, Dilan je strip koji je uvek žanrovski mogao da varira pa samim tim okuplja i širu čitalačku publiku. Međutim, glavno pitanje je, da li će ova epizoda zadovoljiti apetite i  željena iščekivanja fanova Dilana Doga? Lično mislim da hoće.  Gledajući kvalitet par prethodnih epizoda zaključno sa ovom definitivno se vidi napredak u odnosu na prethodne godine, tako da se očekuje bolja budućnost puna promena.

Već u sledećoj epizodi zajedno ćemo ispratiti Inspektora Bloka u njegovu toliko željenu penziju. Koji će nakon dugih trideset godina konačno dočekati svoju mirovinu...

Nemanja Veljković



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva