Stoner, magla i dim: Bongzilla i Northern Revival u Beogradu



Sviđa ti se? Javi ostalima!

BONGZILLA (USA) + Northern Revival (Novi Sad)
Elektropionir - Beograd, 11.5.2017. – 20h


Bongzilla, čuveni američki stoner/sludge sastav rešio je ovog proleća u sklopu svoje evropske turneje po prvi put da poseti Srbiju. Mesto održavanja koncerta bio je Elektropionir u popularnoj Cetinjskoj ulici u Beogradu, a sam koncert organizovan je od strane Resetora.


Po planu i programu, veče su otvorili novosađani, Northern Revival, u 20:40. U pitanju je četvoročlani stoner/sludge/doom sastav koji iza sebe ima jedan EP, pod nazivom ’’Mouth Full Of Dirt’’ i jedan oficijelni album naziva ’’Life Survival Tips’’. Interesantna stvar kod ovog benda, van muzičkog konteksta, jeste saradnja sa zanatskom RazBeerbriga pivarom iz Novog Sada koja je njima u čast lansirala pivo Northern Revival Pale Ale. Svoj nastup od 45 minuta su bazirali uglavnom na stvarima sa albuma prvenca, pa su se tako mogle čuti numere poput ’’Heavy Deliver Man’’, ’’Over The Edge Life Consumer’’ i ’’Tongue Twister Titleholder’’, a za sam kraj nastupa su ostavili dve numere sa EPja prvenca ’’Breeze of Northern Winds’’ i ’’Square With A House Of God’’ koja se izdvojila kao najslušanija pesma novosadskih stoner sludge doomer-a. Mene lično muzički, tačnije vokalno, dosta podsećaju na NOLA velikane Down, što nekome može biti prednost, a nekome minus. Nažalost, momci su svirali pred svega desetak ljudi jer su se po svoj prilici ostali čuvali za glavni bend večeri, ali uprkos tome su prikazali jedan kvalitetan nastup. Moram da pomenem da bez obzira na prisustvo samo jedne gitare, bend zvuči potpuno i uopšte se ne da primetiti odsustvo u zvuku. Svoj nastup su završili u 21:25 najavljujući ’’prenaduvanu Bongzillu’’.

Nakon dvadeset minuta pauze na binu se penju oni, Bongzilla. Jedno od najvećih svetkih imena stoner-sludge scene, etablirano 1995. godine, a od tada do danas 4 studijska albuma na jednoj od najvećih i najznačajnijih svetskih doom/metal etiketa Relapse Records-u. Ipak, publike nije bilo onoliko koliko je ovaj bend zavredio svojim postojanjem. Bilo je oko sedamdesetak ljudi. No, to nije smetalo momcima iz glavnog grada američke države Viskonsin, Medisona, da naprave dobru atmosferu.


U skladu sa konceptom benda, liričkim, vizuelnim i lajfstajlerskim sadržajem, pa i nazivom pravca kojem pripadaju, koncert je obeležilo ’’zelenilo’’ i ’’dim’’. Za prvu pesmu odabrali su ’’Gestation’’ , pesmu koja je ujedno i početna numera prvog albuma Bongzille ’’Stash’’, a takođe i jedina sa tog albuma odsvirana beogradskoj publici. Repertoar se uglavnom bazirao na numerama sa njihovog najpoznatijeg albuma ’’Gateway’’, pa smo u skladu sa takvim konceptom čuli pesme ’’Greenthumb’’, ’’Trinity (Gigglebush)’’, ’’Sunshine Green’’ i ’’Stone a Pig’’. Naslovnu numeru ’’Gateway’’ Muleboy je najavio zahvalnicom marihuani koja ga je, kako je rekao, spasila od heroina čiji je zavisnik bio. Između svih ovih pesama, negde na početku, potkrala se i nova numera. Neposredni odnos benda i fanova je nešto što je bilo evidentno, a paradigma istog jeste šaljivi kontakt basiste Black Bong-a, koji je ceo nastup proveo bez obuće, sa jednim dugačkokosim fanom iz prvog reda sa kojim je u jednom trenutku merio količinu dlaka ispod pazuha. Za kraj svog jednočasovnog seta odabrali su pesmu ’’H.P. Keefmaker’’ koja otvara njihov drugi album ’’Apogee’’. Naravno, publika im nije dozvolila da svoj prvi koncert u Srbiji završe bez bisa, pa su do paljenja svetla i kraja koncerta odsvirali svoju novu, desetominutnu stvar ’’Earth Flower’. Konačno, zid od ’’Orange’’ pojačala koji se nalazio na stejdžu, utihnuo je u 23:00. Najverniji fanovi, koji su tokom nastupa stage diving, šutku i horsko pevanje sproveli u delo, tražili su još jedan bis, međutim, zbog same politike Cetinjske, a samim tim i kluba Elektropionir, ipak je sviran konačni kraj.

Bez obzira na to što nisu svirali ni jednu pesmu sa poslednjeg albuma ’’Amerijuanican’’ i što su generalno pesme bile nešto sporije u odnosu na studijske verzije, ovo je bio zaista dobar koncert koji je svaki fan stoner/sludge muzike trebalo posetiti. Vidno zadovoljni Muleboy, Spanky, Black Bong i Magma su napustili stejdž, pa je nada u povratak benda Bongzilla realna.

Kompletnu galeriju pogledajte na našoj fejsbuk stranici.

Nemanja Mitrović Timočanin



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva