Današnje mlađe generacije nikada nisu osjetile čar sklapanja DIY (Do It Yourself) kompilacija. Nekada, dok još nije bilo interneta i mp3 (da, takvo vrijeme je postojalo) osnovni vid razmjene muzike je bio presnimavanje sa kasete na kasetu. U tom vremenu trake i kaseta su počele i kompilacije. Svaki klinac je imao barem jednu, a vrlo često više kaseta sa kompilacijama najdražih bendova. Neke su bile njesra, a neke su doživljavale kratkotrajni status underground čuda, ali su sve imale jedno zajedničko - da šire vijesti o novim bendovima i da upoznaju publiku sa novom muzikom. Sa istim ciljem poslu su pristupili i kolege sa www.bucanpa.com koji su "krivi" za ovu odličnu kompilaciju, jedna muzička salata vrhunskih bendova. 

Zbog ogromne količine bendova, brzine kojom mediji pumpaju informacije i same jednostavnosti pristupu bilo kojem muzičkom sadržaju, kompilacije polako gube na važnosti i publika gubi interes za njima jer jednostavno ima toliko bezveznih izdavača koji pumpaju svoj sadržaj kojega apsolutno nije interesantno istraživati. Tu i tamo se pojavljuju dobre kompilacije, ali su rijetke kao kiša u pustinji. "Puls Balkana" je bukvalno kao ta kiša u pustinji, životodavna snaga. Od 30 bendova i pjesama niti jedna nije prosječna. Sve su odlične, vrhunskog kvaliteta i predstavljaju ono najbolje od 30 bendova. Impozantna je to cifra za scenu koja i dalje nije dovoljno razvijena. Što to sugeriše, što to vama govori? Moje mišljenje je da na Balkanu ima sasvim dovoljno odličnih bendova (i više nego što je ovdje predstavljeno) koji tvore jednu vrlo organsku scenu, koju treba njegovati, gurati i ujediniti. Samo tako može da joj se obezbjedi i komercijalniji uspjeh. Granice postoje između zemalja i one su političke prirode. Granice između ovih bendova ne postoje. Očigledno je da su svi oni povezani, najviše godinama, željom i ljubavlju prema ovom muzičkom pravcu. Kompilacija nije usko ograničena na samo jedan pravac nego su zastupljeni muzički intenzivniji bendovi kao što je istaknuto u naslovu i taj miks odlično zvuči. Taman kada metal malo pretjera, upadne neka punk pjesma, pa malo hard core - meni je ova ideja miješanja više pravaca odlična. Ne samo da su pjesme na kompilaciji sve odlične, nego su odlično i naslagane, homogeničnost je postignuta da podržavaju val energije koji se rasprostire od početka do kraja. Sadržaj, gledan sa tehničke strane, i subjektivni ugođaj slušaoca, su idealno poklopljeni i to je jedan ogroman plus. 

"Puls Balkana" jeste i nije uobičajena kompilacija. Prije svega, tu su bendovi sa cijelog balkanskog poluostrva, od Bugarske i Grčke, preko Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Koliko god sjenka bivše države ne odgovarala nekome, kada publika čuje bendove iz različitih zemalja iz okruženja, a svi imaju tekstove na istom jeziku (ali i englesom), o istim temama koje tište i more sve nas, kada slušaoc shvati da je to jedna ista velika familija, onda adrenalin skače i papirne granice se rastapaju u znoju i adrenalinu. To su stvari koje daju nadu i vjeru u budućnost, kolaboracija i drugarski duh zajedništva. 

Ne bih posebno izdvojio niti jedan bend. Ne želim da fragmentiram ovu kompilaciju jer se sluša cijela iz jednog daha ali moram priznati da ima nekoliko remek djela i pjesama koje zaslužuju da ih se zove urbanim himnama. 

Svi ovi mladi bendovi razumiju da su granice za proste i okrnjene umove. Njihovom muzikom i samom dozvolom da se njihova muzika iskoristi za ovu kompilaciju u režiji www.bucanpas.com je ogroman socijalni korak naprijed, ogroman drugarski potez i ponos Balkana. Oslobodite se okova i poslušajte što sve ima u vašem okruženju jer niste sami. Muzika nas spaja.

Nikola Franquelli