Sinoć (13.5.) je Beograd ugostio dva velikana grčke prog/alt metal scene, Poem i Until Rain. Ovakva poslastica za ljubitelje progresivnog zvuka se nije smela propustiti. Bendovi su bili nadasve kvalitetni, dok su različiti uticaji, u vidu mozaičkog šarenila zvuka, budili znatiželju i iznenađivali svakim sledećim taktom. Treba napomenuti da je posećenost bila dobra – ne sjajna, ali dobra – s obzirom na brojne druge događaje u gradu i generalnu manju zainteresovanost za progresivni rok/metal kod publike. 
 

    Domaća podrška, bend Asymmetry, počinje sa svirkom oko 20:50 i odmah dobija snažne pozitivne reakcije publike. Ovaj progresiv/power metal sastav iz Beograda postoji od 2011. godine a do sada su imali dva izdanja: EP “Room 17: Hours Between Shadows and Light” koji je sadržao tri pesme “Empty Mirror”, “The Sleeper” i “Antimatter”, kao i konceptualni album “Fragility” koji kroz devet pesama kritički pristupa savremenim društvenim problemima – korupciji, diktatorima, ratovima... Na bini se isticao pevač Aleksandar Stojković koji je svojim specifično obojenim glasom, gotovo operskih kvaliteta, ali i nekom hrapavošću u pojedinim visokim deonicama i skrimovima snažno doprinosio ukupnoj slici benda, dok je njegov dobar kontakt sa publikom i i povremene šale ubrzo privuklo u prve redove oko 60 ljudi. Vrlo interesantne melodijske deonice upotpunjavale su snagu koja je išla od ritam sekcije i gitare, sve do moćnog tenorskog vokala, dok je basista Radomir Nikolić skakao uz svaku pesmu, motivišući publiku da hedbengujući prate ritam pesama. Jedina stvar koja je pomalo narušavala harmoniju zvuka sa bine je bio tih zvuk gitare u odnosu na pojačanu klavijaturu, tako da intenziteti zvuka nisu bili u potpunosti podjednaki. Svoj nastup Asymmetry završava pesmom The Sleeper sa njihovog, već pomenutog, EP prvenca, gde se primećuje agresivniji pristup muzičkom izrazu i dominacija gitara i ritma nad melodijom.
  
    U 21 i 53 minuta bend Poem se penje na binu. Ovaj impresivni prog/alt/grandž četverac osnovan je 2006. godine u Atini, a već 2008. izlazi njihov album prvenac “The Great Secret Show”, na kome ima 10 pesama vrlo eksperimentalnog karaktera i prožet etno zvukom. Na drugom albumu koji je izašao 2016. godine, pod nazivom “Skein Syndrome”, koji je više bio zastupljen na sinoćnom nastupu, više izlaze na videlo njihovi grandž i alt uticaji, pri čemu frontmen, pevač i gitarista, George Prokopiou svojom neverovatnom raskoši, izuzetnim visinama glasa i harizmom neretko podseća na Maynard James Keenana, pevača benda Tool. Bend je iz pesme u pesmu pokazivao svoju usviranost, nepogrešivost i tačnost, uparenu sa snažnim i sirovim brejkdaunovima, varirajućim ritmovima i emotivnim melodijama. Takođe, nemoguće je ne primetiti i etno zvuk i nasleđe Balkana koje se katkad pronađe u pesmama -  što u gitarskim deonicama, što u načinu pevanja. Neverovatna i hiruški precizna ritam sekcija, bass i gitarske solaže bez greške, svaki ton na mestu i ukupna fenomenalna atmosfera jesu ono što su glavni aduti nastupa benda Poem, čime potvrđuju titulu jednog od bendova u samom vrhu grčke metal scene. Na četvrtoj pesmi “Desire”, frontmen je pozvao publiku da priđe bini jer je kako je to rekao “pravi prog rok metal!” stoga je pravo vreme da se hedbenguje i skače. Nakon završetka ove pesme  George Prokopiou je pohvalio beogradsku publiku rečima “Thank you, you are fucking great!”, a zatim su svirali pesme “Weakness” i “Remission of Breath” kojom zatvaraju svoj nastup i najavljuju bend Until Rain. Uz gromoglasan aplauz i vrisku publika ispraća Poem sa bine.

    Nešto kasnije na binu se penje bend Until Rain. Bend je nastupio kao petočlani sastav, iako zvanična postava broji šest članova. Ovaj bend je nastao 2008. godine u Solunu, a do sada ima tri albuma “The Reign Of Dreams“ iz 2009. godine i nešto sporiji i mračniji “Anthem to Creation” iz 2013. godine, kao i najnoviji album “Inure”, koji je objavljen pre nešto više od dve nedelje. Godine 2011. je izdat i EP "Pandemic" na kome su se našle 4 nove pesme i 4 obrade starih pesama u drugom maniru. Bend je veoma interesantan, dosta scenski atraktivan, ubitačnih rifova i kompleksnih melodija. Frontmen benda, Cons Marg, pozdravio je beogradsku publiku na srpskom jeziku, rekavši “Dobro veče Beograde!”. Pesme ovog benda su dosta teške i sirove, sa graulovima što donekle asocira na sladž žanr, međutim ispresecane su melodijama, solažama i zapanjujuće visokim glasom pevača, koji na momente zvuči kao da nije sa ove planete. Bek vokali su zajedno sa vokalima stvarali prijatne i milozvučne harmonije, dok je sa svakom pesmom visoki tenor pevača sve više dolazio do izražaja, penjući se do neverovatnih visina. Bend je bio zategnut i precizan, sa izuzetno stabilnim, učinkovitim ali i kreativnim bubnjarem, dok su basista i gitarista imali fenomenalan nastup na bini i scensku atraktivnost. Nižu se pesme sa novog izdanja “Inure”, gde smo mogli čuti potencijalne hitove poput “This Solitude” i “Because Something Might Happen”. Takođe, čuli smo i starije pesme sa albuma ''Anthem to Creation'' a izdvojila se “My Own Blood”, koju je publika fenomenalno prihvatila. Naslovnom pesmom “Inure”, Until Rain se pozdravio sa beogradskom publikom uz zahvalnicu svima koji su došli na koncert.

    Smatram da je ovaj događaj bio važan i da se nikako nije smeo propustiti. Dugo Beograd nije bio očevidac ovako velikom događaju u svetlu progresivnog metala. Žanr koji se tako munjevito razvija ima podršku u beogradskoj publici, koja je sinoć uživala u vrhunskim nastupima sva tri benda. Željno iščekujemo sledeći nastup bendova Asymmetry, Poem i Until Rain. Takođe, želeo bih da odam priznanje Mjölnir Promotions i Resetoru što nam dovode raznolike bendove i učestvuju u promociji progresivnog, ali i svakog drugog, metala u Srbiji, i da dodam da željno išćekujemo da vidimo iznenađenja koja su nam pripremili za naredni period.

Bogdan Car