„Don’t Be a Menace to South Central While Drinking your Juice in the Hood", ili kako su ga uvek inventivni novinari preveli kao „Napaljeni uličari“, snimljen 1996. godine i reklamiran kao „jedini film ove godine koji ima 14 reči u nazivu“, je parodija na afro-američke filmove kao što su „Boyz N the Hood„, „South Central“, „Menace II Society„, „Higher Learning“ i „Juice“.


Film prati život mladog Ashtray-a (Pepeljare), kojeg majka dovodi u geto da živi kod oca, gde će očvrsnuti i postati pravi čovek. Nevolja je u tome što je otac mlađi od njega i njemu samom su mnoge stvari zabranjene (parodija na film „Boyz N the Hood“, u kojem Lorens Fišbern glumi oca Kubi Gudingu, a stariji je samo 7 godina od njega). Ashtray će morati da obavlja i neke kućne poslove – slaganje figurica iz kinder jaja i „goddamn Sega cartridges“, kao i da povremeno šiša Ćaleta (i kosu i „ljubavni tepih“).

Ashtray se udružuje sa svojim rođakom Loc Dog-om (Ludi Pas), čiji lik je parodija na sve moguće crne dilere, kriminalce i kvazi-face. Loc Dog diluje travu, okićen je lancima i pištoljima, vozi kombi u kojem drži ruski nuklearni projektil, ali živi sa mamom i babom (inače uduvanom po ceo dan) i prima socijalnu pomoć. Njegovi hobiji su „drinkin’, smokin’ weed and all kind of ill shit“.

Zajedno sa njima, pratimo i Popa (The Preacher), koji je batalio život člana bande i posvetio se političkom aktivizmu i religiji. Jedino što mu još nije jasno da li je hrišćanin ili musliman i ne uspeva da shvati da nije korektno to što Kineze naziva „jebenim žutaćima“. Ima fetiš prema belim devojkama. Tu je i Crazy Legs, paralizovan od rođenja, čiji životni san je da nastupa kao profesionalni plesač, kao i Old School, nekadašnji vođa bande koji podučava klince kako da postanu pravi gangsteri, s tim što ne sme da napusti dvorište, jer ga je majka kaznila.

Na jednoj žurci u kraju, Ashtray se zaljubljuje u Dashiki (što na Svahili jeziku znači „doggy style“), majku sedmoro dece od sedam različitih očeva, koja živi na adresi Avenija penetracije br. 6969. Pored toga što „može izvesti Dašiki iz geta, ali ne i geto iz Dašiki“, Ashtray mora da se suoči sa mnogo većim problemom. Toothpick (Čačkalica), Dašikin bivši momak, je upravo izašao iz zatvora i želi ponovo da bude sa njom. Toothpick je neustrašiv („zatvorite me, bacite ključ, ne bojim se da me neko ponovo kara u bulju“), naoružan i spreman na sve kako bi povratio svoju ljubav.

Uglavnom, videćete i kako belci sprečavaju Crnce da odu na koledž, šta Ćale radi kad mu Ahstray čita „Priču o Mari i Đoki“, crnog policajca koji hapsi Crnce samo zato što su bili crni petkom uveče. Videćete i količinu trave koju ni najviđeniji lokalni travari ne mogu popušiti za još 20 godina, savete za vožnju auto putem u pijanom stanju, i još brdo sjajnih fora, koje neću dalje navoditi, jer ne želim da vam prepričavanjem pojedinačnih scena upropastim gledanje filma.

Stefan Teodosić (Zabavište)