Kraj avgusta je, tradicionalno, vreme za još jedan FreeDom Art Festival. Radi se inače o festivalu slobode u najširem smislu - festivalu koji prevazilazi žanrovska određenja i koji obuhvata sve vrste umetnosti, od likovnih, preko performansa i filma pa do (uvek najposećenijih) muzičkih koncerata. FreeDom Art Festival propagira slobodu umetničkog stvaranja i izražavanja, koja zauzima značajno mesto u korpusu ljudskih sloboda, za koju se umetnik mora (iz)boriti uprkos onima koji je ograničavaju, ali i samom sebi, jer često je autocenzura najveći tamničar slobode stvaralaštva. I ovogodišnji FreeDom Art Festival je pevao o slobodi; govorio je glasno o umetnosti; učio nas o univerzalnim vrednostima; podsetio nas na vrline koje imamo u sebi; promovisao odgovornost; pozivao nas na solidarnost i motivisao nas na humanost. FreeDom Art Festival je projekat podržan od strane Grada Pančeva. 

Ove godine, posetili smo dva dana festivala. Prvo smo u četvrtak u holu Doma omladine Pančeva pogledali izložbu likovnih radova tri mlade pančevke - tri mlade devojke koje svoje znanje stiču i šire pod krovom Doma omladine Pančevo - Milice Krstić, Jelene Stojanović i Ivane Nedeljković. Jelena Stojanović je crtač sa pomalo stripovskim senzibilitetom. Ivana Nedeljković se predstavila odličnim fotografijama u kojima se bavi raznim temama - portret, sivilo i otuđenje grada, život pored reke. Milica Krstić se bavi skulpturama i veoma je dobra u tome da pomoću stotina sitnih detalja napravi širu - donekle konceptualnu - sliku stvarnosti. Dakle izložba je predstavila autorke koje koriste različite medije, a ono što spaja ove mlade žene jeste Dom omladine Pančevo.

Nakon izložbe smo se spustili na Plato Milana Mladenovića (u dvorištu Doma omladine) gde je skoro pa tačno u 21h svoj nastup počela Marina Orsag. Radi se o najpoznatijoj hrvatskoj, ujedno i prvoj u svojoj zemlji, stand up komičarki. Do sada je imala više od 2.000 nastupa u Hrvatskoj, celom regionu, Londonu, Budimpešti, Amsterdamu, Barseloni… Učestvovala je na svim regionalnim festivalima stand up komedije, a u Skoplju je 2014. nagrađena kao najbolja komičarka regiona. Osnovala je klub komedije „Studio smijeha” u Zagrebu. Nastupa i samostalno, i s kolegama („Kaj, bre” o srpsko-hrvatskim odnosima, „Laugh Out Proud” o predrasudama prema LGBT populaciji i humoru kao sredstvu za rušenje homofobije, „Femme Frontal” o tri različita ženska karaktera iz Hrvatske, Srbije i BiH…). Marina je u Pančevu već jednom nastupila, pre dve godine u sali Apolo.

Nažalost, Marinin nastup je počeo malim incidentom. Jedan posetilac je pokušao da snima nastup, čemu se Orsagova usprotivila jer "Stand Up komičari žive od svojih nastupa i ako se ceo nastup snimi i pojavi na YouTubeu ...". Ja mislim da je bila u pravu što se pobunila i što je taj momak, posle par upozorenja i neke prepirke, izbačen napolje. Elem, Orsagova se posvetila tzv. opservacionoj komediji, dakle žanru stand up komedije u kojoj se autor posvećuje nalaženju zabavnih i komičnih elemenata u svakodnevnom životu ljudi. Bila je ovo neka vrsta best of nastupa te je teško izdvojiti najuspelije delove ali meni se najviše dopale Marinine anegdote o dešavanjima u njenoj porodici, problemima sa kolima, srpsko-hrvatskim odnosima,... Sve vreme tokom nastupa Marina je samouverena i sa lakoćom ostvaruje prirodan i neposredan odnos sa publikom.

