Za razliku od prethodnih godina, kada je Šabački letnji festival organizovan od strane grada Šapca ili MTV-a, ove godine je ulogu organizatora preuzeo Mikser. 


Program festivala će ove godine biti šarenolik, ali deluje kao da je žanrovski podeljen po danima. Prvi dan bio je posvećen fuziji rokenrola i izvorne muzike. Mogli bismo reći da se na glavnoj bini, pored Save, ove večeri čuo žanr koji nosi naziv world music.

Iako je bina u tvrđavi rezervisana za nastupe DJ-eva, festival je upravo na njoj otvorila Dečija filharmonija, na čelu sa dirigentom Ljubišom Jovanovićem i solistom Jovanom Kulundžijom, našim najpoznatijim violinistom koji iza sebe ima preko 4000 koncerata. Pred publikom, koju su činili roditelji s decom, održali su jednoipočasovni koncert, tokom kojeg je publika bila u prilici da čuje ove mlade ljude kako izvode poznate komade klasične muzike, kao i numere iz filmskih klasika.

U 21 čas, na glavnu binu je izašao prvi bend večeri. U pitanju je sastav koji kombinuje rokenrol i tradicionalnu balkansku romsku muziku, a u njihovim pesmama javlja se i prizvuk turske, kao i bliskoistočne muzike. Iako je frontmen ovog sastava, Dragan Ristić, pred nastup za Helly Cherry izjavio da smatra da ih alternativna publika najviše sluša, u Šapcu to izgleda nije slučaj. Tokom njihovog nastupa veći deo publike činila su deca koja su pre toga u tvrđavi slušala filharmoniju kao i sredovečna i starija publika. Ova vrsta muzike definitivno nije nešto što se meni dopada, ali naravno da ima svoju publiku i ona nije malobrojna. Koncept spajanja rokenrola i tradicionalne romske muzike je veoma zanimljiv, ali, iako rokenrol deo definitivno ne možete da ne čujete, muzikom, kao i ponašanjem benda na bini, preovladava taj tradicionalni balkanski romski melos. Publika je najbolje reagovala na pesmu Đinđi rinđi bubamaro, koja se nalazi u Kusturičinom filmu Crna mačka beli mačor, kao i na obradu pesme Crno bijeli svijet, sastava Prljavo kazalište, koja je u njihovoj izvedbi zvučala zaista odlično.

Kal je binu predao sastavu Mostar Sevdah Reunion, koji svira sevdalinke u modernim aranžmanima, a često je za opis žanra koji sviraju korišćena sintagma balkanski bluz. Za one kojima sevdalinke prijaju i koji slušaju takvu vrstu muzike, bila je ovo prava poslastica. Slušanje ovog sastava bio je poseban, emotivan, doživljaj. Zanimljivo je bilo videti koji sve profili ljudi zapravo slušaju sevdalinke. Starija publika, koja je ispratila i prethodne nastupe, je i dalje bila tu, ali se broj mladih, koji su glasno pevali poznate sevdalinke naglo povećao. Ovaj nastup definitivno je primirio atmosferu, kako i priliči žanru.

Nakon mirne atmosfere kreirane od strane sastava Mostar Sevdah Reunion, publika jeeljno očeivala da se na binu popne Darko Rundek, kojem je ovo bio četvrti koncert na turneji Apocalypso Now, otpočetoj prošlog meseca, velikim koncertom na stadionu Tašmajdan. I ovaj koncert krasili su isti vizuelni efekti i vrlo slična setlista, što je, prema tome kako je prošao beogradski koncert, obećavalo. I ovog puta, koncert je otpočeo pesmom Tranzit i samo Rundekom i njegovim Cargo triom na bini, da bi im se kasnije pridružio ostatak benda. Kao i pre nešto više od mesec dana, publika je dobila sjajan, potpun nastup, sa vizualizacijom koja se odlilčno uklapa u ono što se na bini svirka, kao i divnom koreografijom i kostimografijom. Međutim, kako je koncert u Beogradu okupio publiku Darka Rundeka, a ovo je festivalski nastup, pa su u masi i oni koji možda nisu slušaoci njegove muzike, tako da je taj osećaj bivanja u publici koja horski peva bio nešto drugačiji. Darko Rundek je tokom ovog nastupa pokazao vrsnu profesionalnost. Bina je, za toliko ljudi, bila mala, te se često dešavalo da sruši nešto od instrumenata, a činilo mi se i da zdravstveno nije najbolje, ali to se u njegovom pevanju i ponašanju nikako nije moglo primetiti. Dok se plažom pored tvrđave širila pesma Apokalipso, imali smo priliku da gledamo i rođendanski vatromet. Ovom nastupu se zaista nema šta zameriti, vrsna ekipa muzičara je ponovo maksimalno dobro uradila svoj posao. Preostaje nam samo da čekamo ostatak koncerata sa ove turneje.

Prvo veče Šabačkog letnjeg festivalaprošlo je u mirnijoj, opuštenijoj atmosferi. Večeras će, ipak, biti nešto drugačije, jer nas očekuje pank veče.

Jelena Ostojić