Završen 11. DORF, festival dokumentarnog muzičkog filmaSviđa ti se? Javi ostalima!

Vinkovci, 26. avgusta 2017. - Nakon petodnevnog programa početkom kolovoza u Primoštenu, ovogodišnje DORF izdanje zaključeno je sinoć trodnevnim programom u Galeriji fotografija Meraja, staroj romaničkoj crkvi Sv.Ilije, u centru Vinkovaca. U drugom DORF dijelu posjetitelji su pogledali ukupno 9 projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i OFF DORF u kojem su organizirani izložba fotografija i koncert. 

foto: Mihael Španić
Žiri u sastavu Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Kandžija odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji filmu Glazba je časovna umetnost 2 „LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“, slovenske autorice Varje Močnik.

„Film Pljuni istini u oči Varje Močnik pruža priliku svim obožavateljima Buldožera da se podsjete na njihova briljantna ostvarenja, no ono što ga čini snažnim filmom je to što daje i širi kontekst prostora i vremena u kojem je njihova glazba nastajala. Kroz vrlo zanimljiv redateljski pristup i scenaristička rješenja, postaje ne samo svjedok povijesti jednog banda već i važan dokument vremena.  Koncept koliko-traje-album-toliko-traje-film vrlo vješto nadilazi klasičnu nostalgičnu priču o povijesti banda, a kroz poigravanje s realitetima-igrane scene, animacije, grafike i dr. redateljica jasno i direktno komunicira s gledateljima. Žiri smatra važnim podržavati djela koja se na kreativan i izravan način bave poviješću glazbe ovih prostora. Pljuni istini u oči je film koji gradi svojevrsni most između generacija koje su (pro)živjele povijest  i  onih koji se s tim iznimno važnim kulturno-povijesnim nasljeđem tek upoznaju.“, stoji u obrazloženju.

Posebno DORF  2017 priznanje dobio je Josip Pino Ivančić iz Pule, za eksperimentalni film „Slučaj GNJDD“, za „inovativan i hrabar autorski pristup kojim je aktivno uključio gledatelja i artikulirao svoje mišljenje o nekadašnjem sastavu, uz izvrsno preispitanje mogućnosti medija“.
U Vinkovcima je ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo primio Dubravko Mataković. Nagradu za doprinos undergroundu je u Primoštenu primio Damir Bartol Indoš.

Autor sve 3 ovogodišnje nagrade je sjajni kipar Miro Župa iz Splita. 

Podsjećamo, 11.DORF plakat je djelo Miroslava Sekulića Struje, iz Zagreba. Autori službenog 11.DORF jinglea su Martin Peranović i Ivan Radović
Ovogodišnji DORF bio je posvećen dragom prijatelju Anti PerkovićuSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva