Odavno nisam gledao spot koji u manje od 3 minuta pogađa sve bolne tačke domaće scene i nadražuje čula alternative. U dosadašnjih tridesetak priča izbegavao sam da pišem o „sviračkim spotovima“, ne zato što nije bilo kvalitetnih, već zato što je većina takvih spotova tipično poziranje, jednolično i nemaštovito ponavljanje istih kadrova, sa vazda krupnim planom na gitaru u žaru solaže, ali muzički video za pesmu „Novi Kult“, beogradskog benda „NAVY ne obećava“ („najodvratnijeg benda u BIGZ-u“, kako piše na njihovoj FB stranici), donosi nešto novo ili bolje rečeno – pokreće novi kult.

Da se ne lažemo, ima i ovde poziranja koliko hoćete, dovoljno je da vidite četiri lika u kožnjacima sa cvidžama za sunce u sred mrklog mraka i sve vam je jasno, ali mislim da su takve scene stavljene u specifičan kontekst, siguran sam da su autori spota svesno izabrali baš takvu kostimografiju. Takav izgled aktera spota savršeno se uklapa u početni crno-beli deo, koji mi se čini kao suptilan omaž na „Sin Siti“ (Sin City). Spot nas polako uvlači u priču, bez previše nabacanih kadrova, svedeno, ali upečatljivo, kao onaj kadar u kojem njih četvroica stoje ispred govornice (kad ste poslednji put iskoristili ovaj aparat?!) na kojem je neko napisao AKIRA. U tome ima dosta šmeka, pogotovo kada frontmen benda krene da urla refren pesme u slušalicu. Taj momenat mi je sjajan, naočare postaju znak raspoznavanja, preko njih i tehničar iz studija postaje deo ekipe, novog kulta koji dolazi.

Sledi upadanje u studio i spot polako naginje ka klišeu, ali onda onaj poljubac između basista (0:50) daje znak da neće sve biti kako očekujemo; to je simpatični momenat koji celoj priči daje ironijski kontekst. U drugom refrenu slika prelazi u boju i taj momenat je ono što celom sviračkom delu spota daje svežinu i privlači pažnju. Ipak, i taj momenat ne bi bio dovoljno vredan priče da ne postoji jedan specifičan detalj – logo emisije „ШУНТ“ neodoljivo podseća na onaj iz emisije „BUNT“, pa cela scena dobija dodatnu vrednost. Bend simbolično upada u studio i preuzima program, i ta poruka je vrlo jasna, ali onda se javlja i pitanje kakav im je odnos prema emisiji „Bunt“? Iako mislim da je više pozitivno nego negativno što ovakve emisije postoje, zaista mi je drago što je neko pljunuo na jednu ovakvu mejnstrim podvalu. Ne verujem da na RTS-u možete da reklamirate bilo kakav bunt, a da on nije prethodno izrežiran i okrajcovan za široke mase baš onoliko koliko je to poželjno. Jednostavno ne možete da budete istinski rokenrol ako igrate na javnom servisu, u emisiji koju finansiraju pošteni pretplatnici i poreski obveznici.

Istina je da publika to prihvata, ja to prihvatam - gledam tu emisiju i većina bendova mi je čisto sranje, ali ipak mi je drago što, eto, RTS podržava rokenrol i alternativnu scenu. E, zbog mene i svih nas koji smo progutali tu podvalu, Nejvi je snimio ovakav spot. Nemojte da se zajebavamo, gde to ima da državna televizija može da svari istinski rokenrol? Zato mi je ovaj spot toliko dobar, jer ima jasan i prkosan stav, na vrlo otvoren način odjebava veliki deo scene koja pristaje da koketira sa hard kor korporativnim mejnstrimom i sve to lepo pakuje u poslednji kadar u kojem frontmen benda, Nemanja Andrejević, preseca vrpcu koja drži logo i simbolično obara ovaj brend.

„NAVY ne obećava“ je noviji bend, nastao ove godine, pa ovaj spot može da posluži za primer i drugim bendovima koji tek dolaze na scenu. Bitno je kakve izbore pravite, jer oni određuju kakav će biti vaš kult. Svakako, to je i veliki izazov i opasnost, jer meni su privukli pažnju i sada im je bolje da pokažu šta znaju, a ako se budu prodali, ja ću biti prvi koji će ih pljunuti.


Pročitajte i prethodne tekstove iz ovog serijala.

Andrea Kane