Izdavač: Beyond Infinity, 1987.
Režija: David DeCoteau
Scenarij: David DeCoteau, Buford Hauser
Gl. uloge: Linea Quigley, Ken Abraham
Tagline: Move over, Aliens, here come the Creepozoids. Even if you kill them, they're still deadly.

Radnja:

Godina je 1998. i prošlo je šest godina od nuklearnog rata. Naravno, većina ljudi je poginula i naravno, pojavili su se mutanti.

Upoznajemo grupicu od petoro preživjelih koji bježeći pred kiselom kišom pronalaze napušteni podzemni laboratorij, puni komfor: hrana, kreveti, tekuća voda... Odluče da će se tu zadržati "nekoliko desetaka godina". I sve bi bilo OK i živjeli bi sretno i zadovoljno ever after, ali kad bi sve išlo tako glatko ne bismo imali horror film, zar ne?

Osvrt:

Zamišljam kako je izgledao proces pripreme za početak snimanja:
"Gumeno čudovište?" "Check!"
"Svih petoro glumaca prisutno?" "Check!"
"Podrum pun kutija?" "Check!"
"Sluz?" "Šefe, nismo imali novca. Može crna tinta?" "Može!" "Check!"
"Rasvjeta?" "Hmm, pomalo zeza, ali... Check!"
"Zvuk?" *pali Casio* "Check!"
"Scenarij?" "Kome treba scenarij???"
"Idemoooooooooooo!!!"

Fenomenalno! Odavno se ne nasmijah tako. "Creepozoids" je jedan od onih filmova kod kojih je sve pogođeno. Od naslova, preko efekata, sve do cheesy glume. Predivno iznijansiranu besmislenost radnje neću niti spominjati. Ili ipak hoću...

Dakle, imamo tipičnu grupicu: dva macho-vojnika, jednu plavušu, jednu brinetu i jednog computer-geek-cvikeraša. Imamo podzemni laboratorij u kojem su se vršila genetska ispitivanja. Imamo virus koji izaziva takve mutacije da zaraženim ljudima nije potrebna hrana. Ako netko od zaraženih pojede nešto, potok crne tinte im poteče iz usta i oni se pretvaraju u jednu vrstu čudovišta, ali nedugo zatim umiru.
Ali, imamo i drugu vrstu čudovišta! Gigantske štakore, čiji ugriz također rezultira potocima crne tinte i pretvaranjem u prvu vrstu čudovišta. Samo što u ovom slučaju, čudovišta ne umiru nego pokušavaju zaraziti ostale.
E, imamo i treću vrstu čudovišta! Ogromna crna gumena lutka koja tumara hodnicima i napada ljude i nema neke očite veze s cjelokupnom radnjom. Pretpostavljam da je to Kripozoid. Ali, samo je jedan takav! Zašto se onda u naslovu spominje množina?
Kao da sve nije dovoljno zbunjujuće, postoji i četvrta vrsta čudovišta, Zla Beba koja izlazi iz trbuha mrtvog Kripozoida i pogiba u spektakularnoj 10-minutnoj završnoj borbi.... Ili preživljava? Aaaaaaaa!!! Ništa mi više nije jasno! Idem ga ponovo gledati...
Isto bih preporučio svima. Istina, neće vam biti sasvim jasno o čemu se točno radi, ali smijeh je zagarantiran. Valjda ne treba posebno napominjati da se "Creepozoids" gleda u društvu frendova i alkohola.

Highlightovi:

    Napadi divovskih štakora
    Borba sa Zlom Bebom
    Sve što se čuje u filmu

Oleg Berić