Istorija Panka u 200 numera: Plejlista od 11 sati koja će vas provesti kroz period od ’65-e do ’16-e



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Svima nam je poznata opšta priča o pank pokretu koja ide ovako: Pistolsi i Clash eksplodiraju ’77-e, šire anarhiju i revoluciju, pojavi se prilika da se čitava priča unovči i komercijalizuje, i evo nas u lokalnom pank butiku, kupujemo pre nego što odgledamo omiljeni pank bend na nekom “Corporation” stadionu.

To je već dosadna priča. Uglavnom zato što su najzanimljiviji, najčudniji, najagresivniji, odvratni, besni, eksperimentalni, radikalni i feministički delovi pank priče u mejnstrim medijima skrajnuti ili izostavljeni zajedno sa najboljim bendovima. Iako pank svakako datira od ranih sedamdesetih u Njujorku sa Patti i Ramones-ima, često propuštamo ključne ličnosti iz šezdesetih, iz Detroita, Nemačke, Takome, Vašingtona. Nekako smo odvojili ove dve decenije, postavili ih da stoje nezavisne jedna od druge. Kao da su se one pojavile ovojeno i da nisu imale dodirnih tačaka što se tiče muzičkih era i žanrova.

MC5
Čak i pre Crass-a koji stižu ’77-e kao karika koja povezuje kontrakulturu hipija i besnu retoriku panka, MC5 su vladali muzičkom scenom Detroita i u vreme žestokih političkih previranja ’68-e u Čikagu. Iako se smatraju (uz Igija i Stoogies) prethodnicima panka - svirali su hipi muziku: opuštenu, sa uticajima bluza, punu improvizacija i solaža. Ali svirali su to i malo brže, tvrđe, sa više energije, i intenzivnije nego bilo ko do tada pri tom usvajajući političke stavove Black Panthers-a (njihov menadžer John Sinclair je po uzoru na BP formirao političku organizaciju White Panthers). Zato je i lepo videti i MC5 i Stooges na plejlisti “Evolucija panka”.

’’Ne, naravno da nisu ubačeni svi pank bendovi IKADA’’, kaže urednik plejliste Scott Harding. ’’Plejlista se sastoji od bendova za koje lično mislim da definišu punk (izvinjavam se fanovima benda Blink 182).’’ Uz pomenute bendove tu su i garage rock bendovi iz 60-ih kao Monks, American Band iz Nemačke, i The Sonics iz Takome.

Počinjemo sa manje poznatijim, retko-pominjanim sastavom Ronnie Cook & The Gaylads koji su ’65-e snimili ’’Goo Goo Muck’’, pesmu koja će “iznedriti” bend Cramps 16 godina kasnije. Čućete i rokabili, surf rok i bubblegum ranih ’60-ih koji su takođe esencija pank muzike. Na listi su eksperimentalni sastavi poput Suicide i NEU!, dva benda bez kojih većine muzike iz 2000-ih ne bi ni bilo. Tu su i šaljivdžije iz 80ih Dead Milkman sa pesmom poput “Taking Retards to the Zoo”. Najkontroverznija ličnost na ovoj listi bi svakako bio G.G. Allin poznat po mazohizmu i koprofiliji na bini. Zašto se više nije govorilo o bendovima poput Dead Milkmen, Choking Victim, Cock Sparera i Crusifucks? Verovatno jer su provocirali ljude u to vreme i borili za slobodu govora.

Vremenom se pank muzika toliko razgranala da je teško izvući na kraju jedan jedinstven zaključak. I baš će vam ova lista predstaviti samo deo tog bogatstva. Neki kažu da je pank umro 70-ih, 80-ih, ili prošle godine, ko zna… Ili je još uvek živ. Poslušajte listu ili bar deo nje i sami donesite zaključak.

Dunja Todorović



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva