Prethodni vikend je protekao u znaku prvog festivala stripa „Tras!“ (12–14. maj), koji je održan u Domu kulture Vlada Divljan u Beogradu. Kako je bilo i najavljeno u medijima, planirana su gostovanja umetnika iz Italije i regiona. Valter Venturi i Mauro Laurenti, koji su domaćoj publici najpoznatiji po radu na Zagoru, kao i Jovan Ukropina, M. M. Brada, Siniša Radović i Štef Bartolić, bili su noseća imena prvog „Trasa!“. Alfredo Kasteli, ranije najavljeni legendarni tvorac Martija Misterije, bio je pak primoran da otkaže dolazak na „Tras!“ na sam dan otvaranja festivala, u ranim jutarnjim časovima. U video poruci namenjenoj beogradskoj publici izvinio se zbog iznenadnog nedolaska, što je obrazložio porodičnim obavezama, i obećao da će se upoznati sa našim fanovima prvom sledećom prilikom. Ispostavilo se da Kastelijev nedolazak nije ozbiljnije uzdrmao „Tras!“, a Venturi i Laurenti su sa lakoćom uskočili u ulogu nosećih gostiju.


Festival i prateću izložbu su u petak otvorili direktor DK Vlada Divljan Ljubiša Đurović, pisac i kritičar Pavle Zelić i Valter Venturi. Izložba „Beskrajna pustolovina“ se sastojala od uramljenih printova u velikom formatu, sa Venturijevim i Laurentijevim radovima, kao i Martijem Misterijom, koje su autori potpisali, i koji su planirani za aukciju poslednjeg dana festivala.

Na samom početku je bilo jasno da će subota biti najposećeniji dan festivala. Za tada je planirana berza stripova, koje su na štandovima ispred Doma kulture izlagali domaći izdavači. Gužvi je doprinelo i planirano druženje autora i publike, kao i tribine posvećene italijanskom stripu. Na podijumu za crtanje su se našli svi gostujući autori, koji su neumorno crtali za publiku i davali posvete, i malo ko je ostao bez planiranog ulova. Najveći red je, očekivano, bio pred štandom za kojim su crtali Laurenti i Venturi, a fanovi su većim delom tražili crteže Zagora, ili drugih likova iz njegovog sveta. Pojedini fanovi su tražili i od domaćih autora da se oprobaju u crtanju Duha Sa Sekirom, što su oni rado prihvatali. Štef Bartolić je predano crtao devojke u izazovnim pozama ili Dika Longa, strip koji je radio za hrvatski „Plejboj“ po scenariju Darka Macana, a na pojedine zahteve da nacrta Zagora je odgovarao radovima devojke sa bujnim poprsjem u Zagorovoj majici.

Među štandovima izdavača je vladalo prepoznatljivo komešanje, kakvo se često viđa na Sajmu knjiga u Beogradu. Nijedan izdavač nije propustio priliku da predstavi svoja izdanja, a na stolovima su se mogli videti stari i novi stripovi Makonda, Darkwooda, Komika, Besne kobile, System comicsa, Veselog četvrtka (koji je kao jedan od pokrovitelja „Trasa!“ bio prisutan sva tri festivalska dana), Forme B i drugih. Naravno, shodno karakteru festivala, nisu izostale ni figurice, kolekcionarski predmeti i druga trejdmark roba u vezi sa stripom. Komiko je premijerno predstavio Čuvare Luvra, strip nedavno preminulog Đira Tanigučija, dok je publika mogla da se upozna i sa legendarnim Mek Kojem Gurmelana i Palasiosa koji je izašao tek nekoliko dana ranije. Besna kobila je izložila roman Luzitanija Dejana Atanackovića, a mogli su se naći i primerci najnovijeg izdanja Phoenix pressa – Tor Bog groma: Krvnik bogova Džejsona Arona i Esada Ribića. Veseli četvrtak je premijerno predstavio publici treću knjigu Kolekcionarskog Martija Misterije, kao i sveže redizajniranu ediciju redovnog Zagora. Pred kraj dana je postalo jasno da su izdavači neke stripove trebali da donesu u većim količinama, jer je veliki broj fanova pohrlio privučen festivalskim programom i promotivnim cenama izdanja.


Subotnji tribinski program se sastojao od predstavljanja Valtera Venturija i Maura Laurentija, koji su govorili o svojim počecima u svetu stripa, starim i novim projektima, i svom viđenju italijanske strip produkcije. Pominjanje eventualnih budućih avantura Duha Sa Sekirom u Srbiji, u okviru planirane evropske sage, po njihovim rečima su samo stvar spekulacije. Venturi je naglasio da je završio novu priču o Zagoru, nakon čega će raditi na novom broju Teksa, a kao kuriozitet je naveo da je jednom od likova u priči koju je nacrtao, dao lik Aleksandra Petrovića, frontmena benda Ortodox Celts, za koje je uradio cover za najnoviji album Many Mouths Shut. Laurenti je rekao da će i u narednom periodu raditi paralelno na serijalima Zagor i Dampyr.

Tribina koja je trebala da bude posvećena gostovanju Alfreda Kastelija je prenamenovana u opštu priču o serijalu Marti Misterija, koji ove godine puni 35 godina. Na tribini su govorili Pavle Zelić, urednik Veselog četvrtka Dušan Mladenović i potpisnik ovih redova. Priča o Martiju, kulturološkom značaju serijala, žanrovskim odrednicama i „šta bismo pitali Kastelija“ na zadovoljstvo publike se poprilično odužila, pa se postavlja pitanje koliko bi trajala da je gost zapravo i došao. Od Zelićeve priče kako je upoznao poznatog autora, preko Mladenovićevih zanimljivosti o poreklu serijala i imena junaka, u čemu je kumovao i Ticijano Sklavi serijom pisanih priča sa istoimenim likom, pa do opovrgavanja mita da je Marti na bilo koji način baziran na Indijani Džonsu, učesnici tribine su pružili jedinstvena viđenja raznih aspekata serijala i držali pažnju publike.

Nedelja je, pored dečjeg maskenbala sa nagradama, ponovo okupila sve gostujuće autore. Gosti i publika su većinom bili ujedinjeni u ideji da su crtanje i neformalno druženje ovog dana presudniji od formalne tribine, pa je tako ista i simbolički pomerena za crtačke stolove.


Poslednji dan festivala je obeležila i aukcijska prodaja uramljenih i potpisanih printova sa izložbe „Beskrajna pustolovina“, koji su bili izloženi tokom festivala. Aukciju je vodio Pavle Zelić, koji je duhovitim opaskama i sjajnom energijom navodio publiku na aplauze i smeh.

I na kraju, šta odlikuje ovaj prvi Festival stripa „Tras!“ u odnosu na ostale slične manifestacije? Pre svega, opšta atmosfera koja je vladala tokom sva tri dana. Odsustvo moranja i prisustvo naočite spontanosti, u kombinaciji sa dobrim planom i realizacijom, kod publike nisu prošli nezapaženo. Tribina je bilo dovoljno, a ne previše. Ipak ne treba zaboraviti da je većina fanova došla po novi strip, crtež i dobro druženje – i to su dobili. Svi gosti su pohvalili atmosferu festivala, što nije zanemarljivo. „Tras!“ je nastao na inicijativu i u organizaciji knjižare „Alan Ford“ i PARALEL-a – Beogradskog festivala supkulture, uz podršku Veselog četvrtka, Doma kulture Vlada Divljan i drugih partnera. Ali suština ostaje u kvalitetnoj organizaciji i razumevanju festivalske publike, koja iziskuje poštovanje jer je festival posvećen njima a ne ličnim ambicijama. A taj deo je odlično odrađen.

Nikola Dragomirović