Pre nego što krenemo sa konkretnom pričom o samim pesmama na ovom IFTC izdanju, voleo bih da napomenem par stvari:

Samo snimanje ovog albuma je započeto pre nego što je u javnost izašlo naše prošlo oficijalno izdanje „Filth Bible“, dakle, snimanje bubnjeva i gitara je odrađeno u leto 2014. godine („Filth Bible“ je izdat 2015.). In From The Cold je onaj tip benda koji brže piše pesme, nego što ih „beleži“ i izdaje. U principu, sada da uđemo u studio, bez problema bi snimili „full“ album. Kada smo završili snimanje i mix/master „Filth Bible“ albuma, već tada smo imali jedno 7-8 napisanih, sređenih, uvežbanih novih pesama, od  kojih smo neke već izvodili uživo. Odlučili smo da ipak prvo snimimo Ep, a da sledeći „full lenght“ sačeka godinu-dve.

Da se vratim na priču, kao što sam rekao, snimanje „The Unknown Lives“ je započeto leta 2014, kada su snimljeni bubnjevi i gitare (ritam i solo). Bass gitara je snimljena na jesen 2015. Svi vokali su snimljeni Jula meseca, 2016. Mix i master su rađeni krajem 2016. i početkom 2017. Razlog zašto su tri pesme snimane i mixane više od 3 godine, leži u činjenici da smo svi iz benda u to vreme bili u nekim ozbiljnim životnim fazama/prekretnicama kako na privatnom planu, tako i u bavljenju muzikom. Neki su menjali poslove, neki uskakali u nove bendove, neki su se razvodili i ponovo ženili itd...

Svi albumi In From The Cold benda i Jimi Triple B's 666 Blues Band-a, gde bubnjeve takođe svira Boris Usanović aka Count Boris, su producirani, snimani, miksani i neretko masterizovani od strane nas dvojice, tako da je i sa „The Unknown Lives“ materijalom bio isti slučaj. Usnimavanja smo radili zajedno na našim lokacijama „Tries Osmica“ i „Dreamweaver“, a sam miks i master je uradio Boris u njegovoj „Tries Osmica“-i. Jedina bitna razlika, što se tiče tehničkih detalja, je što smo ovoga puta bubanj snimali višekanalno, dok smo za prošli album izvlačili jedan „stereo out“ kanal iz mixera. Za „Filth Bible“ smo jurili taj neki sirovi „garažni“ zvuk  sa kraja 80-ih i ranih 90-ih, za „The Unknown Lives“ nam je trebao veći, moćniji ton.


Da pređemo na same pesme:

1. The Unknown Lives I – Invoking Drums of War II – Lair of the Leptyrcon

Ovu kompoziciju sam jednom prilikom nazvao „konceptualnim instrumentalom iz dva čina“. Ideju za ovu pesmu sam dobio od jednog mladjeg poznanika, zaljubljenika u Sci Fi i Fantasy žanr. Jednom prilikom mi je prepričavao jedan svoj scenario, njegovu originalnu priču koja govori o dva skrivena sveta koji egzistiraju u okviru našeg, ali su totalno nepojmljiva i nevidljiva za nas ljude, dok su ih životinje potpuno svesne. Ta bića su „Leptyrcon“-i i „Pooterflies“-i. Jedni žive duboko pod zemljom, drugi u planinama i šumama. Ta dva sveta su oduvek ovde i u večnom su ratu.
Odmah mi se svidela priča, jer sam i sam zaljubljenik u SciFi, Horror, Fantasy filmove/knjige/stripove, tako da je nastanak ovog instrumentala iz dva dela potpuno logičan rezultat naše komunikacije. Ceo omot „The Unknown lives“  Ep-ja, koji je odradio naš veliki prijatelj i vanserijski umetnik Grebo Gray je inspirisan samom „sagom“ o „Leptyrcon“-ima i „Pooterflies“-ima. Inače, omot je prezentovan u celosti na YouTube-u, u okviru svake pesme sa izdanja.

2. Vraćam se Dole (Bjesovi cover)  

Što se tiče ove pesme, priča je vrlo jednostavna. Sredinom 90-ih, kada sam otkrio sastave tipa Eyehategod, Buzzoven, Crowbar, The Obsessed i slične, jedino što je u mojim ušima na našoj sceni bilo pandan tom zvuku su bili Svarog i Bjesovi. Rale (prvi bubnjar IFTC-a) i ja smo uvek bili fanovi oba benda i totalno spontano smo došli na ideju da obradimo „Vraćam se Dole“. Mislim da je sve počelo kao „jam session“ na jednoj od proba. Ono što nam je svima u bendu vrlo drago je činjenica da je Zoran Marinković (pevač Bjesova) više puta na razne načine pohvalio i „aminovao“ ovu našu verziju pesme. Znači nismo „promašili temu“...

3. 2 Live 4

Ovu pesmu sam posvetio meni vrlo bliskoj osobi, njenoj hrabrosti i neverovatnoj snazi koju je pokazala u jednom veoma teškom periodu njenog života. Život zna da bude vrlo okrutan i da „šamara“ sa raznih strana, nekada istovremeno. Ali na nama je da odlučimo jesmo li borci, za šta se borimo i vredno li je borbe?
Ovu stvar smatram jednom od „ultimativnih IFTC pesama“, što znači da poseduje svaki elemenat koji po mom mišljenju reprezentuje bend u pravom svetlu. Pre svega tu je jedan brutalno iskren i realan tekst, koji jeste 100% ličan, ali govori o temi koja je poznata svima, tako da mnogi mogu da se poistovete s njim i da ga na neki način „prisvoje“. A sa druge strane imamo taj rif, veliki, težak, spor, repetativni rif koji ide u nedogled praćen isto tako velikim bubnjevima koji se sve vreme trude da sve bude još sporije i teže. Posle toga, taman kada si pomislio da je kraj, kreće drugi rif, još teži, još sporiji, sa još dužom repeticijom, praćen „bajkovitim“ melodijama/solažama na gitari. Volim kada solo gitara u Doom/Stoner/Sludge muzici ne peva „guitar hero“ solaže, već i ona pokušava da ispriča priču, sve ono što je u samom tekstu, kroz tonove i boje istih...To mi je bio cilj sa ovom pesmom.

Za kraj, voleo bih da pozdravim sve u Helly Cherry web magazinu, da se zahvalim na podršci i pozivu da uradimo ovaj nesvakidašnji „self review“.
Veliki pozdrav od In From The Cold benda! Pratite nas na Facebook-u i posetite našu YouTube stranicu! Slušajte dobru muziku! Rawk on!

Jimi Triple B