Duh Njujorka u Beogradu: Izložba Bugijevih "Demona"Sviđa ti se? Javi ostalima!

Beograd se u petak, 5. maja, upisao na listu velikih metropola, kada je reč o savremenoj umetnosti, postavši bogatiji za galeriju kreiranu po najvišim svetskim standardima. Prostor „Laufer-Eugster Belgrade“ otvoren je izložbom „majstora geto fotografije“ Vladimira Milivojevića Bugija (Boogie), međunarodno priznatog fotografa iz Beograda.


Bugi (1969, Beograd)  je prepoznatljiv po beleženju andergraund života. Do sada je objavio sedam monografija, a o njegovom stvaralaštvu pisali su magazini: Tajm, Plejboj, Njujork tajms, Roling stoun, i drugi. Postavka „Demons“ (Demoni) u prostoru „Laufer-Eugster Belgrade“ ujedno je prva samostalna izložba u njegovom rodnom gradu, kao i svetska premijera nove serije fotografija velikih formata.

Serija „Demons“ (Demoni) prekretnica je u Bugijevom izuzetno bogatom umetničkom radu. Fotografije nastale drevnom kolodijumskom tehnikom, za koju je napravio velikoformatni drveni fotoaparat, prikazuju lica i predmete koje je Bugi „uhvatio“ u dvorištu svog studija na Dorćolu. Ove fotografije sa pečatom mračnog kolodijuma i nenamernih senki, asociraju na mesta izvan života i snove na ivici pakla. Svaka fotografija je tretirana kao slika, svaka je unikatna i ne može se umnožavati.

Osnivači galerije „Laufer-Eugster Belgrade“, koja je smeštena u uzbudljiv industrijski prostor – stovarište u pojasu stare beogradske luke, u Dunavskoj BB, su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

„Posle dve uspešno realizovane izložbe u rezidenciji švajcarske ambasade u Beogradu i velikog interesovanja koje su pobudile u stručnoj i široj javnosti, odlučili smo da odemo korak dalje i napravimo prostor u kome će se kontinuirano dešavati izložbe. Na to nas je podstakla zajednička težnja da pomognemo definisanju i marketiranju regionalne scene savremene umetnosti“, poručuju osnivači i dodaju: „Beograd je središte regiona koji se brzo menja, a vreme u kome živimo je posebno stimulativano za mlade umetnike, koji se suočavaju sa neophodnošću da kroz svoj rad utiču na promene u društvu, bez obzira na to koje je njihovo sredstvo umetničkog izraza. Intenzitet političkih i društvenih tema u regionu podstiče formiranje zajedničkih tema i načina izraza. Zahvaljujući tehnologiji, umetnici su postali svesni evolucije svetske scene, a naša ideja je da njihovo stvaralaštvo predstavimo kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici.“

Na projektu galerije „Laufer-Eugster Belgrade“, u bliskom razgovoru sa njenim osnivačima, radili su mladi stručnjaci iz „TEN Zurich“, arhitektonske asocijacije sa sedištem u Cirihu, koju vodi grupa arhitekata, istrazivača i pisaca sa vodećih međunarodnih akademskih institucija. Grupa projektanata odgovornih za koncept i izvođenje novog savremenog prostora za umetnost u Beogradu su Nemanja Zimonjić ETH MSc (Švajcarska), Ognjen Krašna i Miloš Paunović (Srbija).

Izložba Bugijevih fotografija moći će da se pogleda 6, 13. i 20. maja od 14 do 18 časova. Više informacija o galeriji „Laufer-Eugster Belgrade“, pronađite na: http://laufer-eugster.net/Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva