Pushmajkar Records je nakon dužeg vremena rešio da oplemeni svoju listu izdanja nešto drugačijim bendom, odnosno žanrom koji je u muzičkom opisu ’’Bezazlenih Manijaka’’. U pitanju je prvo izdanje ove niške četvorke, a trideset peto izdanje Pushmajkar etikete. Harmless Maniacs je novi bend iz Niša koji čine Srki na gitari, Krpa na bas gitari, Mare za bunjevima i na vokalu Mika. Materijal je sniman u niškom studiju ’’Psychotherapy’’ za producentskom palicom Nenada Pejčića. U pitanju je dvostruki singl, odnosno EP, koji je nabavljiv u fizičkoj formi kao 3″ CD, a za one ekološki svesne postoji opcija besplatnog preuzimanja materijala na PMK Records bandcamp stranici.

Pesma koja otvara ovaj EP nosi naziv ’’Tvoj svet’’. Pevač se u ovoj pesmi obraća nekoj osobi, koja može biti fiktivna, ali i stvarna, i predočava nam njene navike, manire i krajnje životne ciljeve. Pesma koja zatvara EP je na engleskom jeziku i zove se ’’Diary of Pig’’. Za razliku od lirike prve pesme u drugoj pevač govori u prvom licu, međutim, po svoj prilici je u pitanju metafora. Tekstove obe pesme krasi ta realistička surovost sadašnjice namazana nihilističkim pristupom i negativitetom. Esencija instrumentalnog derivata benda Harmless Maniacs jeste hardcore/punk. Međutim, do izražaja dolaze još i razni drugi pravci poput metala, crust core-a i powerviolence-a. Kada bih morao nekakvu komparaciju da pravim, napravio bih je sa hardcore/punk bendovima koji su svoj najveći značaj ostavili u drugoj polovini devete i u poslednjoj dekadi XX veka poput Born Against-a, Rorschach-a i Infest-a. Dakle sinteza brzog, pa sporog, pa pankerskog, pa metalskog, pa prljavog, pa opet prljavog.

Što se samog fizičkog izdanja tiče u pitanju je 3″ CD-R, na kome je nalazi odštampani cover, koji je fino upakovan u plastificirani crno-beli omot izdanja na kome se pak nalaze tekstovi pesama i ostale informacije vezane za bend i snimanje materijala. Na naslovnoj strani je deo lica razjarenog deteta, naziv benda i izdanja i jedini deo omota koji je u boji, žuti logo Harmless Maniacs.

Niš odavno nije imao bend nalik ovom i u tom smislu je ovo svojevrsni muzički endemit sadašnjice grada na Nišavi. Ljubitelji sporog, pa brzog muzičkog izraza, hardcore/punk i metal muzike, sigurno neće pogrešiti u preslušavanju ’’Manijaka’’. Bend postoji nekoliko godina i ovo im je prvo izdanje. Nadamo se većoj produktivnosti u budućnosti jer ako se po (prvencu) jutru dan poznaje, onda se imamo čemu nadati.

Nemanja Mitrović Timočanin