Dave Grohl važi za najfiniju osobu u rock muzici danas, tako ga opisuju kolege. Čovek koji nam je dao i previše dobrih pesama sa svakim od bendova sa kojima je sarađivao. Posle zaslužene pauze vraća se sa novim Foo Fighters albumom na velika vrata kako smo i očekivali. ’Concrete and Gold’ je njihov deveti album i bez problema možemo govoriti o njemu kao remek delu. Povratak korenima je kliše izraz ali olako upotrebljiv u ovom slučaju. Na ovom materijalu se oseća uticaj Pink Floyd, The Beatles, Queen, Fleetwood Mac ali to su samo Foo Fighters.


Od prvog singla „Run“ koji je neočekivano agresivan i drugačiji videlo se da su Foo rešili da promene svoj (već) isprobani stil i rizikuju. Pristup produkciji je takođe promenjen, ovog puta su sarađivali sa Greg Kurstin-om koji je poznatiji po pop hitovima Adele, Sia, Pink ali i sa Paul McCartney-em i Liam Gallagher-om.
Drugi singl „The Sky Is a Neighborhood“ je balada koja se pronalazi u blues motivima sa moćnim refrenom i lako ulazi u glavu a teško da ćete je ikad iz nje izbaciti. ’Concrete and Gold’ je odličan album i nepotrebno je predviđati koja će se numera izdvojiti kao hit jer ih ima previše.
Nekoliko pesama vredi spomenuti: jednostavna i simpatična „The Line“ je kao iz klasičnog Foo repertoara, od emotivne „Arrows“ se naježite, neočekivano je prijatna sporija „Dirty Water“, ili rock-erska „Make It Right“ (inače Justin Timberlake je snimio backing vokale za nju).
Ipak deluje da je „La Dee Da“ najveće iznenađenje i možda će ostaviti najviše traga jer ima taj lako pevljiv refren ali nikako nije naivna. Taylor Hawkins je dobio priliku da zablista kao pevač u „Sunday Rain“, a bubnjeve je svirao Paul McCartney. ’Concrete and Gold’ je inače veoma prijatan i energičan album ali naslovna numera koja ga zatvara je spora i donekle depresivna.

Neverovatno je kako su Dave Grohl i Foo Fighters uspeli da ponude nešto sasvim novo u svojoj muzici. Bez obzira što su inspiraciju potražili u zlatnom dobu hard rock muzike ovo nikako nije retro album. ’Concrete and Gold’ je moderan i oštar a kada je to potrebno sasvim dovoljno melodičan.

Mike Stankovich