Iako se bavila i škakljivim temama, nisam oko sebe primetio nikakve neprijatne reakcije ni pogrdne komentare. Bilo mi je veoma drago što je Marina podsetila publiku da je ovo festival posvećen slobodi i da se zato ne treba ustručavati govoriti slobodno i otvoreno. Marina je kao gošću na svom devedesetominutnom nastupu imala srpsku stand up komičarku Jelenu Mandarić. Veoma krupna i muškobanjasta, Mandarićka se posvetila tzv. self-deprecation humoru, žanru u kojem se autor trudi da ukaže na sve komične elemente iz opservacija na račun svog karaktera, izgleda, idiosinkratičnih osobina celokupne svoje ličnosti. Potrebno je biti veoma jak za ovakvu vrstu humora a Mandarićka je tu jaka kao stena! 

Posle stand up komedije, usledio je koncert Jelene Jovović i Dragana Ćaline. Radi se o dugogodišnjim saradnicima i veteranima domaće muzičke jazz scene. Pred malobrojnom publikom, Jovovića i Ćalina su oko sat vremena svirali svoju verziju jazz i latin pesama. Bilo je veoma lepo i nadasve opušteno. Najjači utisak je ostavio stariji par koji se pred kraj koncerta spustio ispred bine i - zaigrao. Svaka im čast!

Subota je bila posvećena koncertima i pogledali smo nastupe bendova Ničim izazvan, Lira Vega i grupa Ti. Prvo je oko 22 časa na binu izašao dvojac Lira Vega. Za one koji ne znaju, radi se o rock bendu koji postoji još od 1998. Tada je to bio projekat vezan za The Hat Theatre i tada je postava bila četvoročlana. Kroz bend su prošli Boris Mladenović, Dejan Utvar, Dragan Novković, Ivana Bugarinović i Nemanja Aćimović ali su srž grupe činili gitarista Vladimir Đorđević i pevačica Zoja Borovčanin. Iza sebe grupa ima tri albuma: Lira Vega ‎(PGP RTS, 2004), Sreća i Ljubav ‎(Beopolis, 2009) i Duhovi ‎(Lampshade Media, 2015) a danas bend funkcioniše kao duet, pesme izvode u novim i sirovijim aranžmanima a uz pomoć elektronskih matrica za bas i synth deonice.

U Pančevu se Lira Vega predstavila publici jakim i efektnim polusatnim nastupom koji je mene lično podsetio na senzibilitet njujorške kultne grupe Suicide i na ono što već decenijama radi beogradski Supernaut. Dakle donekle ogoljeno i sirovo, ali i veoma emotivno i ranjivo. Gitarista Vladimir Đorđević na sceni proizvodi gitarsku buku za trojicu ali je uproks tome uvek veoma kontrolisan, staložen i stamen, pružajući pevačici Zoji Borovčanin da se razmahne svojim glasom koji se nadnosi nad svu tu buku i neumoljive mehaničke udarce efektno programirane ritam mašine. Sve ovo je dušu dalo za mali klub i tridesetak ljudi ispred bine (pančevački Štab Pogon, možda? Klub Vikend u Kovačici?) ali se na otvorenom prostoru u dvorištu Doma omladine Pančeva, dosta toga naprosto rasplinulo i ostavilo - za ovo nespremnu - publiku prilično hladnom. Lira Vega je između ostalog na repertoaru imala i pesme Sreća i ljubav, Kristal, Ničiji mesec, Ja te znam, a meni se najviše dopala pesma Bluz. Lepo je bilo podsetiti se na Zoju Borovčanin i ponovo ući u korak sa ovom kultnom beogradskom grupom! Potražite ih ...

Sledeći su bili psihodelični pop duo Ti koji su evo - kao i Marina Orsag, posle dve godine - po drugi put u Pančevu. Bend i dalje čine gitarista i klavijaturista Ilija Duni i bubnjar Trajče Nikolovski. Obojica su rodom iz Makedonije a Upoznali su se u Beogradu. Grupu su osnovali 2012. godine. U grupi Ti i Ilija i Trajče pevaju. Do sada su objavili albume Vidimo se! i Život u dvoje. Kao što sami kažu, muzika grupe Ti puna je pamtljivih i često sanjivih melodija Dunijeve gitare, prijatnih bas deonica na sintu, sjajnog dvoglasa i jednostavnih hipnotičkih tekstova i ritmova Nikolovskog, koji obuzimaju i stvaraju atmosferu kišnog letnjeg popodneva, provedenog sa suve strane prozora ili kasnog buđenja u danu bez mnogo obaveza.

U Pančevu su nastupili posle neke vrste zatišja u radu grupe koje je nastalo posle objavljivanja drugog albuma. U sklopu svog veoma kratkog nastupa (ni pola sata) bend je odsvirao sledeće pesme: Koliko dana, Da ti želim dobra jutra, To su samo reči, Naša drama, Smejem se i Kako da joj kažem da mislim na nju. Veoma dobro raspoloženi i celo vreme lepo nasmejani, Duni i Nikolovski su odsvirali sjajan koncert i bilo mi je veoma žao kada su sišli sa bine posle tako malo vremena...

Dva prekratka nastupa je nadoknadila grupa Ničim izazvan koja je odsvirala svoj devedesetominutni nastup za publiku koja je - priznajmo to - ipak u najvećem broju zapravo došla samo zbog njih. Sastav Ničim izazvan radi tek od 2011. ali ne čine ga nikakvi klinci. Formirali su ga Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal). Sastav je koncentrisan na autorsku muziku sa krajnje iskrenim tekstovima inspirisanim ljubavlju, životom, raznim unutrašnjim dilemama, sukobima i svakodnevicom koja se krije iza banalnosti koja nas okružuje. Tekstove oživljavaju raznovrsni ritmovi od valcera i tanga, preko latino ritmova do fanka i roka. Veliki broj akustičnih instrumenata doprinosi stvaranju zanimljivog arhaičnog zvuka. Zahvaljujući glasovima slušalaca, već 2012. je pesma O tebi proglašena za domaći hit godine na Radiju „B92”.

Grupa iza sebe ima dva albuma - Ničim izazvan (Lampshade Media, 2014) i Odlaziš (Lampshade Media, 2015). Ničim izazvan su već jednom svirali u Pančevu a ove večeri na sceni u pančevačkom Domu omladine se bend pojavio u osmočlanoj postavi (plus imaju Igora Martinka koji je na pesmama svirao i trubu, i harmoniku i violinu). Ja ne pamtim da je dvorište Doma Omladine ikada bilo punije nego sada, dakle Ničim izazvan definitivno imaju brojne fanove i nije im bilo teško da ostvare odličan kontakt sa - pretežno ženskom - publikom koja je znala sve pesme i otpevala većinu svih tekstova. Svi su znali pesme kao što su Trideset, O tebi, Rekla je (ovde su ubacili deo iz pesme Wicked Game), Glupost, Bo Bo Bom, Odlaziš, Dalijev Brk, ... Lep prijem od strane publike je - za razliku od prethodnih grupa - izmamio sastav Ničim izazvan da se vrati na bis i odsvira još dve pesme, uprkos tome što je prošlo vreme za fajront. Svaka čast, Ničim izazvan je bez sumnje jedan od najvećih domaćih pop rock bendova i u potpunosti zaslužuju svaki uspeh koji su ostvarili do sada. Da su neka srećnija vremena, ovi momci bi vladali Ex-YU prostorom.

Dakle još jedan Freedom Art Festival, sjajno je videti kako iz godine u godinu ovaj festival istrajava i postaje sve uspešniji, vidljiviji i posećeniji. Verujem da će sledeće godine biti još bolje ...

Janko Takač