2017. će nekima ostati u sećanju po „Shape Of You“, „Rockabye Baby“ ili (nedajbože) „Despacito“ i u tome nema ništa loše ali ovde ćemo pričati o nekim malo drugačijim pesmama. Alternativna scena nikada nije bila dominantnija i produktivnija. Žanrovi kao metalcore, pop punk, alt-rock, crossover su daleko od mainstream pažnje medija ali okupljaju zavidan broj fanova. Lista onih koji su zaslužili da se nađu u ovom tekstu je prevelika i bilo je teško odabrati samo dvadeset. Odabrane pesme predstavljaju samo deo onoga što se ove godine pojavilo. Nikakav redosled se ne dodeljuje odabranim singlovima, to je nepotrebno jer su ovo hitovi sami po sebi, svoju listu pesama iz 2017. ostavite u komentarima ispod.


Architects – Doomsday
Poslednja pesma koju je napisao Tom Searle osnivač i gitarista benda Architects koji na žalost više nije sa nama. Oni ne odustaju, nastavljaju dalje i „Doomsday“ je pravi reprezent onoga što ćemo čuti od njih u sledećoj godini.

Enter Shikari – Rabble Rouser
Ovo je bend koji je redifinisao muziku današnjice, „Rabble Rouser“ ili bilo koja druga sa novog albuma ’The Spark’ je mogla da se nađe na ovoj listi. Ovaj singl je odabran jer u potpunosti reprezentuje ono što oni sviraju, i muzički, i tekstualno.

Don Broco – Pretty
2018. će biti njihova godina! Don Broco su bend koji je u ovom trenutku neuništiv. Svi singlovi koji najavljuju novi album ’Technology’ obećavaju nešto sasvim specijalno. Od alt-rock benda postali su sila koja sama određuje pravac u kojem ide.

Dashboard Confesional – We Fight
Posle osam godina pauze kultni emo rock-eri Dashboard Confesional su se vratili na alternativnu scenu, sledeće godine se pojavljuje ’Crooked Shadows’, njihov sedmi album a ako je suditi po singlu „We Fight“ biće to izdanje koje će obeležiti godinu.

We The Kings – Festival Music
Niotkuda We The Kings su objavili novu pesmu „Festival Music“. Ozbiljan i moderan zvuk obećava nov pravac koji će dominirati na sledećem izdanju koje će se pojaviti tokom 2018. godine.

Linkin Park – One More Light
Možda ove pesme nebi bilo na listi da Chester Bennington nije izvršio samoubistvo i na taj (žalosni) način nam dao novu perspektivu na tekstove koje je pevao. Tužna balada je prvobitno posvećena prijatelju benda koji je izgubio bitku sa rakom a sada je fanovi pevaju u znak sećanja na Benningtona.

We Came As Romans - Cold Like War
Bend koji ne prestaje da raste, metalcore heroji ove dekade. Nema odmora za We Came As Romans, svakim albumom su sve bolji.

Weezer – Feels Like Summer
Voleli ih ili ne, Weezer su imali jedan od najvećih letnjih hitova sa „Feels Like Summer“. Za bend koji predstavlja alternativnu scenu ovo je ogroman uspeh.

You Me At Six - Take On The World
Jedna od najlepših ljubavnih pesama ove godine, možda i decenije. You Me At Six iza sebe imaju najuspešniji album i turneju, i krajnje je vreme da postanu velike zvezde mainstream rock muzike.

Holding Absence – Heaven Knows
Njihovo vreme tek dolazi, debi album se očekuje tokom sledeće godine. A ponuditi nešto novo na metalcore sceni je danas retkost a oni su u tome uspeli.

Beartooth - Sick Of Me
Beartooth su sve bolji i bolji, to je očigledno. „Sick Of Me“ je pratio ozbiljan spot koji se bavio depresijom a svoja iskustva je podelio i Caleb Schomo pevač benda.

Pvris – Heaven
Najoriginalniji bend danas, mešavina dark rock i electro zvuka. Nešto najoriginalnije što možete da čujete.

Emarosa - Sure
Predivna balada američkog post-hardcore benda koji je snimio najbolji album u karijeri. Pronađite ’131’ i obavezno ga preslušajte

The Fever 333 - We're Coming In
Ovo je izdanje koje se sa nestrpljenjem očekuje. Preterano energični The Fever 333 su novi bend nekadašnjeg letlive pevača Jason Butlera. Hardcore scena mnogo dobija sa ovim izdanjem.

Neck Deep – In Bloom
Najvažniji pop-punk bend danas, budući blink-182 ili Green Day, to su Neck Deep. Teško je preslušati „In Bloom“ a ostati ravnodušan. ’The Peace and the Panic’ je album koji preti da postane klasik.

Frank Carter - Wild Flowers
Frank Carter & The Rattlesnakes bend koji obavezno treba gledati uživo. Sa fantastičnog albuma ’Modern Ruin’ izdvojila se „Wild Flowers“ a mogla je da bude i bilo koja druga jer su sve dobre.

Papa Roach – Born For Greatness
Himna današnjih klinaca, zanimljivo je kako na svakom albumu Papa Roach pronađu načina da se poistovete sa svojim fanovima.

Falling In Reverse – Loser
Poslednji Falling In Reverse album ’Coming Home’ je bio malo ispod očekivanja ali par pesama je ostavilo neizbrisiv trag u srcima nas koji ih volimo. „Loser“ je najiskrenija pesma koju je Ronnie Radtke snimio.

Frank Turner – There She Is
Predivna nova verzija stare pesme snimljena za prvu kompilaciju Frank Turner-a. Ovako, akustično možda i bolje zvuči od originala.

blink 182 - Home Is Such a Lonely Place
blink 182 su sada, u novoj postavi, bolji nego ikada. Novo izdanje ’California’ je dobilo i drugo (prošireno) izdanje. Singl „Home Is Such a Lonely Place“ je bio aktuelan celog leta a snimljena su čak četiri spota koji predstavljaju svakog člana posebno i bend kao celinu.

Bonus numera:
Foo Fighters „Run“
Možda više nisu deo alternativne scene ali Foo Fighters su snimili odličan album ’Concrete and Gold’ a „Run“ je jedan od najoriginalnijih pesama u njihvoj karijeri


Mike Stankovich