Core of Creation je symphonic metal bend koji je nastao 2012. godine u Varaždinu, Hrvatska. Bend su pokrenuli Petar Škvorc – klavijature/vokal i Matija Čić - gitara a ubrzo nakon toga  u bend dolazi Josip Jaklin – bas gitara. Krajem iste godine okuplja se prva postava te počinju prve svirke. Neposredno nakon toga dolazi do promjena u postavi koje se su trajale do 2015.
2015. godine počinje se s ponovim radom i traže se novi članovi. Bend počinje pisati svoje autorske stvari i pripremati svoj prvijenac. Krajem te godine u bend dolazi Ines Siuc – vokal, te se nove stvari polako dovršavaju. Krajem 2016. godine počinje snimanje prvog EP pod nazivom „Optimal Configuration“ koji je službeno izašao 20.8.2017.
Tekstovi pjesama na EP-u se bave napretkom čovječanstva i cijelog društva te stvaranjem novog čovjeka u vidu njegove povezanosti modernom tehnologijom, te problematikom napretka tehnologije u današnjem svijetu. Materijal EP-a je nastao u periodu od kraja 2015. do sredine 2016. godine. 


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?
Kada smo prvi puta počeli zajedno svirati bili smo vrlo mladi, u rasponu od 13-14 godina, te nismo imali ozbiljne namjere. S vremenom smo počeli češće svirati i više vježbati, te i pisati autorske stvari. Nama je bend u ovom trenutku hobi koji postaje sve više zanimanje, te želimo raditi što kvalitetniju glazbu možemo, a u kojoj u isto vrijeme i uživamo. Za slušaoce se nadamo da će jednako uživati slušajući koliko mi uživamo svirajući.

Motivi i filozofija benda...
Proizvoditi što bolju glazbu možemo, ne sa svrhom bilo kakvog osobnog eksponiranja, već sa svrhom stvaranja glazbe kakvu i sami volimo slušati.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?
Kao što je navedeno u prethodnim pitanjima, stvaramo glazbu zbog glazbe, a ne zbog osobnog ispucavanja energije, bavimo se onime što volimo. Pišemo relativno ”filozofske” tekstove pjesama, te se nadamo da će slušaoci razmisliti o onome što im želimo predočiti, dok u isto vrijeme ne pričamo o ni jednoj temi direktno i ne pretpostavljamo da znamo nešto što slušaoci ne znaju, već se nadamo samo da će razmisliti o temama o kojima pišemo i sami suditi.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?
Ljude je teško naći u početku, ali ako se nađu pravi, lako je održati bend funkcionalnim. Duže vrijeme smo mijenjali članove dok i sami nismo našli stalnu postavu koja dobro funkcionira na svim područjima.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...
Ponekad je teško pronaći vremena za bend uz sve ostalo čime se svaki član benda bavi. Pošto je ovo nama trenutno još uvijek hobi, ponekad je teško izdvojiti dovoljno vremena za njega, pa se neke stvari znaju odužiti više nego što je planirano.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?
Makar sami za sebe kažemo da smo Symphonic metal, smatramo da nebi trebalo suditi odmah po žanru našu glazbu. Naša glazba se bazira na raznim utjecajima te je svatko dobrodošao poslušati i sam za sebe prosuditi.