Koliko je šaren svijet hardcorea mogli smo vidjeti a bogami i čuti na gigu u klubu Monteparadisa 14.4.
Njemački Antifa Hardcore Vegani Almost Equal, puležanski punkrock nostalgičari Product of the Past i zagrebački veterani Motus pokazali su kako svatko doživljava Hardcore na svoj način. 

Njemčad iz Almost Equala je „zapela“ s otkazanim datumima na njihovoj europskoj turneji, na sreću su u zadnji čas uvršteni su na lineup u Monteparadisu. Ova četvorka iz Braunschweiga odrađuje svoj hardcore na beskompromisan način, kroz tekstove jasno daju do znanja da se žestoko suprotstavljaju svim oblicima fašizma, specizma, homofobije i opće diskriminacije. Što se glazbe tiče nešto blizu NYHC poput Undivided ili gotovo hardlinerskom Vegan Reich, 2 step na Njemački način. 

Drugi po redu, lokalni matadori i poznate njuške Puležanskog podzemlja Product of the Past. Vjerna publika se sjatila ispred stagea, odnekud se stvorila stara automobilska guma i tu je krenulo veselje. Nasljednici Mikrofonije nisu dali mjesta odmoru, šibanje po gitarama, dosjetljivi tekstovi i izmjena vokalnih dužnosti između Gitarista i Basista. Plesa i pjevanja od publike nije falilo, a vrhunac se dosegao na posljednjoj stvari „Nostalgija“ koja govori o minulim prijateljstvima. Zavladala je opća euforija rulja zauzima stage i u cijelosti zagrljena dere pjesmu. U takvim trenutcima se sjetite ideje pokojnog Razloga Za „prijateljstva/jedinstva/snage.“ 

„Sada fale mi svi dani ti kad smo bili najbolji / sjećat' ćemo ih se mi al se neće vratiti...“ 

Kao headlineri večeri stage zauzimaju žive legende hardcorea Motus vita est iz Zagreba. Ovi mladići ne trebaju uvoda, ali nakon gotovo 30 godina žare i pale kao da je jučer izašao „Everything is Disco...“ U ugodno popunjenom klubu otvaraju s Vikend ratnicima, potom se bacaju na noviji materijal s aktualnog albuma „Mašina.“ Večer protiče uz čaganje mladeži ispred stagea i njihanje onih malo zrelijih dublje prema šanku. Hogar s prodornim glasom i pokretima poput krupne zmije odrađuje stvar za stvari gotovo bez ikakvog napora. Potpuno suprotno od većine vokala koji se muče i sile, on kao da glas vuče direktno iz muda a ne iz dijafragme. Nakon odrađenih 18 stvari tradicionalno završenih sa „Halom“publiku su počastili s dva bisa. Uz pokoju boru ili sijedu vlas i dalje brzo i snažno. 

„Opijen sam od života pijem ga k’o spužva vodu/Dobro plivam i na suho ja od krpa stvaram modu“ 

Kompletnu galeriju pogledajte na našoj fejsbuk stranici.
 
txt: Damian Prophet
foto: Tedi Korodi