Izdavač: Mayflower Pictures, 1970.
Režija: Herschell Gordon Lewis
Scenarij: Allen Kahn
Gl. uloge: Ray Sager, Judy Cler, Wayne Ratay
Tagline: The Maniac Magician Whose Tricks Really Work!

Radnja:

TV voditeljica Sherry Carson (Judy Cler) i njen dečko, novinar Jack (Wayne Ratay) odlaze na posebnu mađioničarsku (glupe li riječi, op.ur.) predstavu. Posebna je jer mađioničar Montag the Magnificent (Ray Sager) na pozornici masakrira dobrovoljce iz publike na razne načine. Naravno, pošto se radi o predstavi, jasno je da je to samo iluzija, a "žrtve" napuštaju teatar zdrave i čitave. Međutim, stvar postaje sumnjiva kad te iste djevojke počnu umirati u nerazjašnjenim okolnostima, i to na isti način kao što ih je Montag "ubio" na bini. Sherry pokušava nagovoriti Montaga da gostuje u njenom TV-showu, a Jack odlučuje, uz pomoć prijatelja u policiji, otkriti ubojicu nevinih, odnosno nedužnih djevojaka.

Osvrt:

Dakle, to je taj H.G.Lewis o kojem sam toliko slušao... Ovo je prvi njegov film koji sam pogledao i siguran sam da ću pogledati i sve ostale čim se pruži prilika. Jer ovo je genijalno.

"Wizard Of Gore" je ispunjenje mokrih snova svakog pravog ljubitelja trash horrora. Ima sve što treba imati, čak i motornu pilu. Ima čak i nekoliko "noooooooooo!" scena. :)

Gluma je očajna uz puno, puno preglumljavanja, gotovo svaka izgovorena rečenica popraćena je gestikulacijom rukama u pokušaju da se tekstu pridoda važnost. Pogotovo smiješno izgledaju "hipnotizirani" ljudi. Znamo da su hipnotizirani jer svaki hipnotiziran čovjek digne lijevu u ruku u zrak, počne krvariti iz nje i ukoči se. No, da ne bi ostavio mjesta sumnji, redatelj nam prikaže close-up Montagovih očiju i obrva svaki put (ali baš svaki put) kad želi objasniti da je netko hipnotiziran.

Kao što naslov i sugerira, u filmu ima puno krvi... odnosno crvene boje i životinjskih iznutrica koje Montag razbacuje uokolo, smijući se pritom manijakalno te sablasno ("Mwaha-ha-haha!"). Naravno, to sve skupa izgleda vrlo neuvjerljivo, pogotovo zamjenske glave korištene u nekoliko navrata.

No, sve te tehničke "greške" plod su nedostatka budžeta i samog vremena u kojem je film nastao. Međutim, takve otegotne okolosti nisu uspjele obuzdati redateljevu nevjerojatnu maštu, koja nam je priuštila neočekivane (i sasvim sulude) obrate na kraju filma. Kraju... Ili početku? (vidi slike).

Eto, to je to. Još bih naglasio izvrstan soundtrack (vrlo čudan free-jazz) koji uvelike doprinosi cjelokupnoj atmosferi filma i spremni smo za preporuku.

Preporuka: gledati samo ako vam ne smeta gomila lažne krvi i ako mislite da je "Plan 9 From Outer Space" fenomenalan film.

Highlightovi:


    Krv
    Krv
    Krv
    Kraj

Oleg Berić